Szerző: Gálffy Csaba

2012. november 12. 11:47

Meglepetés: békét kötött az Apple és a HTC

Meglepetésként jelentette be az Apple és a HTC, hogy sikerült szabadalmi kérdésekben kiegyezniük és tíz éves keresztlicencelési megállapodást kötöttek. A felek az ügylet egyéb részleteiről nem nyilatkoztak, így nem tudni, hogy ki, mennyi licencdíjat fizetett.

Derült égből villámcsapásként érkezett a hír, miszerint az Apple és a HTC lezárta szabadalmi pereskedését és tíz éves keresztlicencelési megállapodást kötött. A két cég közös nyilatkozatban jelentette be a megegyezést, amelyben megszólal mindkét elnök-vezérigazgató. Peter Chou, a HTC vezére szerint vállalata "örömmel oldotta meg a vitát az Apple-lel, így az innovációra fókuszálhat a pereskedés helyett". Tim Cook az Apple részéről elmondta, hogy "örvendetes, hogy meg tudtunk egyezni a HTC-vel, a jövőben is a termékinnováción tartjuk a fókuszt".

Van az az összeg?

Az egyezség pénzügyi oldaláról a cégek nem nyilatkoznak, így nem tudni, hogy melyik fél mennyit fizetett. Az ilyenkor szokásos súlyos titoktartási feltételek alapján elképzelhető, hogy ezek az információk nem is fognak soha napvilágra kerülni - a korábban megkötött HTC-Microsoft licencmegállapodás feltételeiről máig nem tudunk bővebbet. A két fél szabadalomportfóliója illetve az egyes perek állása alapján valószínűsíthető azért, hogy a HTC fizet az Apple-nek licencdíjat. A HTC bejelentése, miszerint az egyezség nem módosítja a negyedéves és éves pénzügyi előrejelzéseket arra utal, hogy nagy összegű egyszeri (visszamenőleges) licencdíj megfizetésére nem kényszerültek a tajvaniak, inkább a jövőbeni termék után fognak néhány dollárt utalni.

A megállapodás mindenesetre nagy lépés a szabadalmak "hagyományos" használatának irányába. Az amerikai bevett szokás szerint a szabadalmakat csak nagyon nagyon ritkán használják az ellenfelek termékeinek betiltatására, inkább a licencmegállapodások kikényszerítése számít normálisnak. A pereskedés persze része e felhasználásnak, a felek sokszor a bíróság előtt mérik össze szabadalomportfóliójuk nagyságát és erejét, a perben kirajzolódó erőviszonyok pedig a licencmegállapodás feltételeit diktálják. Az Apple azonban saját bevallása szerint nem pénzt akart a szabadalmakból, Steve Jobs szavai szerint "csupán azt akarták elérni, hogy a versenytársak ne másolják termékeiket".

A licencmegállapodás látványos szembefordulás az Apple korábbi stratégiájával, a cupertinói cég korábban a szabadalmait kimondottan a versenytárs termékek kitiltására, illetve funkcionalitásának szűkítését kikényszerítendő vetette be. E stratégia jórészt hatástalannak bizonyult, a HTC ellen például egyetlen szabadalom kapcsán sikerült kitiltó határozatot elérni, a szabadalmat azonban a tajvaniak tempósan megkerülték, így az Amerikába irányuló szállítások jórészt akadálymentesek maradtak.

De miért?

A bejelentés valódi meglepetésként érte a médiát és a szakembereket egyaránt. Ugyan Tim Cook kommunikációjában fokozatosan egyre óvatosabb hangnemet ütött meg a versenytársakkal szemben, a szabadalmi pereket pedig szükséges rosszként tüntette fel, a cég viselkedésében eddig semmi nem utalt arra, hogy hajlandó lenne a peren kívüli egyezségre, és licencelné kritikus szabadalmait a versenytársak számára.

Ebben az értelemben valószínűleg nem véletlen, hogy a HTC-vel egyezett ki az Apple elsőként, nem pedig a Motorolával vagy a Samsunggal. A kis tajvani gyártó ugyanis már egy éve valódi válságot él át, eladásai összeroppantak, piaci értéke csak március óta 67 százalékot esett, csütörtökön mintegy 5,8 milliárd dollárt ért. A tajvaniak tehát három év alatt az Apple első számú amerikai kihívójából a futottak még mezőnybe szürkültek. Ahogy a HTC piaci ereje zsugorodott, úgy vált irrelevánssá az Apple számára is a per folytatása, elképzelhető, hogy ezért is döntött az egyezség mellett.

Szabadalombéke felé

A mobilpiaci szabadalomháború legfontosabb kirobbantójaként tehát az Apple megkötötte az első fontos békeszerződést, ezzel megmutatta, hogy hajlandó megfelelő feltételek mellett licencelni is a technológiáját. Az Apple kommunikációjában már elkezdett elhatárolódni a perektől, a pletykák szerint pedig a cég vezetése már a Google fejeseivel is többször találkozott, a beszélgetések központi témája a szabadalmi kérdések elsimítása volt - egyelőre azonban ezek a találkozók érdemi eredményt nem hoztak, mindenesetre jelzik, hogy Cupertino egyes felekkel hajlandó tárgyalni - a Samsung egyelőre nem tartozik ezek közé.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A mobilipari szabadalomperek ezzel persze nem zárultak le. Nagy kérdés, hogy mi lesz a Microsoft-Motorola illetve az Apple-Motorola és Apple-Samsung perek kimenetele. Utóbbi ügy több amerikai fórumon, az Egyesült Királyságban, Németországban, Dél-Koreában és még néhány más országban torkollott pereskedésbe, a bíróságok döntései pedig igen széles skálán mozognak, egyértelmű Samsung-győzelemtől (Egyesült Királyság) egyértelmű Apple-győzelemig (Egyesült Államok) és látványos döntetlenig (Dél-Korea). A perek nagy része jelen állás szerint várhatóan még évekig húzódik majd, dollár százmilliókat emésztve fel mindkét oldalon.

És a Motorola?

Ugyan a részletek ismeretében csupán spekuláció, de érdemes mérlegelni a Google-Motorola felvásárlás hatását is a HTC és az Apple kiegyezésére. A Google ugyanis abszolút kiemelt partnerként kezelte a HTC-t szabadalmi kérdésekben, és számos megszerzett szabadalom tulajdonjogát átruházta a tajvaniakra, hogy azok jobban tudják védeni magukat az Apple-el szemben. Amennyiben az Apple-HTC licencszerződés keretében a HTC telefononként fizet licencdíjat, akkor újra megkérdőjelezhető a Motoroláért kiadott 12,5 milliárd dollár valódi értéke.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról