Szerző: Gálffy Csaba

2012. november 21. 16:30

Ultrahangos érzékelési technológia a Snapdragonban?

Akár 3D-ben, érintés nélkül is képes követni beviteli eszközöket a Qualcomm által felvásárolt új technológia. Az szériaérett megoldás rendkívül pontos észlelést tesz lehetővé, ultrahangos alapokon.

Felvásárolta az izraeli EPOS Development cég egyik divízióját a Qualcomm - jelentette be a két vállalat. A tranzakció részletei nem nyilvánosak, így nem tudni, hogy az amerikaiak mennyit adtak a technológiát, szabadalmakat és fejlesztői csapatot is tartalmazó "csomagért". A Qualcomm érdeklődését az EPOS ultrahangos érzékelő technológiája keltette fel, amely szakít a jelenleg használatos kapacitív és rezisztív érintőkijelzők elektromos vezetésen alapuló megoldásával. A technológia használatával írásra alkalmas tollak, stylusok és érintős érzékelés integráltan megvalósítható - ígéri az EPOS.

Az ultrahangos pozicionáló technológia központi eleme a beviteli eszköz, amely folyamatos hangjeleket bocsát ki. A vevőegység érzékeli ezt a jelet és ebből számítja ki az eszköz távolságát és térbeli elhelyezkedését. A helymeghatározáshoz a rendszer figyelembe veszi a mikrofonok pozícióját és a hang terjedési sebességét is, így hajszálpontosan képes észlelni a jeladó helyzetét nem csak az érintőkijelzőn, hanem fölötte is. A technológia érdekessége, hogy a rendszer több jeladót is képes egyszerre követni, mivel azok egyedi hangjeleket továbbítanak, ez lehetővé teszi például két toll hegyének követését, de akár egyetlen toll két végéét is.

A Qualcomm bejelentése szerint a technológiát a jövőben integrálni szeretné a Snapdragon rendszerlapka-családba, így szilíciumszintű hardveres támogatást kapna az ultrahangos rendszer. Az érintőkijelzők (és a touchpadek) kapcsán már megtanultuk, hogy nem elsősorban a kijelzőbe integrált hardveres érzékelőrendszer számít, hanem az azt gyorsan kiolvasni képes és az operációs rendszer felé absztraktáló feldolgozó chip - ezt integrálná a Qualcomm a Snapdragon sorozatú lapkáira.

A technológia az EPOS szerint teljesen gyártásérett, ezt igazolja, hogy a rendszer megvásárolható termékben is feltűnik. Az IntelliPen golyóstollak esetében a rendszer írás közben képes digitalizálni a toll mozgását, a pontosságra jellemző, hogy egészen finom mozdulatokat is rögzíteni tud. Kérdés természetesen, hogy milyen felhasználási forgatókönyv esetében lesz érdekes az ultrahangos érzékelés azon tulajdonsága, hogy nem csak a kijelzőn, hanem jóval fölötte is képes érzékelni a tollat. Egyelőre a technológia nem tűnik abszolút nélkülözhetetlen áttörésnek, kihasználásához valószínűleg operációs rendszer szintjén és alkalmazások szintjén is támogatásra van szükség.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

"Az EPOS technológiája meghaladja a PC-korszak egér-billentyűzet párost és elérhetővé teszi az érintésmentes gesztusokat és a tollal történő interakciókat. A technológia integrációja a Qualcomm Snapdragon processzorokra lehetővé tesz egy mobilabb, multimédia-központú életstílust." - nyilatkozta Raj Talluri, a Qualcomm fő termékmenedzsere. A lapkagyártó a következő lépésként referenciatermékekkel áll elő, amelyekkel az új technológia adoptációját szeretnék meggyorsítani a konzumer, vállalati és oktatási környezetekben egyaránt.

Az EPOS divíziójának felvásárlása már a Qualcomm harmadik idei izraeli akvizíciója, korábban a DesignArt Networks-öt és az iSkootot szerezték meg. Előbbi fejlett integrált vezetéknélküli hálózati vezérlőkben utazik, utóbbi mobilos alkalmazásfejlesztéssel foglalkozik.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról