Szerző: Koi Tamás

2012. november 20. 12:28

Elindult az első hazai HbbTV teszt

November elején elindult a magyarországi földfelszíni sugárzású televíziózás egyfajta kiegészítő, interaktív funkciójának tekintett HbbTV rendszer nyílt tesztfázisa.

November elején Budapest körzetében elindult az első hazai Hybrid Broadcast Broadband TV (HbbTV) teszt a földfelszíni sugárzású digitális tévés platformon. A több készülékgyártó és tartalomszolgáltató által felkarolt, Nyugat-Európában már széles körben használt rendszer az egyik első interaktív kiegészítő funkciója lehet az Antenna Hungária által üzemeltetett MinDig TV rendszernek.

A 2009-ben útjára indított HbbTV ETSI szabványosítási folyamata 2010-ben zárult le, az újabb okostévéken és a fejlettebb beltéri egységeken keresztül használható rendszer lényegében nem más, mint egy egyszerű, HTML-kódon alapuló alkalmazásplatform. Az Antenna Hungária, az MTVA és a KT Electronic által életre hívott hazai teszt esetén a műsorszóró lényegében egy URL-t kódol a budapesti "A" multiplex jelfolyamába, a Duna World csatorna alatt. Ezt az URL-t a távszabályzón található gomb megnyomásával tudják kvázi lekattintani a nézők, a tartalom pedig valójában az eszköz böngészőjében jelenik meg.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A november elején indított sugárzás egyelőre kizárólag funkcionális tesztcélokat szolgál, a cél, hogy a műsorszóró és az eszközgyártók megvizsgálhassák, hogy a rendszer okoz-e bármilyen zavart azoknál a DVB-T vevőkészülékeknél, melyek nem ismerik a HbbTV szabványt. Ez a rendszer egyébként Nyugat-Európában évek óta működik a digitális földfelszíni sugárzású tévés hálózatokon, az első HbbTV tesztek Németországban indultak, elsősorban azzal a céllal, hogy a hagyományos teletextes rendszereket egy látványvilágában gazdagabb, interaktív felülettel váltsák fel. A kelet-európai régióban eddig egyedül Lengyelországban indult publikus HbbTV adás.

Az Antenna Hungária egyelőre nem közölt részleteket arról, hogy mik a céljai a teszttel, illetve mikor kívánja kereskedelmi forgalomban elindítani a HbbTV-szolgáltatást. A cég ugyanakkor már korábban is leszögezte, hogy a lineáris tartalomtovábbítás felől fokozatosan a nem lineáris, interaktív tartalmak közvetítése felé is nyitni kíván, erre jelenleg a HbbTV tűnik az egyik legkézenfekvőbb lehetőségnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról