Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 19. 15:26

Windows 8: a vállalatok egyelőre várnak

Nem jósol kirobbanó kezdeti sikereket a Windows 8-nak vállalati környzeteben a Forrester Research. Az elemzőcég több mint ezer szervezet képviselőjét kérdezte meg az új operációs rendszerrel kapcsolatos terveikről.

A Windows 7 megjelenésekor több mint 600, most, a Windows 8 premierje kapcsán pedig több mint 1200 szervezet informatikai döntéshozóját kérdezte meg a Forrester Research arról, mikor tervezik bevezetni az új szoftververziót.

Nincs nagy kapkodás a Windows 8 iránt

Az eredmény nem túl meglepő. 2009-ben a válaszadók 49 százaléka biztos volt benne, hogy hamarosan bevezeti a Windows 7-et, a Windows 8 esetében ez az arány csak 24 százalék. A Windows 7 kapcsán a megkérdezettek 27 százaléka válaszolta, hogy a felmérés idején még nem vizsgálta meg eléggé az operációs rendszert ahhoz, hogy dönteni tudjon, míg a Windows 8 kapcsán 47 százalék válaszolta ugyanezt. Ugyanakkor a most végzett felmérésben 10 százalék biztos abban, hogy ezt a verziót kihagyja a frissítési ciklusból és megvárja a következő Windowst.

A reakciókat viszonylag egyszerű megmagyarázni. A Windows 7 iránti fokozott érdeklődés nem volt véletlen, a vállalatoknak akkor egy 8 éve piacon levő operációs rendszert kellett lecserélniük, amelyikhez addigra már megszűnt a mainstream terméktámogatás is. A Windows Vista nem tudott elég újat adni a cégeknek ahhoz, hogy váltsanak, így szinte megváltásként érkezett a vállalati piacra a Windows 7, amely kinőtte elődje gyermekbetegségeit és nem igényelt erősebb hardvert sem. A 2008 őszén indult válság miatt a csere üteme azonban lassabb a szokásosnál, a Microsoft legutóbbi negyedéves eredménybejelentő konferenciahívásán elhangzottak szerint a vállalatok fele még mindig XP-t használ.

Sok helyen még javában tart a Windows 7-re való átállás, nem csoda, hogy a cégek jó része egyelőre hallani sem akar a Windows 8-ról - a Forrester kutatásában részt vevőknek csak 4 százaléka tervez 12 hónapon belül Windows 8-ra váltani. Mivel a vállalati PC-k életciklusa ma már nem ritkán 5 év és ekkora időtávon a Windows 7 még támogatott operációs rendszer lesz, egyelőre semmi sem sürgeti a nagy szervezeteket arra, hogy Windows 8-ra váltsanak. Már csak azért sem, vélekedik a Forrester szakértője, David Johnson, mert a Windows 8 ugyan számos újdonságot vonultat fel biztonság és felügyelhetőség terén (pl. Trusted Boot, Dynamic Access Control, továbbfejlesztett BitLocker), de ezen a téren a Windows 7 is tökéletesen kielégíti a legtöbb vállalat igényét.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Céges környezetben egyértelműen hátránynak gondolja a Forrester az új felhasználói felületet. A vállalat által korábban végzett kutatások alapján a számítógéppel dolgozók fele egyszerű "szerszámként" tekint a gépre és a rajta futó programokra. Az elemzőcég úgy gondolja, ezeket az alkalmazottakat csak idegesíteni fogja a Windows 8 új felhasználói interfésze, a Start menü hiánya és hogy az éppen futó programokat nem látják egy felületen. Ennek a következményei pedig megnövekedő oktatási és támogatási költség lesz.

Jó esély a tableteken

Jó esélye van ugyanakkor az operációs rendszernek a tabletpiacon. Majdnem 10 ezer vállalat infomunkást kérdezett meg a Forrester arról, melyik operációs rendszert részesítené előnyben munkára használt tabletjén, ha tudja, hogy a vállalata támogatja azt. A válaszadók 32 százaléka voksolt a Windows 8 vagy Windows 7 vagy más Windows mellett, míg az iOS-re 26 százalék, Androidra pedig 11 százalék. A megkérdezettek 17 százaléka válaszolta azt, hogy nem szeretne tableten dolgozni.

A Forrester összességében úgy véli, a Windows 8 nem lesz elsődleges operációs rendszere a vállalatoknak, ugyanakkor elég vonzó lehet ahhoz, hogy felgyorsítsa például a tabletek elterjedését és a BYOD mozgalmat - ezek miatt azonban a cégeknek fel kell készülnie a támogatására.

a címlapról