Szerző: Koi Tamás

2012. november 21. 14:29

A hazai fejlesztőknek is bemutatkozott a BlackBerry 10

Először mutatkozott be Magyarországon a tágabb fejlesztői közösség előtt a RIM vadonatúj, még fejlesztés alatt álló operációs rendszere, a BlackBerry 10. A gyártó számára az alkalmazásválaszték bővítése lokális szinten is kulcsfontosságú, de a nagy címeknek is meg kell érkeznie a platformra.

Tegnap a HWSW által szervezett App!2012 Mobilalkalmazás-fejlesztés és NFC konferencia keretén belül a hazai közönség előtt is bemutatkozott a Research in Motion (RIM) következő generációs mobil operációs rendszere, a BlackBerry 10. A születőben lévő platform kapcsán a RIM több tekintetben szakított korábbi megközelítésével, stratégiájával, így többek közt a korábbinál sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a fejlesztői közösségek, fejlesztőcégek támogatására.

Fejlesztők, szevasztok!

Ennek a stratégiának a részeként látogatott a tegnapi konferenciára a gyártó egyik szakértője, Hashiq Nazir, aki előadásaiban az új platform architekturális változásairól és a fejlesztők számára nyitva álló lehetőségekről számolt be. Az előadások része volt egy bemutató is, mely a BlackBerry 10 platform fejlesztői bétájának működését tárta az érdeklődők elé egy prototípus-készüléken keresztül.

Az új operációs rendszer kezelőfelülete, illetve működésének logikája több ponton eltér a már megszokott mobilos operációs rendszerektől, beleértve a legfrissebbnek tekintett Windows Phone-t is. A RIM a QNX-alapú rendszer fejlesztésekor elsődleges hangsúlyt fektetett a robusztus többfeladatos üzemmódra, illetve az alkalmazások közti folyamatos, zökkenőmentes váltásra.

A továbbra is ikonvezérelt rendszerből teljesen hiányoznak például a widgetek, de egyes alkalmazások (például időjárásjelző appok, naptár stb.) a háttérbe küldve mégis úgy működhetnek a nyitóképernyőn, mint az androidos widgetek. A felület nagy mértékben épít a különféle ujjmozdulatokkal végezhető gesztusokra, így a BlackBerry 10-es telefonokon más platformokkal ellentétben nincs sem előlapi nyomógomb sem érintőgomb.

A kezelőfelület egyébként szinte teljes egészében a svéd The Astonishing Tribe munkájának eredménye - a céget két évvel ezelőtt vásárolta fel a RIM. A cég korábbi tradícióihoz igazodva láthatóan igyekszik az üzleti ügyfelek és cégek igényeit, valamint a tömegpiac igényeit is szem előtt tartani, az újabb BlackBerrykbe ezért többek közt gyárilag bekerül a BlackBerry Balance funkció is, mely más-más alkalmazás-futtatási környezetet kínál az üzleti alkalmazásoknak/levelezésnek és a magáncélra használt appoknak és üzeneteknek.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az új szoftver része a Swiftkey-alapú virtuális billentyűzet is, mellyel a RIM a BlackBerry Storm benyomható érintőkijelzője után ismételten meg kívánja reformálni az érintőkijelzős gépelést. Az új, prediktív virtuális billentyűzet használatánál is szerepet kapnak a gesztusok, emellett érdekesség, hogy a nyelvek közti váltást automatikusan végzi a rendszer, vagyis felismeri, hogy a felhasználó a beállított alapnyelvek közül éppen melyiken kezdett el gépelni. Bár a demókat eddig kizárólag teljes érintőkijelzős okostelefonokon lehetett látni, a RIM készít majd QWERTY-billentyűzetes eszközt is.

Alkalmazások, alkalmazások, alkalmazások

Az átalakított felület és a teljesen új alapokra helyezett architektúra azonban mit sem ér, ha a platform rajtjára nem állnak készen minél nagyobb számban a húzóalkalmazások, illetve a lokális piacokon a helyi fejlesztések. A RIM október elejétől fogadja be azokat az alkalmazásokat, melyeket a fejlesztők az eddig rendelkezésre álló fejlesztői eszközök segítségével készítettek. A platform egyébként a különféle fejlesztői eszközök és programnyelvek széles választékát támogatja, a C/C++ alapú Native SDK mellett a HTML5-alapú WebWorks, az Adobe AIR ActionScript és a Java Android Runtime áll rendelkezésre.

A hazai fejlesztői közösség számára a platform magyarországi penetrációja miatt eddig mellőzött rendszernek számított a BlackBerry, ugyanakkor több nemzetközi multi hazai leánya (pl. az SAP Labs Hungary) is fejleszt itthon appokat a rendszerre. A BlackBerry App World alkalmazás-piactér jelenleg alig féltucatnyi, kifejezetten a magyar piacra fejlesztett appot tartalmaz.

Az új BlackBerry platformot hivatalosan január 30-án indítja útnak a RIM, ekkor jelenti be a cég azokat az új okostelefonokat is, melyek a BlackBerry 10-et futtatják.

a címlapról