Szerző: Koi Tamás

2012. december 10. 09:22

Okostelefonnal is irányíthatók a T-Home beltéri egységek

A hónap elején újabb kényelmi funkció jelent meg a T-Home IPTV platformon, a beltéri egységek mostantól okostelefonokkal is távirányíthatók.

Mostantól a berendezés mellé biztosított, infravörös jeladóval ellátott távszabályzó mellett akár okostelefonjaikkal is távirányíthatják az IPTV szolgáltatás beltéri egységeit a T-Home előfizetők. A rendszer működéséhez a Magyar Telekom saját fejlesztésű alkalmazását kell letölteniük és telepíteniük - ez már egyébként a harmadik olyan okostelefonos app, melyet kiadott a cég a tévés platformhoz.

A T-Home Távirányító alkalmazással az infravörös távirányító gyakorlatilag összes funkciója kiváltható, emellett a fejlesztők szerint az alkalmazással sokkal egyszerűbb szöveget bevinni például a keresőmezőbe, mint a távszabályzó gombjait nyomkodva. Az okostelefont és a beltéri egységet a használat előtt szinkronizálni kell (a Telekom összerendelésnek nevezi ezt a folyamatot), melynek feltétele, hogy mindkét készülék ugyanazon a hálózaton működjön.

A Telekom az IPTV-szolgáltatások mellé azoknak az ügyfeleknek biztosít Wi-Fi rádióval ellátott routert, akik internetelőfizetést is vásárolnak a cégtől, a távirányító funkció tehát nem működik önálló IPTV telepítések esetén, valamint akkor, ha optikai hálózaton érkezik a jel a lakásba (FTTH). Az alkalmazás különlegessége, hogy nem kizárólag egy beltéri egység vezérelhető vele, hanem a lakásba telepített összes berendezést képes kezelni a rendszer.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

A Távirányító app koncepciója nem teljesen új keletű, a Magyar Telekom előtt már számos tévégyártó (különösen akik okostelefont is gyártanak) elkészítette a saját távszabályzó appját okostévékhez, emellett az Apple is régóta biztosít ilyen megoldást saját, korlátozott funkciójú beltéri egységéhez, az Apple TV-hez. Ez a rendszer ugyanakkor a tévé típusától teljesen független, emellett az összes, T-Home hálózatban valaha forgalomba hozott beltéri egységgel kompatibilis.

Az új app immár a harmadik olyan alkalmazás, mellyel a Telekom a 2006-ban megjelent IPTV platformhoz extra funkciót igyekszik biztosítani. Elsőként a Műsorújság nevű app készült el több platformra is, mellyel a tévéműsor böngészésén túl bizonyos adásokat a telefonon is lehet nézni, illetve távolról is be lehet programozni a vevőegységet felvételre. A T-Home on-demand videotékájának okostelefonos és tabletes vetülete, a Moziaréna nevű alkalmazás pedig idén szeptemberben készült el.

A Távirányító app elérhető a Google Play Store-ból és az iTunes-ból. A program működéséhez Android 1.5 vagy újabb operációs rendszerrel ellátott androidos eszköz, illetve iOS 4.3-at vagy újabbat futtató iPhone/iPod touch szükséges.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról