Szerző: Gálffy Csaba

2012. november 22. 10:30

Bemutatkozott a MeeGo utódja

Kevesebb érintés és gesztus, intuitív és gyönyörű felület - ezt ígéri a Jolla Sailfish, a MeeGo-fejlesztőkből verbuválódott csapat új terméke. A rendszer nyílt forráskódú alapokat és androidos kompatibilitást hoz majd, a fejlesztői környezet hamarosan letölthetővé válik.

Tegnap Helsinkiben bemutatta első eredményeit a Jolla, a korábbi MeeGo-fejlesztőket tömörítő csapat. A Sailfish kódnevű operációs rendszer kiforrott alapokra húz új felületet, a platform jövője néhány stratégiai döntésnek köszönhetően meglepően jónak tűnik - a partnerek között van lapkagyártó, mobilszolgáltató és kereskedelmi partner is. Az androidos alkalmazásokat módosítás nélkül képes futtatni a Sailfish.

A rendszer szakít a MeeGo interfészével, a csapat az alapoktól új kezelőfelületet talált ki és írt meg a Sailfish-hez. A cég láthatóan alaposan tanulmányozta a domináns okostelefonos operációs rendszereket, azonban nem átvehető ötleteket, hanem megoldandó problémákat kerestek. A Jolla szerint az új UI a gyors feladatváltást helyezi előtérbe, a felhasználó nagyon gyorsan mozoghat a különböző alkalmazások, feladatok között, az egyes funkciók eléréséhez szükséges gesztusok számát pedig igyekeztek minimalizálni - a lejátszás elindítása illetve megállítása például a zeneapp ikonján jobb, illetve bal irányú "áthúzással" történik. Érdekes módon a BlackBerry 10 kapcsán a RIM is ezt a problémát kívánja megoldani, a két felület közötti hasonlóság is tagadhatatlan.

01:15
 

Presenting Jolla

Még több videó

Android beütés

A Jollát fejlesztő mérnökök pontosan tudják, hogy nagyon nehéz lesz a domináns mobil rendszerek hegemóniáját megtörni alkalmazások nélkül - az Android és az iOS már nem csak az alkalmazások számában tűnik utolérhetetlennek, de az úgynevezett first-party, vagyis közvetlenül a szolgáltatás gyártója által készített alkalmazások minőségében is. A Jolla megoldása alkalmazkodik a piac realitásához, a tervek szerint így a rendszer része lesz egy, az Android Dalvik VM-jével kompatibilis futtatókörnyezet is, amely az ígéretek szerint a legtöbb androidos alkalmazást módosítás nélkül képes lesz futtatni.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja!

December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja! December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Ha azonban egy alkalmazás teljes Sailfish-integrációra törekszik és ki akarja használni a rendszer funkcióit, akkor némi módosításra szükség lesz, egész pontosan a teljes alkalmazást Qt-ra kell portolni. Jó hír ugyanakkor, hogy a rendszer a teljes Qt környezetet és API-t támogatja, nem csak egy "mobilos részhalmazt". A fejlesztők számára fontos információ, hogy a Sailfish a nyíltság jegyében nem támogat DRM-rendszert, így az alkalmazások sem élveznek ilyen védelmet.

Van haladás

A Jolla nem csak a rendszer fejlesztésével haladt az elmúlt hónapokban, de az ökoszisztéma megteremtésén is fáradozott. Így együttműködési megállapodást írt alá az ST-Ericsson lapkagyártóval és a finn DNA mobilszolgáltatóval is. Előbbi partnerség a megfelelően optimalizált rendszer miatt kritikus, a Jolla fejlesztői valószínűleg hozzáférnek a NovaThor lapkák finomabb műszaki részleteihez is, így optimalizálni tudják a rendszer futását ezeken a lapkákon. A szolgáltatóval aláírt szerződés pedig az esetleges piaci rajt előtt nyitja meg a lépést illetve minden bizonnyal fontos mobilos tesztelési kapacitásokat tesz elérhetővé. A Jolla nem zárkózik el természetesen más partnerektől sem, így további lapkagyártókkal és szolgáltatókkal is leülnek tárgyalni.

A rendszer műszaki alapjait a Mer és a Nemo nyílt forráskódú projektek adják. Előbbi a MeeGo egyik leszármazottjának tekinthető, ehhez a Sailsifh alul a hardveres adaptációt, a tetején pedig a felhasználói felületet adja. Az UI a Nemo frameworköt használja, így a Nemo-alkalmazások kompatibilisek a Sailfish-sel is, bár a felület teljesen eltérő.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 28. 21:20

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.