:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 19. 15:26

Windows 8: a vállalatok egyelőre várnak

Nem jósol kirobbanó kezdeti sikereket a Windows 8-nak vállalati környzeteben a Forrester Research. Az elemzőcég több mint ezer szervezet képviselőjét kérdezte meg az új operációs rendszerrel kapcsolatos terveikről.

A Windows 7 megjelenésekor több mint 600, most, a Windows 8 premierje kapcsán pedig több mint 1200 szervezet informatikai döntéshozóját kérdezte meg a Forrester Research arról, mikor tervezik bevezetni az új szoftververziót.

Nincs nagy kapkodás a Windows 8 iránt

Az eredmény nem túl meglepő. 2009-ben a válaszadók 49 százaléka biztos volt benne, hogy hamarosan bevezeti a Windows 7-et, a Windows 8 esetében ez az arány csak 24 százalék. A Windows 7 kapcsán a megkérdezettek 27 százaléka válaszolta, hogy a felmérés idején még nem vizsgálta meg eléggé az operációs rendszert ahhoz, hogy dönteni tudjon, míg a Windows 8 kapcsán 47 százalék válaszolta ugyanezt. Ugyanakkor a most végzett felmérésben 10 százalék biztos abban, hogy ezt a verziót kihagyja a frissítési ciklusból és megvárja a következő Windowst.

A reakciókat viszonylag egyszerű megmagyarázni. A Windows 7 iránti fokozott érdeklődés nem volt véletlen, a vállalatoknak akkor egy 8 éve piacon levő operációs rendszert kellett lecserélniük, amelyikhez addigra már megszűnt a mainstream terméktámogatás is. A Windows Vista nem tudott elég újat adni a cégeknek ahhoz, hogy váltsanak, így szinte megváltásként érkezett a vállalati piacra a Windows 7, amely kinőtte elődje gyermekbetegségeit és nem igényelt erősebb hardvert sem. A 2008 őszén indult válság miatt a csere üteme azonban lassabb a szokásosnál, a Microsoft legutóbbi negyedéves eredménybejelentő konferenciahívásán elhangzottak szerint a vállalatok fele még mindig XP-t használ.

Sok helyen még javában tart a Windows 7-re való átállás, nem csoda, hogy a cégek jó része egyelőre hallani sem akar a Windows 8-ról - a Forrester kutatásában részt vevőknek csak 4 százaléka tervez 12 hónapon belül Windows 8-ra váltani. Mivel a vállalati PC-k életciklusa ma már nem ritkán 5 év és ekkora időtávon a Windows 7 még támogatott operációs rendszer lesz, egyelőre semmi sem sürgeti a nagy szervezeteket arra, hogy Windows 8-ra váltsanak. Már csak azért sem, vélekedik a Forrester szakértője, David Johnson, mert a Windows 8 ugyan számos újdonságot vonultat fel biztonság és felügyelhetőség terén (pl. Trusted Boot, Dynamic Access Control, továbbfejlesztett BitLocker), de ezen a téren a Windows 7 is tökéletesen kielégíti a legtöbb vállalat igényét.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Céges környezetben egyértelműen hátránynak gondolja a Forrester az új felhasználói felületet. A vállalat által korábban végzett kutatások alapján a számítógéppel dolgozók fele egyszerű "szerszámként" tekint a gépre és a rajta futó programokra. Az elemzőcég úgy gondolja, ezeket az alkalmazottakat csak idegesíteni fogja a Windows 8 új felhasználói interfésze, a Start menü hiánya és hogy az éppen futó programokat nem látják egy felületen. Ennek a következményei pedig megnövekedő oktatási és támogatási költség lesz.

Jó esély a tableteken

Jó esélye van ugyanakkor az operációs rendszernek a tabletpiacon. Majdnem 10 ezer vállalat infomunkást kérdezett meg a Forrester arról, melyik operációs rendszert részesítené előnyben munkára használt tabletjén, ha tudja, hogy a vállalata támogatja azt. A válaszadók 32 százaléka voksolt a Windows 8 vagy Windows 7 vagy más Windows mellett, míg az iOS-re 26 százalék, Androidra pedig 11 százalék. A megkérdezettek 17 százaléka válaszolta azt, hogy nem szeretne tableten dolgozni.

A Forrester összességében úgy véli, a Windows 8 nem lesz elsődleges operációs rendszere a vállalatoknak, ugyanakkor elég vonzó lehet ahhoz, hogy felgyorsítsa például a tabletek elterjedését és a BYOD mozgalmat - ezek miatt azonban a cégeknek fel kell készülnie a támogatására.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.