Szerző: Koi Tamás

2012. november 9. 10:12

Megérkezett a Google válasza az ingyenes Facebookra

Tegnap elindult a Google új, egyelőre kísérleti státuszban lévő szolgáltatása, mely ingyenes lehetőséget kínál egyes Google termékek mobilos elérésére. A cég várakozásai szerint a Free Zone hozzájárulhat ahhoz, hogy a fejlődő országokban többen használják internetezésre is a mobiltelefonjukat.

Tegnap új, egyelőre kísérleti fázisban lévő szolgáltatást indított a Google a Fülöp-szigetek egyik mobilszolgáltatójával, a Globe Telecommal karöltve. A Free Zone-nak keresztelt projekt célja, hogy a mobilpiacukat tekintve fejlődő országokban élő felhasználók nagyobb része jusson hozzá ingyenesen bizonyos mobilnetes alapszolgáltatásokhoz. Ha a projekt beválik, várhatóan újabb országokban jelenhet meg a szolgáltatás, melynek koncepcióját a Facebooktól kölcsönözte a keresőcég.

A Free Zone működésének lényege, hogy a felhasználók egy speciális domainen keresztül (ez a g.co/freezone) ingyenesen érhetnek el bizonyos Google szolgáltatásokat, akkor is, ha egyáltalán nincs mobilnetes díjcsomag aktiválva a telefonjukon. A szolgáltatások körébe egyelőre a Google keresés, a Google+ közösségi platform és a Gmail levelezőrendszer tartozik bele. A Free Zone felhasználók továbbá ingyenesen nézhetik meg azokat a weboldalakat is, melyek a Google kereső találati listájában megjelentek.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Google ingyenes szolgáltatásának koncepciója nem teljesen új keletű, a Facebook bizonyos mobilszolgáltatókkal szintén megállapodott arról, hogy a közösségi oldal korlátozott elérhetőségét ingyenesen biztosítja az ügyfelek számára. Ez a hozzáférés is speciális domaint kapott, a 0.facebook.com Magyarországon is elérhető, kizárólag a T-Mobile-nál. Bizonyos mobilszolgáltatók egyébként már korábban azt az utat választották, hogy a Facebook használatát nem számítják be a felhasznált adatforgalomba, illetve a Telenor Magyarország egyes tarifáinál a Google Maps által bonyolított adatforgalom korlátlan, de nem ingyenes.

Szintén a fejlődő országok mobilozóit célozza új szolgáltatásával az Opera Software, mely több, feljövőben lévő, hatalmas potenciállal rendelkező mobilpiacon is jó pozíciókkal rendelkezik. Az Opera webböngészőket fejlesztő cég csütörtökön jelentette be a Web Pass nevű szolgáltatását, mely gyakorlatilag egy a szolgáltatókon keresztül értékesített internetes jegyrendszer. A projekt működéséhez természetesen Opera webböngésző szükséges, abból is a kifejezetten a fejlődő piacokat célzó Opera Mini verzió.

a címlapról