Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Kevesebb processzort gyártat az AMD

Bodnár Ádám, 2012. december 07. 11:12
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az AMD mai bejelentése szerint meghosszabbította megállapodását a cég chipgyártási tevékenységéből létrehozott, arab tulajdonú Globalfoundries szerződéses gyártóval. A megállapodás értelmében 2014 első negyedévéig biztosan készülnek AMD processzorok a Globalfoundriesnál.

hirdetés

Az AMD idén tavasszal szállt ki teljesen a félvezetőgyártásból azáltal, hogy megszabadult a Globalfoundriesban birtokolt tulajdonrészétől. A Globalfoundries létrejöttekor az AMD 34,2 százalékos részesedést birtokolt a lapkagyártó cégben, a tulajdonrésze azonban 2009 óta fokozatosan csökkent, idén tavasszal pedig a megmaradt 8,8 százaléktól is megvált. Ezzel a Globalfoundries teljesen a Mubadala Development befektetési alap tulajdonába került - ez az Egyesült Arab Emirátusok kormányának befektetési eszközkezelője.

Kevesebb wafert vesz a cég, megfizet érte

A váltással együtt az AMD módosította a megkötött gyártási szerződését. Korábban a vállalat a kihozatal arányában, a működőképes lapkák után fizetett a Globalfoundriesnak, március óta azonban a megmunkált waferek után kompenzálja a gyártót, tekintet nélkül a selejthányadra. A friss bejelentés szerint megköttetett a következő megállapodás az AMD és a Globalfoundries között, amelynek elsődleges célja a vállalat veszteségeinek csökkentése és a készpénztermelő képesség helyreállítása - az AMD előrejelzése szerint erre legkorábban 2013 második felében kerülhet sor.

Az idei negyedik negyedévben az AMD mindössze 115 millió dollár értékben vásárol wafereket a szerződéses gyártótól, jövőre pedig összesen mintegy 1,15 milliárd dollárt fizet majd ki a Globalfoundriesnak. A számokra nézve feltűnő az idei negyedik negyedévre szánt alacsony összeg, amely a PC-piaci gyenge kereslettel és az AMD termékeinek relatív versenyképtelenségével magyarázható. Rory Read, az AMD vezérigazgatója a harmadik negyedéves eredmények bejelentésekor elmondta, a vállalat bevételének 85 százaléka származik a PC-piacról jelenleg, ahol még sokáig nem várható fellendülés. 2014 első negyedévére 250 millió dollárnyi rendelést vállalt be az AMD, 2014 hátralevő részére pedig 2013-ban köti meg a megállapodást.

Mivel az AMD a korábbi vállalásainál kevesebb wafert vásárol a Globalfoundriestól, összesen 320 millió dollárt fizet ki a szerződéses chipgyártónak a szerződés módosításai okán. Ebből 80 millió dollár készpénzt ebben a negyedévben, további 40 millió dollár készpénzt a januári negyedévben, illetve egy 200 millió dollár értékű váltót ("promissory note"), hogy megkímélje készpénztartalékait. A chipgyártóval kötött szerződés módosítása a jelenleg zajló negyedévben 165 millió dolláros egyszeri kiadásként jelentkezik majd az AMD könyvelésében, adta hírül a cég.

Sztenderdizálódó gyártás

Az AMD attól is beszámolt, hogy a jövőben termékeinek gyártását egyre inkább sztenderd 28 nanométeres eljárásra viszi át, ezért csökkentei fogja a Globalfoundries számára kifizetett, gyártástechnológiai fejlesztéseket fedező kiadásait - pontos összeget a vállalat nem közölt. A HWSW szerint a Gloablfoundries a következő lépésként fel fogja adni az AMD processzorai által eddig használt nagy teljesítményű félvezetőtechnológiát, mivel nem lesz képes kifizetődővé tenni annak fenntartását.

A kaliforniai processzorgyártó eközben egyre inkább ugyanazokat bérgyártói kapacitásokat és technológiákat használja, mint amelyek a piacon bárki más számára is hozzáférhetők. Ezek a technológiák azonban már nem optimalizáltak a cég termékeire, céljuk a közös nevező megtalálása több tucat ügyfél igényei alapján, miközben a bérgyártók figyelme és mérnöki erőforrásai is megosztottak több tucatnyi ügyfél közt. Az AMD gyártástechnológiai lépéshátránya így csak fokozódni fog a jövőben az Intellel szemben.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.