Szerző: Gálffy Csaba

2012. november 21. 16:30

Ultrahangos érzékelési technológia a Snapdragonban?

Akár 3D-ben, érintés nélkül is képes követni beviteli eszközöket a Qualcomm által felvásárolt új technológia. Az szériaérett megoldás rendkívül pontos észlelést tesz lehetővé, ultrahangos alapokon.

Felvásárolta az izraeli EPOS Development cég egyik divízióját a Qualcomm - jelentette be a két vállalat. A tranzakció részletei nem nyilvánosak, így nem tudni, hogy az amerikaiak mennyit adtak a technológiát, szabadalmakat és fejlesztői csapatot is tartalmazó "csomagért". A Qualcomm érdeklődését az EPOS ultrahangos érzékelő technológiája keltette fel, amely szakít a jelenleg használatos kapacitív és rezisztív érintőkijelzők elektromos vezetésen alapuló megoldásával. A technológia használatával írásra alkalmas tollak, stylusok és érintős érzékelés integráltan megvalósítható - ígéri az EPOS.

Az ultrahangos pozicionáló technológia központi eleme a beviteli eszköz, amely folyamatos hangjeleket bocsát ki. A vevőegység érzékeli ezt a jelet és ebből számítja ki az eszköz távolságát és térbeli elhelyezkedését. A helymeghatározáshoz a rendszer figyelembe veszi a mikrofonok pozícióját és a hang terjedési sebességét is, így hajszálpontosan képes észlelni a jeladó helyzetét nem csak az érintőkijelzőn, hanem fölötte is. A technológia érdekessége, hogy a rendszer több jeladót is képes egyszerre követni, mivel azok egyedi hangjeleket továbbítanak, ez lehetővé teszi például két toll hegyének követését, de akár egyetlen toll két végéét is.

A Qualcomm bejelentése szerint a technológiát a jövőben integrálni szeretné a Snapdragon rendszerlapka-családba, így szilíciumszintű hardveres támogatást kapna az ultrahangos rendszer. Az érintőkijelzők (és a touchpadek) kapcsán már megtanultuk, hogy nem elsősorban a kijelzőbe integrált hardveres érzékelőrendszer számít, hanem az azt gyorsan kiolvasni képes és az operációs rendszer felé absztraktáló feldolgozó chip - ezt integrálná a Qualcomm a Snapdragon sorozatú lapkáira.

A technológia az EPOS szerint teljesen gyártásérett, ezt igazolja, hogy a rendszer megvásárolható termékben is feltűnik. Az IntelliPen golyóstollak esetében a rendszer írás közben képes digitalizálni a toll mozgását, a pontosságra jellemző, hogy egészen finom mozdulatokat is rögzíteni tud. Kérdés természetesen, hogy milyen felhasználási forgatókönyv esetében lesz érdekes az ultrahangos érzékelés azon tulajdonsága, hogy nem csak a kijelzőn, hanem jóval fölötte is képes érzékelni a tollat. Egyelőre a technológia nem tűnik abszolút nélkülözhetetlen áttörésnek, kihasználásához valószínűleg operációs rendszer szintjén és alkalmazások szintjén is támogatásra van szükség.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja!

December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja! December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

"Az EPOS technológiája meghaladja a PC-korszak egér-billentyűzet párost és elérhetővé teszi az érintésmentes gesztusokat és a tollal történő interakciókat. A technológia integrációja a Qualcomm Snapdragon processzorokra lehetővé tesz egy mobilabb, multimédia-központú életstílust." - nyilatkozta Raj Talluri, a Qualcomm fő termékmenedzsere. A lapkagyártó a következő lépésként referenciatermékekkel áll elő, amelyekkel az új technológia adoptációját szeretnék meggyorsítani a konzumer, vállalati és oktatási környezetekben egyaránt.

Az EPOS divíziójának felvásárlása már a Qualcomm harmadik idei izraeli akvizíciója, korábban a DesignArt Networks-öt és az iSkootot szerezték meg. Előbbi fejlett integrált vezetéknélküli hálózati vezérlőkben utazik, utóbbi mobilos alkalmazásfejlesztéssel foglalkozik.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 28. 21:05

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.