Szerző: Koi Tamás

2012. november 21. 10:37

Több százezer szerződést bont fel és köt újra a UPC

Több előfizető is értetlenül fogadta az aktuális havi UPC számlaleveléhez csatolt tájékoztatót, vagy ahogy a szolgáltató fogalmaz, "jogi információt", mely a korábbi szerződés közös megegyezéssel történő felbontását, illetve egy új szerződés ráutaló magatartással történő megkötéséről tájékoztatja az ügyfelet.

Nem értik a UPC előfizetői az aktuális számlalevelükhöz mellékelt jogi közleményt, illetve többen közülük úgy vélik, hogy az számukra kedvezőtlenül befolyásolja a szerződési feltételek egyoldalú módosításával kapcsolatos érdekérvényesítési lehetőségeiket. Az illetékes Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hivatalból vizsgálatot indított az ügyben, a UPC közben azt állítja, hogy valójában csak az ügyfelek (és saját maga) adminisztrációs terheit próbálja csökkenteni.

Adminisztrációs könnyítés

A UPC által az előfizetők számára a novemberi számlalevéllel kiküldött értesítésben a korábban megkötött szerződés közös megegyezéssel történő felbontását, majd minden tekintetben ugyanolyan feltételekkel, ráutaló magatartással történő újrakötését ajánlja az ügyfeleknek. A szolgáltató a levélben arról tájékoztatja az ügyfeleket, hogy ha azok továbbra is használják a szolgáltatást, illetve befizetik a számlát, automatikusan elfogadják az új feltételeket, vagyis az új szerződés létrejön ráutaló magatartással.

A hatóság által a héten kiadott állásfoglalásban az áll, hogy a ráutaló magatartással létrejött szerződések kevesebb védelmet nyújtanak az előfizetők számára mint a jelenlegi írásban vagy szóban megkötött szerződéseik, mivel azok több szabály alól kivételt képeznek. Az NMHH ezért arra hívja fel az ügyfelek figyelmét, hogy alaposan olvassák el a tájékoztató levelet, és amennyiben nem értenek egyet a benne foglaltakkal, feltétlenül jelezzék a szolgáltató ügyfélszolgálati elérhetőségeinek valamelyikén.

A hatóság szerint az értesítés azért is aggályos, mert a UPC "hagyományos levélben" értesítette a változásokról az előfizetőket, melyen nem szerepel dátum, és nem állapítható meg belőle, hogy a régi szerződés mikor szűnik meg, illetve mikor lép életbe az új. Emellett az sem derül ki a levélből - hívja fel a figyelmet az NMHH -, hogy ha az előfizető nem ért egyet a levélben foglaltakkal, milyen határidővel kell a szolgáltatóhoz forduljon.

Félreértés?

A UPC által a témában tegnap kiküldött sajtóközlemény szerint az NMHH félreérthette a helyzetet, a lépést valójában azért kezdeményezte a szolgáltató, hogy egyszerűbbé és gyorsabbá tegye az ügyfélkezelést. A szolgáltató meggyőződése szerint a hatályos jogszabályok minden szerződéses forma esetén ugyanolyan jogokat és lehetőségeket biztosítanak a fogyasztóknak, és a szolgáltató sem kíván semmilyen megkülönböztetést tenni az előfizetői között. Ugyanakkor a ráutaló magatartással megkötött szerződések lényegesen kevesebb adminisztrációs terhet rónak a szolgáltatóra és az előfizetőre is, amikor a jogait gyakorolni kívánja és egyes módosításokat elfogadna vagy éppen elutasítana.

A legnagyobb aggály, miszerint a ráutaló magatartással kötött szerződések esetén a szolgáltató kénye-kedve szerint módosíthatja a szerződéses feltételeket, alaptalan - mondta el lapunknak Szűcs László, a szolgáltató kommunikációs igazgatója. Egyrészt azért, mert a UPC a hatályos Elektronikus Hírközlési Törvény (Eht) értelmében eztán sem nyújthat olyan szolgáltatást az ügyfél számára, amit az kifejezetten nem kért, nem rendelt meg, illetve a szerződési feltételek módosításáról szóló tájékoztatást ezt követően is - a törvényben előírtaknak megfelelően - köteles levélben, legkésőbb 30 nappal a hatályba lépés előtt megküldeni az ügyfeleknek. Ezeket a változtatásokat az előfizetők egyébként az eddigi gyakorlat szerint is ráutaló magatartással fogadták el.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az adminisztratív lépésre a UPC elmondása szerint az új, rövidesen változó Eht miatt volt szükség, ez ugyanis előírja, hogy minden szerződést csak abban a szerződéses alakban lehet módosítani, vagy felmondani, amelyben megköttetett. Mindez azt jelenti, hogy ha valaki a jövőben személyesen, az ügyfélszolgálaton köt szerződést, akkor csak ott válthat majd például díjcsomagot vagy bonthatja fel a megállapodást. Szűcs szerint a szolgáltató számára az egyik legfőbb problémát ezzel kapcsolatban az jelenti, hogy jelentős adminisztrációs terhet jelent annak a kiderítése, hogy egy több évvel ezelőtt létrejött szerződés milyen szerződési alakban köttetett meg. Emellett a UPC jogértelmezése szerint az új Eht értelmében az ÁSZF-változások során az ügyfélnek a szerződéskötés módjától függően az új szerződési feltételek elfogadását is írásban vagy személyesen kéne jeleznie, ami nonszensz állapothoz vezethet - véli a szolgáltató.

Tisztességtelen gyakorlat

Egy lapunk által megkérdezett fogyasztójogi szakértő szerint a UPC Magyarország megoldása fogyasztóvédelmi szempontból mindenképpen aggályos. Siklósi Máté, a CP Contact fogyasztóvédelmi tanácsadócég ügyvezetője a HWSW megkeresésére elmondta, a UPC gyakorlata abból a szempontból mindenképpen tisztességtelen, hogy a régi szerződésükhöz ragaszkodó ügyfelek számára kötelezően előírja az ügyfélszolgálati ügyintézést, ami adott esetben aránytalan teherrel járhat az előfizető számára.

Az ügyben a következő hetekben egyeztetések várhatók az NMHH és a UPC Magyarország között, a szolgáltató közleménye szerint a UPC "bízik benne", hogy rövid időn belül sikerül megnyugtatóan tisztázni a részleteket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról