Szerző: Gálffy Csaba

2012. november 22. 10:30

Bemutatkozott a MeeGo utódja

Kevesebb érintés és gesztus, intuitív és gyönyörű felület - ezt ígéri a Jolla Sailfish, a MeeGo-fejlesztőkből verbuválódott csapat új terméke. A rendszer nyílt forráskódú alapokat és androidos kompatibilitást hoz majd, a fejlesztői környezet hamarosan letölthetővé válik.

Tegnap Helsinkiben bemutatta első eredményeit a Jolla, a korábbi MeeGo-fejlesztőket tömörítő csapat. A Sailfish kódnevű operációs rendszer kiforrott alapokra húz új felületet, a platform jövője néhány stratégiai döntésnek köszönhetően meglepően jónak tűnik - a partnerek között van lapkagyártó, mobilszolgáltató és kereskedelmi partner is. Az androidos alkalmazásokat módosítás nélkül képes futtatni a Sailfish.

A rendszer szakít a MeeGo interfészével, a csapat az alapoktól új kezelőfelületet talált ki és írt meg a Sailfish-hez. A cég láthatóan alaposan tanulmányozta a domináns okostelefonos operációs rendszereket, azonban nem átvehető ötleteket, hanem megoldandó problémákat kerestek. A Jolla szerint az új UI a gyors feladatváltást helyezi előtérbe, a felhasználó nagyon gyorsan mozoghat a különböző alkalmazások, feladatok között, az egyes funkciók eléréséhez szükséges gesztusok számát pedig igyekeztek minimalizálni - a lejátszás elindítása illetve megállítása például a zeneapp ikonján jobb, illetve bal irányú "áthúzással" történik. Érdekes módon a BlackBerry 10 kapcsán a RIM is ezt a problémát kívánja megoldani, a két felület közötti hasonlóság is tagadhatatlan.

01:15
 

Presenting Jolla

Még több videó

Android beütés

A Jollát fejlesztő mérnökök pontosan tudják, hogy nagyon nehéz lesz a domináns mobil rendszerek hegemóniáját megtörni alkalmazások nélkül - az Android és az iOS már nem csak az alkalmazások számában tűnik utolérhetetlennek, de az úgynevezett first-party, vagyis közvetlenül a szolgáltatás gyártója által készített alkalmazások minőségében is. A Jolla megoldása alkalmazkodik a piac realitásához, a tervek szerint így a rendszer része lesz egy, az Android Dalvik VM-jével kompatibilis futtatókörnyezet is, amely az ígéretek szerint a legtöbb androidos alkalmazást módosítás nélkül képes lesz futtatni.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ha azonban egy alkalmazás teljes Sailfish-integrációra törekszik és ki akarja használni a rendszer funkcióit, akkor némi módosításra szükség lesz, egész pontosan a teljes alkalmazást Qt-ra kell portolni. Jó hír ugyanakkor, hogy a rendszer a teljes Qt környezetet és API-t támogatja, nem csak egy "mobilos részhalmazt". A fejlesztők számára fontos információ, hogy a Sailfish a nyíltság jegyében nem támogat DRM-rendszert, így az alkalmazások sem élveznek ilyen védelmet.

Van haladás

A Jolla nem csak a rendszer fejlesztésével haladt az elmúlt hónapokban, de az ökoszisztéma megteremtésén is fáradozott. Így együttműködési megállapodást írt alá az ST-Ericsson lapkagyártóval és a finn DNA mobilszolgáltatóval is. Előbbi partnerség a megfelelően optimalizált rendszer miatt kritikus, a Jolla fejlesztői valószínűleg hozzáférnek a NovaThor lapkák finomabb műszaki részleteihez is, így optimalizálni tudják a rendszer futását ezeken a lapkákon. A szolgáltatóval aláírt szerződés pedig az esetleges piaci rajt előtt nyitja meg a lépést illetve minden bizonnyal fontos mobilos tesztelési kapacitásokat tesz elérhetővé. A Jolla nem zárkózik el természetesen más partnerektől sem, így további lapkagyártókkal és szolgáltatókkal is leülnek tárgyalni.

A rendszer műszaki alapjait a Mer és a Nemo nyílt forráskódú projektek adják. Előbbi a MeeGo egyik leszármazottjának tekinthető, ehhez a Sailsifh alul a hardveres adaptációt, a tetején pedig a felhasználói felületet adja. Az UI a Nemo frameworköt használja, így a Nemo-alkalmazások kompatibilisek a Sailfish-sel is, bár a felület teljesen eltérő.

a címlapról