:

Szerző: Dojcsák Dániel

2012. november 13. 13:02

Közösségi felületet ad a térképjavításhoz a Google

Új utakat, pontokat, területeket, átjárókat, épületeket vagy bármilyen egyéb objektumot eddig is be lehetett rajzolni a Google Mapsre, most mindez egy átláthatóbb felületet kapott. Az aktív önjelölt térképészek jutalma, hogy a szomszédok számára látható lesz munkájuk ezentúl a Google Map Makerben.

A Google Maps az egyik legrészletesebb nyilvános elérhető térképrendszer a világon, de sok helyen messze áll még a tökéletestől. Ennek okán fejleszthette ki a közösségi térképszerkesztő alkalmazást a Google. A felhasználók utakat, köztereket és egyéb objektumokat jelölhetnek meg, a visszajelzéseket később a térképszerkesztők feldolgozzák és a közösségi adatok az éles térképre is felkerülnek.

Maguk a szerkesztési képességek, funkciók nem változtak, ez már szinte csak a magyar felhasználóknak lenne újdonság, ugyanis a világ körülbelül 200 országából 190-ben elérhető a Map Maker, például Malin, az Antarktiszon, a Norfolk szigeteken vagy Észak-Koreában, illetve több velünk szomszédos országban is, de Magyarországon nem. Nem tudjuk mi lehet ennek az oka, kerestük a Google Magyarország képviselőit, de egyelőre nem reagáltak.

Tiszta udvar, rendes ház

A magyarországi Google Maps alapjában véve jó minőségű, jó lefedettségű, persze bizonyára mindenki tud olyan helyeket mondani saját környezetében, ami nem pontosan jelenik meg. Éppen ezt a helyi tudást szeretné kiaknázni és ennek hatását erősíteni a Google Map Maker azzal, hogy a Map Makeren belül elindít egy hírfolyamot. Ebben bárki megnézheti, hogy saját környékén, szomszédságában milyen változások történtek a térképen.

Egyrészt érdekes figyelni az újdonságokat, másrészt ezáltal többen érezhetnek majd motivációt arra, hogy részt vegyenek a közös térképjavításban. Az “Activity Stream” névre keresztelt funkcióban a hot spotokról, kávézókról, konditermekről és hasonló helyi üzletekről vár a Google pontosabb információkat. A Map Makerben emellett lehetőség van saját térképeket létrehozni, utakat szerkeszteni, javítani.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az új funkciók révén ráadásul nem csak az új elemekre lehet szűrni, hanem mindenki saját érdeklődésének megfelelően állíthatja be, hogy milyen információk fontosak számára. Ha valakinek kutyája van, akkor nyilván a kutyafuttatók és az állateledel-üzletek érdeklik jobban, ha valaki pedig kerékpárral jár, akkor a bicikliparkolók és -utak. Az aktuális keresés mellett az ilyen tényezőkre is lehet riasztást beállítani, így nem a vak szerencsén múlik, hogy észrevegyük, nyílt egy új számunkra érdekes hely két utcányira a lakásunktól.

A Google Maps pontossága ezáltal még egy szintet lép feljebb és fenntarthatóan jövőállóvá válik. Ezáltal csökkenthető a kamerás, autós terepbejárások, feltérképezések sűrűsége és nem csak ilyen esetekkor összesítve jelennek meg a frissítések. Nyilvánvaló, hogy nem kezd el minden felhasználó őrülten javítgatni, viszont azok, akik eddig is felelősséggel viseltettek a környezetük iránt, egy használhatóbb eszközt kapnak a kezükbe. A Map Maker erősítése viszont eltörölheti a Waze-hoz hasonló kezdeményezéseket, amik szintén a közösségi térképkészítés erejét használják.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 06:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.