Szerző: Koi Tamás

2012. november 13. 15:15

Újabb nyilvános meghallgatás lesz frekvenciaügyben

Újabb nyilvános meghallgatást tart a frekvenciaügyekben illetékes Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a mobilszolgáltatásokhoz most és a jövőben használható frekvenciasávok hazai helyzetéről. A hatóság decemberi rendezvényén újból előkerülhet a negyedik mobilszolgáltató piacra lépésének a kérdése.

December első felében törvényi kötelezettségeinek eleget téve nyilvános meghallgatást tart a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a mobilszolgáltatásokra kijelölt spektrumkészlet hasznosítására vonatkozó rádióspektrum-stratégiai és frekvenciagazdálkodási elvekről, ezen spektrumkészlet, valamint a 3700 MHz-es frekvenciasáv hasznosításáról. A sajtónyilvános rendezvény célja, hogy a szervezet megismertesse középtávú spektrumstratégiáját az érintett piaci szereplőkkel, illetve hogy meghallgassa azok visszajelzéseit.

A meghallgatáson szó lesz többek közt az EU-harmonizált 800, 900, 1800, 2100 és 2600 MHz frekvenciasávok, és a 3700 MHz-es sáv jövőbeni hasznosításának lehetőségeiről, ennek részeként a két legfontosabb kérdés, hogy milyen feltételekkel léphet piacra egy esetleges negyedik mobilszolgáltató, illetve mi lesz a koncessziós szerződések alapján lejáró frekvenciakészletek sorsa. Ez rövidtávon az 1800 MHz-es sávot jelenti, középtávon pedig a 900-as licenceket is - ezekre 2014-ben, illetve 2016-ban jár le a szerződésük az operátoroknak.

A hatóság legutóbb 2010 augusztusában tartott nyilvános meghallgatást frekvenciaügyekben, a szervezet képviselői által ott felvázoltak azonban csak részben valósultak meg, és többnyire jelentős késéssel. 2010-ben például még a 450 MHz-es sáv szabad blokkjainak az értékesítése is napirenden volt, miközben az idei tervekben már nem is említi a hatóság ezt a sávot, emellett a 900 MHz-es E-GSM sáv értékesítését akkor még 2010-re datálta a hatóság.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x)

Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x) Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

A helyzetet gyökeresen megváltoztatta, hogy időközben lezajlott az NMHH frekvenciaaukciója, melynek elsődleges célja egy új piaci szereplő megjelenésének lehetővé tétele volt. Az aukció végül kudarcba fulladt, a már piacon lévő három szolgáltató, a Telenor Magyarország, a Vodafone Magyarország és a Magyar Telekom (T-Mobile) jogi kifogásai alapján. Emlékezetes, hogy a 2010-es meghallgatáson mindhárom szolgáltató képviselője kiemelte felszólalásában, hogy a magyar piacnak jobbat tenne, ha a felszabaduló frekvenciakészletet nem egy új szereplő kezébe adnák, hanem a meglévő szolgáltatóknak értékesítenék.

A hatóság új spektrumstratégiájának részleteiről előzetesen semmit nem tudni, mindenesetre az új irányokat jelezheti az is, hogy a korábbi meghallgatást tartó két felsővezető, Dr. Kolláth Gábor frekvenciagazdálkodási igazgató és Illyés Márton módszertani-kutatási igazgató időközben távozott az NMHH-tól.

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról