Szerző: Bodnár Ádám

2012. december 4. 13:50

QNAP tárolókat kínál kisvállalatoknak a Fujitsu

Bejelentette kis- és középvállalatoknak szánt új tárolóit a Fujitsu. A vállalat nem bízza a véletlenre a dolgot, a terület egyik ismert szereplőjétől, a QNAP-tól "veszi kölcsön" a dobozokat és saját márkaneve alatt értékesíti őket.

A Fujitsu a CELVIN sorozattal a legkisebb vállalatok hálózati adattárolási igényeit igyekszik kielégíteni. A vállalat a könnyebb és olcsóbb utat választotta a piac eléréséhez, saját fejlesztés helyett a QNAP-hoz fordult segítségért és annak termékeit forgalmazza saját márkanéven.

A CELVIN család csúcsát a NAS Q902 jelenti (QNAP TS-669 Pro), amely 6 darab 3,5" vagy 2,5" meghajtót képes fogadni, SATA diszkekkel akár 18 terabájtra is növelhető a kapacitása. Linux-alapú operációs rendszere 2,1 GHz-es Intel Atom processzoron fut, 2 gigabájt az operatív memóriája, van USB 3.0 portja és LCD-kijelzője, azonban az otthoni NAS-oknál lényegesen komolyabb szolgáltatásokkal rendelkezik. két gigabites Ethernet portján keresztül iSCSI protokollon lehet elérni, vagyis SAN-ként használható, 256 LUN-t támogat legfeljebb és thin provisioningre is képes, valamint távoli a replikáció is támogatott. Fájlkiszolgálóként is bevethető, van FTP-szervere, elérhető a weben keresztül is, és akár médiaszerverként is működik, BitTorrent klienssel. A Fujitsu azonban akár kisebb virtualizált környezetbe is ajánlja (VMware, Hyper-V, XenServer), megosztott háttértárként, vagy IP kamerák jeleinek rögzítésére.

A Q802 és QR802 egyaránt 4 meghajtót képes fogadni, előbbi a Q802-höz hasonlóan torony kivitelű, utóbbi pedig rackbe szerelhető modell - előbbi a QNAP TS-469 Pro, utóbbi pedig a TS-469U-RP újracsomagolásával jött létre, legalábbis a gyártók által közzétett képek és specifikációk alapján. Ezeket a tárolókat kifejezetten kisirodai felhasználásra szánja a Fujitsu (vagyis a QNAP). Az operációs rendszer itt is 2,1 GHz-es Atom processzoron fut, a rendszermemória azonban már csak 1 gigabájt. A készülékek legfeljebb 4 darab 2,5" vagy 3,5" SATA meghajtót fogadnak és RAID 0/1/5/5+HS/6/10 módokat támogatnak - a fent említett modell ezek mellett RAID 6+HS és RAID 10+HS módban is kezeli a meghajtókat. Szoftveres képességek terén nincs érdemi különbség a Q902 és Q802 modellek között.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

"A CELVIN NAS szerverek továbbra is kiváló ár-érték arányt kínálnak a kis- és középvállalatoknak növekvő adattárolási igényeik támogatásához és a virtuális gépek adatainak központi tárolásához" - mondta az új termékek kapcsán Dieter Heiss, a Fujitsu Technology Solutions munkahely-rendszerekért felelős alelnöke. "Az új rendszerek nagyobb tárkapacitást nyújtanak megfizethető áron, és rugalmasan képesek igazodni az adattömeg növekedéséhez."

A vállalat tájékoztatása szerint a Q902 és a Q802 már kapható, a QR802 pedig decemberben érkezik a magyar piacra. A Q802 üresen, merevlemezek nélkül nettó 174 ezer forintba kerül, 4 darab 3 terabájtos SATA lemezzel megtömve viszont már 367 ezer forintot kérnek érte. A Q902 ára üresen nettó 228 ezer forint, 6 darab 3 terabájtos diszkkel együtt pedig 517 ezer forintot kell érte fizetni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról