Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 21. 12:11

Az ODF a kötelező fájlformátum a portugál kormányzatban

Közzétette a közigazgatásban kötelezően használt dokumentumszabványok listáját Portugália. A szerkeszthető dokumentumformátumok közül az ODF lett a befutó.

A válság sújtotta Portugáliában nemrég átfogó informatikai reformtervet foglaltak el, amelynek keretében, többek között nyílt szabványok és nyílt formátumú dokumentumok használatával évente 500 millió eurós megtakarítást hozhat a kormányzati informatika szintjén, miközben a helyi informatikai piacot serkenti.

Csak nyílt formátumok és szabványok játszanak

Az ország parlamentje 2011 tavaszán fogadott el egy törvényt, amely előírja a kormányzati szervezetek számára a nyílt szabványokra épülő megoldások használatát. Kormányzati tendereken csak olyan informatikai megoldásokkal lehet indulni, amelyek támogatják a kijelölt nyílt szabványokat és nyílt dokumentumformátumokat és a szervezetek csak ilyen rendszereket szerezhetnek be.

A törvény értelmében nyílt szabványokat és formátumokat kell használni az adatcsere, dokumentumkezelés, webes megoldások, audio- és videostreaming, levelezés, chatelés és a térinformatika terén például, valamint a különböző szervezetek közti hálózati kommunikációban. Ennek a technikai részleteit azóta dolgozták ki, a munka fontos állomása volt annak a kijelölése, hogy milyen nyílt fájlformátumokat és szabványokat használhatnak a kormányzati szervezetek. Alapvető szempont volt a döntésnél, hogy minden feladatra csak egy formátumot vagy szabványt válasszanak ki, amelyet aztán kötelezően használni kell majd az állami szférában, ezzel kiküszöbölhetőek a kompatibilitási problémák.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A szerkeszthető dokumentumok formátumául az ODF-et választották ki Portugáliában. Az ESOP (Associação de Empresas de Software Open Source Portuguesas) közleménye szerint azért esett rá a választás, mert több gyártó termékei is támogatják nyílt és zárt szoftverekben egyaránt, és bárki implementálhatja azt. "Ez a választás pénzt takarít meg és elkerüli a gyártófüggőséget" - áll az ESPO közleményében. A szervezet emellett a következő formátumokat és protokollokat választotta kötelező használatra: PDF, XML, XMPP, IMAP, SMTP, CALDAV, LDAP.

Van ahol nem sikeres a váltás

Európában különösen jellemző trend a kormányzati hivatalokban a nyílt szabványok és nyílt szoftverek bevezetése, a projektek között számos sikeres és sikertelen volt már. Utóbbira példa a németországi Freiburg, ahol még 2007-ben született döntés az ODF formátum és az OpenOffice szoftver bevezetéséről az akkor használt Microsoft Office 2000 helyett. Azonban az erőfeszítés nem hozta a várt eredményt, a használt rendszerek egy része csak az Office-szal működött együtt és külső szervezetek is elvárták az Office dokumentumformátumokat. így az OpenOffice-t az Office-szal párhuzamosan használták Freiburgban, egyes esetekben pedig még újabb Office-verziókat is beszereztek - igazi üzemeltetői rémálom.

Az informatika szakértői átvilágítása során arra is fény derült, hogy a dolgozók elégedetlenek az OpenOffice-szal, a két szoftver párhuzamos használata pedig nagy terhelést jelentett a számukra. Végül a napokban arról született döntés, hogy Office 2010-re cserélik az irodai szoftvereket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról