Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 21. 15:15

GPU-technológiával erősít az Intel

Eladja az Intelnek a grafikus technológiát fejlesztő leányvállalatának egy részét a Creative. Az 50 millió dolláros vételárért az Intel kezébe kerülnek "bizonyos mérnöki erőforrások és technológiák", valamint GPU-kkal kapcsolatos szellemi tulajdon is.

A 3DLabs vállalatot professzionális grafikus megoldások fejlesztésére alapítottak még az 1990-es évek közepén. A 3DLabs Permedia és Glint chipek, illetve az azokra épülő Wildcat és Oxygen kártyák sokáig etalonnak számítottak a mérnöki munkaállomások piacán, leginkább fejlett OpenGL támogatásuk révén, de a PC-s 3D gyorsítás elterjedésében is meghatározó szerepet játszottak, igaz, később a perifériára szorultak, amikor az NVIDIA és az ATI igazán erőre kapott a 3D játékok berobbanásával.

A cég 2002-ben került a hangkártyáival nevet szerző Creative kezébe, az új tulajdonos kezében a professzionális 3D gyorsítók irányából egyre inkább a beágyazott megoldások felé fordult el, és 2006-ban fel is hagyott a PC-s videochipek fejlesztésével. A ZMS néven piacra került beágyazott chipek ARM processzormagot és saját fejlesztésű grafikus vezérlőt tartalmaznak. Ezekre a chipekre építve a ZiiLabs kifejlesztett egy tablet referenciaplatformot is, amelyen Android operációs rendszer fut, a Creative pedig ZiiO néven kínálatába is felvette azt. A Creative egyébként 2009-ben nevezte át a 3DLabset, ekkor kapta a cég a ZiiLabs nevet.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az Intel minden igyekezete ellenére sem tudott ütőképes mobil grafikus megoldást kifejleszteni, jelenlegi Atom rendszerchipjeiben az Imagination Technologies GPU-it licenceli. Egy kiszivárgott roadmap szerint azonban a vállalat a jövőben el kíván távolodni a brit vállalat videovezérlőitől és saját fejlesztéseket használna, a 2014-re ígért, 22 nanométeres Bay Trail kódnevű Atom SoC-ben már az Ivy Bridge HD4000 GPU-jának egy leszármazottja dolgozhat. A saját mobilos GPU-s fejlesztéseket támogathatja az Intel a ZiiLabs technológiáinak megvásárlásával.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról