Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Fél napra letiltotta Kína a Google-t

Dojcsák Dániel, 2012. november 10. 12:54
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Hosszú ideje tart a csata Kína és a Google között, tegnap viszont váratlanul országszerte elérhetetlenné váltak a Google webes szolgáltatásai. A kapcsolat azóta vált zaklatottá, mióta a Google befejezte a webes keresőmotor találati listájának cenzúrázását, miután Kína megpróbálta feltörni néhány külföldre szökött szabadságharcos Gmail-fiókját.

A hivatalos jelentés arról számolt be, hogy pénteken egész Kínában elérhetetlenné váltak a Google webes szolgáltatásai, igaz mára Pekingben és néhány nagyvárosban újra működött a kereső és a levelezés. A leállás a beszámolók szerint a webes keresőt és a levelezőt érintette elsősorban. A problémát először csak néhány kínai felhasználó jelezte a Google felé, majd tömeges visszajelzések érkeztek az üggyel kapcsolatban. Szombat reggelre viszont már többségében rendben voltak a szolgáltatások, s csak részleges kiesések voltak. A Google állítása szerint a saját részükről mindent rendben találtak, nem technikai leállásról van szó.

A mostani kiesést az amerikai lapok mindegyike a kínai kommunista párt 18. kongresszusával hozza összefüggésbe. A kongresszuson a napokban jelölik ki a kínai vezetők új generációját. Az amerikai kereső és az ország között több mint két éve tartó adok-kapok eddigi legkomolyabb fordulata az volt, hogy a Google júniustól elkezdte jelezni a kínai felhasználók felé, hogy mely találatok keltik fel a kínai internetcenzorok figyelmét: ilyenek például a politikai és katonai vezetők nevei, a fontosabb disszidensek, szabadságharcosok, illetve az 1989-es, Tienanmen-téri eseményekkel kapcsolatos témák.

A törékeny viszony ellenére a Google továbbra is fenntartja irodáját Kínában és tudomásunk szerint körülbelül 600 alkalmazottja dolgozik ott. A kínai iroda alkalmazottai többségében hirdetésekkel és elektronikus kereskedelmi ügyekkel foglalkoznak, például segítséget nyújtanak a kínai eladóknak, hogy más célországok felé hirdessenek a Google rendszereiben.

A Google egyébként kiemelt ügyként kezeli a szólásszabadságot és az internetsemlegességet. Az átláthatóságot többek közt azzal biztosítja, hogy a “Transparency Report” nevű felületén folyamatosan közzéteszi, ha bármely országban bármelyik termékét korlátozzák, letiltják, részben vagy egészen elérhetetlenné teszik.

A kínai kiesés is jól látható a grafikonokon, például kivehető az, hogy a kiesés éppen a szokásos forgalmi csúcs előtt történt, ami után a Google adatforgalma a szokásos minimum alá esett azonnal. A keresési forgalom azonban szokatlanul megugrott rögtön azután, hogy a szolgáltatás újra elérhetővé vált a nagyvárosokban. A Transparency Report állandó szereplője Kína mellett egyébként Irán, Banglades, Szíria, Líbia, Marokkó, Egyiptom, Törökország és több afrikai ország is.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.