Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Terjeszkedik a T-City projekt, jönnek az NFC-s tesztek

Koi Tamás, 2012. november 15. 09:25
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Tovább terjeszkedik és bővül a Magyar Telekom T-City projektje Szolnokon. A vállalat és a város évekkel ezelőtt kötött együttműködésének gyümölcsét hamarosan más városokban élők is élvezhetik.

További szolgáltatásokkal bővül a Magyar Telekom és Szolnok megyei jogú város közös, T-City nevű projektje, melynek bizonyos, újonnan fejlesztett elemeit rövidesen más városokban élők is kipróbálhatnak. A város a és a távközlési vállalat tegnapi, közös sajtótájékoztatóján elsősorban az érintés nélküli, NFC-s tranzakciókat érintő fejlesztésekről, valamint a Smart Metering, vagyis a háztartások számára kialakított okos energiamenedzsment-funkciókra hívták fel a figyelmet az érintettek.

Mindenki belead

A 2009 májusában indított T-City program keretében az elmúlt években több sikeres tesztet (például energiamenedzsment, IP-kamerás közvetítési rendszer, Jövő Áruháza, mobilvásárlás-parkolás, Otthonőrző, Pánikgomb, Sulikártya, Távszámla, térfigyelő, Városkártya, virtuális idegenvezető, Visuland) hajtott végre. A szolgáltatások a lakossággal és a helyi intézményekkel együttműködve; visszajelzéseik, ötleteik alapján kerültek továbbfejlesztésre, amelynek köszönhetően több szolgáltatás piaci bevezetése valósult meg.

A Telekom és a város vezetése tegnap bejelentette, hogy rövidesen a tervek szerint megújul a 2011-ben bevezetett Városkártya, mely a Jászkun Volán járatain elektronikus bérletként használható, emellett számos helyi vagy országos vállalkozás kapcsolódik hozzá kedvezményrendszerével. A Városkártyát érintő legfőbb újítás, hogy a rendszer most először beköltözhet az NFC-képes okostelefonokba, vagyis az utazók megfelelő mobilkészülékkel a helyi járatokon érintés nélkül fizethetnek az utazásért. A kártyát egyébként eddig a mintegy 75 ezres népességű tiszaparti város 1500 lakója igényelte.


Hamarosan mindenki fizethet NFC-s telefonnal az utazásért

Az NFC-képes telefonokkal idővel több, eleinte elsősorban kedvezmény- és kuponrendszert lehet majd igénybe venni, hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón. Pukler Gábor, a Magyar Telekom innovációs és üzletfejlesztési igazgatója a HWSW kérdésére elmondta, a vállalat a Mobiltárca egyesülettel karöltve dolgozik a pénzügyi tranzakciók bevezetésén is, itt várhatóan jövő nyáron indul majd egy nagy, az egész országra kiterjedő tesztprojekt mintegy 5-8 ezer résztvevővel.

A Városkártya mellet megújul annak speciális, tanulók számára fejlesztett, hasonló elven működő változata, a Sulikártya is. Ezt a szakemberek a tervek szerint összekötnék a hagyományos diákigazolvánnyal és még több kedvezményes lehetőséget, kuponfunkciót építenének bele. A Városkártya-projekt az eddigi tapasztalatokat összegyűjtve egyébként hamarosan más városok felé is terjeszkedhet, így a Telekom jelenleg hat várossal tárgyal a rendszer bevezetéséről - a vállalat egyelőre titokban tartja, mely városok ezek.

Mérni csak okosan, szépen!

A T-City program részeként tovább folytatódik az idei év első felében, az E.ON áramszolgáltatóval közösen indított Smart Metering program, melynek keretében a szakemberek ezer szolnoki háztartást láttak, illetve látnak el okosmérőkkel. Távközlési és energetikai szakemberek egyetértenek abban, hogy a Smart Metering a jövőben az egyik leghatékonyabb támogató eszközzé válhat a háztartások energiatakarékossági törekvéseit illetően, az okos mérőórák felszerelése ennek ellenére komótos tempóban halad.

Nem a T-City projekt az egyetlen Smart Metering pilot az országban: Az EDF DÉMÁSZ júliusban jelentette be, hogy mintegy háromezer fogyasztó bevonásával idén elindítja saját projektjét. A 2013-ig tartó tesztprojekt célja, hogy kiderüljön, miként változtatja meg az energiafelhasználási szokásokat, ha az ügyfél maga is nyomon követheti fogyasztását.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.