Szerző: Dojcsák Dániel

2012. december 10. 14:19

Egész Európát meggyógyítaná Neelie Kroes

A digitális egészségügy lehet a következő fő téma az Európai Unió csúcsszervezetein belül. Neelie Kroes, a digitális ügyekért felelős európai biztos az olcsó adatroaming és a hálózatsemlegesség után a modern kórházi szolgáltatásokat tűzte zászlajára.

A folyamatot nem kell mesterségesen beindítani, az okostelefonok és a webes szolgáltatások elterjedésének eredményeként egyre több ember fordít figyelmet arra, hogy a saját egészségügyi állapotát folyamatosan rögzítse, az életvitelét optimalizálják. A leglátványosabb piac jelenleg a fitnesz alkalmazásoké, de egyre több a valódi orvosi megoldás is.

Digitális kórtörténet

A probléma csupán annyi, hogy míg az Egyesült Államokban ez a terület szárnyal, addig az EU-ban arról kell beszélni, hogy a terjedéshez milyen falakat, akadályokat kell ledönteni. Az Európai Bizottság egy 2020-ig tartó időszakra rajzolt fel egy akciótervet, ami fejlesztené a területet és növelné a kinyerhető előnyök számát. Az első feladat, hogy az EU-n belül létrejöjjön egy egységes digitális kórlap, kórtörténeti struktúra, ami átadható az országhatárokon túlra, illetve ennek révén a kifejlesztett egészségügyi megoldásokat nem kellene országonként lokalizálni. Digitális kórtörténeti rendszerek az EU-szerte már vannak, sőt, Magyarországon jó ideje működik már az ügyfélkapun keresztül elérhető adatbázis.

Ezt azonban nem használják túl sokan, a digitálisan és egészségügyi szempontból tudatos felhasználók többnyire hibrid webes és mobilos szolgáltatásokat használnak arra, hogy valamilyen módon naplózzák sporttevékenységeiket, étkezési szokásaikat, egészségi állapotukat, vérnyomást, súlyt, betegségek tüneteit vagy nők a terhesség körülményeit. Az EU az ilyen felhasználók számát növelné kampányokkal, sokkal javítva az átlagemberek jártasságát ilyen téren. 2014-ig a témában lezajlik majd egy társadalmi konzultáció és az EU egy jelentést ad ki, ami konkrét iránymutatásokat és terveket is tartalmaz a tagállamok felé.

Egységes EU EÜ jöhet

Ezzel együtt nagyon fontos, hogy az EU javítja a piaci körülményeket az e-health vállalkozások számára is, ami alatt remélhetőleg nem csak néhány anyagilag támogatott pályázatot értenek, hanem akár azt is, hogy valóban egységes, átjárható piacot kényszerítenek ki az országokból. Jelenleg a tagállamok politikusainak egy része ódzkodik a digitális egészségügyi fejlesztésektől, több országban szívesen hagynák úgy a meglévő rendszereiket, ahogy vannak.

Neelie Kroes legnagyobb háborúja ez lehet, hiszen míg az Egyesült Államok egészségügye a világon a legnagyobb részben magántulajdonú, addig Európában az intézetek és szolgáltatók szinte kivétel nélkül a társadalombiztosítás és az állami költségvetés vállain ülnek. Ez alapjában véve nem lenne gond, de az állami rendszerek rozsdás, rugalmatlan szervezetek, ahol a működési hatékonyság nem elsődleges szempont, a változásokat a rendszeren belül dolgozók pedig meg akarják és többnyire meg is tuják akadályozni. A jóléti társadalom illúziójának hátulütőit nem csak Magyarország nyögi, az Egyesült Királyságban a nálunk ismertnél is borzalmasabb állapotok uralkodnak a közegészségügyben.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A legtöbb probléma a nyugati országokban éppen abból fakad, hogy az egy állampolgárra jutó figyelem, illetve az általa elérhető információk csekélyek, ezért valójában az egészségügy nem tudja ellátni preventív és gondoskodó szerepét. A digitális információkezelés, az alkalmazások és webes, illetve mobilos szolgáltatások viszont éppen ezen tudják átlendíteni az orvos-páciens kapcsolatot.

06:26
 

Why healthcare should embrace the digital revolution

Még több videó

Nem siet a technológia a közszférába

A fejlődés egyik gátja, hogy az állampolgárok/pártok többnyire elkaszálják a magánszektor belépését az egészségügybe. Emellett problémát jelentenek még az adatkezelés biztonságával kapcsolatos aggályok is, illetve hogy az orvos-beteg fizikai találkozás csak nagyon ritka esetben kerülhető meg, még akkor is, ha a folyamat digitális megoldásokkal segített. Neelie Kroes szerint a terve  “win-win helyzetet teremt a tagországok pénzügyminisztereinek és a betegeknek egyaránt”. Alapvetően az európai egészségügyi rendszereket az akut kezeléses modellekre építették fel, aminek a középpontjában a kórházak és egyéb intézetek állnak. Kroes szerint ez megfelelt a XX. század elvárásainak, de most már erősen repedeznek a falak.

Manapság nagyon sok betegség hosszú lefolyású és degeneratív, ráadásul ez a trend erősödni fog, ahogyan a társadalom egyre jobban öregszik. Egyre kevésbé eseti ellátásról szólna az egészségügy, előtérbe kerül a folyamatos törődés. Ehhez viszont számos digitális rendszert kell befogadni a mostani egészségügynek, ez jelenthet távoli ellenőrzést, robotokat, de akár egyszerű mobil alkalmazásokat is, amivel a páciensek felügyelhetik saját állapotukat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról