Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 22. 10:26

Megjelent a Linux Mint 14: Ubuntu konzervatívan

Az Ubuntu vitán felül az egyik legnépszerűbb Linux-disztribúció, azonban a Canonical által bevezetett Unity felhasználói interfész legalább annyi rajongót gyűjtött megjelenése óta mint ellenzőt. Utóbbiak érdeklődésére tarthat számot a Linux Mint, amely az Ubuntura épül, de hiányzik belőle a Unity.

2006-ban kezdte a pályafutását a Linux Mint, amely az Ubuntura épül, de saját útját járja. A két disztribúció között fontos különbség, hogy míg az Ubuntuban csak szabad szoftverek találhatók, a Linux Mintbe bekerülnek tulajdonosi elemek is, amelyek segítségével már az alapszoftver is képes DVD- és MP3-lejátszásra vagy Java futtatásra. A Mint egyes verziói női nevekről kapják a kódnevüket, a fejlesztők ábécésorrendben haladnak: a most megjelent 14-es verzió a Nadia nevet viseli.

Nincs Unity

A Linux Mint 14 az Ubuntu 12.10-re épül, ugyanazt a Linux kernelt tartalmazza és az alkalmazások is nagyjából azonosak - az asztali környezete azonban nem a sokak által gyűlölt Unity, hanem a GNOME Shell leágazásából létrejött Cinnamon 1.6 vagy a MATE 1.4, amely szintén GNOME-leszármazott.

A fejlesztők szerint a Cinnamon stabilabb lett mint az elődje. A környezet fájlkezelője a Nautilusból származtatott Nemo, amelyet a Mint fejlesztői hoztak létre, mivel nem értettek egyet a GNOME fájlkezelőjének fejlesztési irányaival. A Nemo továbbra is tartalmazza az eredeti program számos olyan funkcióját, amelyet a GNOME alatt már nem találunk meg (pl. kétpaneles megjelenítés). Jellemzője a Cinnamonnak még, hogy elnevezhetők a képernyők ("workspace"), és ezek az elnevezések meg is maradnak azt követően, hogy a felhasználó kilép vagy újraindítja az operációs rendszert - a GNOME 3-ban ez már nem így működik, amely miatt sok felhasználó fejezte ki nemtetszését.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Akinek nem tetszik a Cinnamon és ragaszkodik a GNOME 2 világához, az is megtalálhatja a számítását a Minttel, ugyanis a másik asztali környezet a MATE, amely a GNOME 2 továbbfejlesztésének tekinthető. A Linux Mint újdonságait felsoroló oldal szerint a MATE 1.4-es verziójában sok olyan hibát javítottak, amelyek már évek óta benne voltak a GNOME 2-ben, de azért új funkciók is kerültek bele.

A Linux Mint disztribúcióban az alkalmazások és csomagok kényelmes kezelésére a Software Manager szolgál. A 14-es verzióban ezt alaposan átdolgozták a "motorháztető alatt", ennek eredményeképp kevesebbszer fagy mint régen, állítják a fejlesztők. A szoftver teljes debconf-támogatást kapott, ami szükségtelenné teszi a Synaptic használatát a debconf-csomagokhoz. Érdemes megemlíteni, hogy a Software Manager alapértelmezetten rootként fut, így már nem kell minden szoftvertelepítéskor begépelni a jelszót.

Letölthető

Az operációs rendszer letölthető a Linux Mint projekt oldaláról 32 és 64 bites verzióban, Cinnamon vagy MATE desktoppal. A futtatásához 512 megabájt memória a minimum, de legalább 1 gigabájt javasolt, emellett elvárás legalább 5 gigabájt szabad lemezterület, na meg egy optikai meghajtó vagy USB-port a telepítőmédia "csatlakoztatásához". Akik a Linux Mint 14 RC-t használták, közvetlenül frissíthetnek a végleges verzióra az Update Managerrel, akik régebbi Linux Mintről térnének át, a MintBackup segítségével tehetik meg.

a címlapról