Szerző: Koi Tamás

2012. november 21. 12:32

Januártól jön a közműadó

Jövő év elejétől közműadó megfizetésére kötelezi az állam azokat a cégeket, melyek bármilyen földfelszín alatti, vagy légkábeles közműhálózattal rendelkeznek, vagy ilyent üzemeltetnek. Az adót a távközlési szolgáltatóknak is fizetniük kell, de a legkisebbek mentesülhetnek, vagy jelentős kedvezményben részesülhetnek.

Az Országgyűlés tegnap az utolsó pillanatban rendkívüli eljárás keretén belül elfogadta a nemzetgazdasági miniszter törvényjavaslatát a közműszolgáltatók által jövő januártól fizetendő új adónemről, a közműadóról. A törvény alapján a fogyasztók vízellátási, szennyvízellátási és belterületi csapadékvízelvezetési, földgáz-, hő-, és villamosenergia-ellátási, valamint hírközlési igényeinek kiszolgálását lehetővé tevő vezeték nyomvonala után 125 forintot kell méterenként fizetnie az adó alanyának - mely akárcsak a telefonadó esetében, ezúttal is a szolgáltató kell megfizessen.

A közműadó bevezetésével és annak körülményeivel kapcsolatban gyakorlatilag az utolsó pillanatig teljes volt a bizonytalanság. Ezt jól jelzi, hogy a tegnapi döntésig az adó mértéke maximum 100 forint lehetett volna, ám ezt a szintet végül 125 forintban határozták meg, igaz a távközlési cégek kedvezményt vagy mentességet kaphatnak az alapján, hogy milyen hosszú a vezetékhálózatuk.

Hírközlési vezetékek esetén az adó nyomvonalhossztól függően sávosan került meghatározásra: az első 170 000 méter után az adó teljes mértékének 20%-a fizetendő; 170 000 és 250 000 méter közötti része után 40%-a; 250 000 és 300 000 méter közötti része után 80%-a; 300 000 métert meghaladó része után pedig az adó teljes mértéke fizetendő. Mindez azt jelenti, hogy a legkisebb távközlési cégek (például a kisebb kábelszolgáltatók) jelentős kedvezményt kaphatnak az adó összegéből, míg a legnagyobb cégek fizetik a legtöbbet (a Magyar Telekom például saját számításai szerint 9-11 milliárd forintot fizethet jövőre, a UPC pedig 1-2 milliárdot).

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Eredetileg az sem volt teljesen egyértelmű, hogy a közműadó esetén csak a földkábelek, vagy a légkábelek métere után is fizetni kell-e az adót, a tegnap elfogadott törvény alapján végül mindkét alaptípusú közműhálózatnál fizetni kell a tulajdonosoknak vagy az üzemeltetőknek (utóbbi esetben akkor, ha az önkormányzat vagy az állam a tulajdonos). Az adónem ötlete egyébként eredetileg a fővárosi önkormányzat berkein belül merült fel, először a BKV alulfinaszírozottságának csökkentésére, később pedig a dugódíjat kiváltó bevétellehetőségként.

A távközlési szolgáltatókat - beleértve a kizárólag vezetékes telefonszolgáltatásokat üzemeltető cégeket - jelenleg két párhuzamos adónem sújtja (ágazati különadó, telefonadó), ebből a 2010-ben bevezetett ágazati különadót jövőre már nem kell megfizetniük. Ez volt egyébként a szektorra eddig kivetett legnagyobb adóteher, melynek jogszerűségét azóta az Európai Bizottság is vizsgálja kötelezettségszegési eljárás keretén belül.

A közműadó 2013. január 1-i bevezetése a kizárólag mobiltávközlésben érdekelt cégeket értelemszerűen nem érinti.

a címlapról