Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 21. 15:15

GPU-technológiával erősít az Intel

Eladja az Intelnek a grafikus technológiát fejlesztő leányvállalatának egy részét a Creative. Az 50 millió dolláros vételárért az Intel kezébe kerülnek "bizonyos mérnöki erőforrások és technológiák", valamint GPU-kkal kapcsolatos szellemi tulajdon is.

A 3DLabs vállalatot professzionális grafikus megoldások fejlesztésére alapítottak még az 1990-es évek közepén. A 3DLabs Permedia és Glint chipek, illetve az azokra épülő Wildcat és Oxygen kártyák sokáig etalonnak számítottak a mérnöki munkaállomások piacán, leginkább fejlett OpenGL támogatásuk révén, de a PC-s 3D gyorsítás elterjedésében is meghatározó szerepet játszottak, igaz, később a perifériára szorultak, amikor az NVIDIA és az ATI igazán erőre kapott a 3D játékok berobbanásával.

A cég 2002-ben került a hangkártyáival nevet szerző Creative kezébe, az új tulajdonos kezében a professzionális 3D gyorsítók irányából egyre inkább a beágyazott megoldások felé fordult el, és 2006-ban fel is hagyott a PC-s videochipek fejlesztésével. A ZMS néven piacra került beágyazott chipek ARM processzormagot és saját fejlesztésű grafikus vezérlőt tartalmaznak. Ezekre a chipekre építve a ZiiLabs kifejlesztett egy tablet referenciaplatformot is, amelyen Android operációs rendszer fut, a Creative pedig ZiiO néven kínálatába is felvette azt. A Creative egyébként 2009-ben nevezte át a 3DLabset, ekkor kapta a cég a ZiiLabs nevet.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Intel minden igyekezete ellenére sem tudott ütőképes mobil grafikus megoldást kifejleszteni, jelenlegi Atom rendszerchipjeiben az Imagination Technologies GPU-it licenceli. Egy kiszivárgott roadmap szerint azonban a vállalat a jövőben el kíván távolodni a brit vállalat videovezérlőitől és saját fejlesztéseket használna, a 2014-re ígért, 22 nanométeres Bay Trail kódnevű Atom SoC-ben már az Ivy Bridge HD4000 GPU-jának egy leszármazottja dolgozhat. A saját mobilos GPU-s fejlesztéseket támogathatja az Intel a ZiiLabs technológiáinak megvásárlásával.

a címlapról