Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Exkluzív zeneszolgáltatást indított a HP

Gálffy Csaba, 2012. november 08. 09:26
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Exkluzív zenei tartalmak és élmény - ezt ígéri a HP Connected Music névre keresztelt szolgáltatása. A rendszer azonban egyelőre versenyképtelennek tűnik, kérdés, milyen gyorsan növi ki korlátait.

A HP saját zeneszolgáltatást indított HP Connected Music néven. A szolgáltatás október 26-án rajtolt a legtöbb európai és néhány afrikai illetve közel-keleti országban, a széles körű hírverést és a média beavatását azonban a No Doubt párizsi zártkörű koncertjére időzítette a gyártó és partnere, a Universal Music Group kiadó.

A Connected Music szolgáltatás keretében a HP számítógépek vásárlói három hónapos ingyenes hozzáférést kapnak az Universal Music Group (UMG) teljes katalógusához, a felső kategóriás Spectre és Envy sorozatú PC-k vevői pedig a zenetárból pedig havonta 10, összesen 30 számot is letölthetnek DRM-mentes MP3 formátumban. A szolgáltatás az európai országok mindegyikében, köztük Magyarországon is elindult, az ingyenes ajánlatot az október 26-a után vásárolt HP gépek tulajdonosai vehetik igénybe, mindenki más csak 30 másodperces mintát hallgathat meg a dalokból.

Ilyen lesz a bolti tálalás.

A szolgáltatás nem áll meg a zenénél, a HP és a UMG céljai szerint a Connected Music feladata közelebb hozni egymáshoz a rajongókat és az előadókat. Ezért a felhasználók hozzáférnek egy egyedi promóciós rendszerhez is, amelyben exkluzív tartalmakat és eseményeket érnek el. A tervek szerint a szolgáltatás részeként lesznek zártkörű élő koncertek, stúdiólátogatások és találkozások az előadókkal, illetve csoportos utazások eseményekre, ezekre pedig csak a Connected Musicon keresztül lehet részvételt nyerni. A streamingen és letöltésen való túllépés és az előadók és a rajongók közelebb hozatala szerintünk kiváló ötlet, a két cég láthatóan próbált valami újat kitalálni a meglehetősen egysíkú zenei szolgáltatások piacán.

Mi lesz 3 hónap múlva?

A Connected Music azonban egészen elképesztően hiányos jelenleg, ehhez elegendő ellátogatni a hivatalosan élő, elrajtolt szolgáltatás hazai weboldalára. Kérdésünkre sem a HP, sem a UMG képviselői nem tudták elmondani, hogy például a három hónapos ingyenes periódus után milyen hozzáférést kapnak a vásárlók. Mint a HWSW-nek a Universal egy képviselője elmondta, a két cég jelenleg is tárgyal az előfizetéses konstrukció részleteiről, így most még senki sem tudja, hogy a negyedik hónaptól fogva milyen formában él tovább a Connected Music, így a bejelentésen erről nem is esett szó.

Mivel a Connected Music a HP logója alatt fut és az UMG-vel való szoros együttműködéseben jön létre, valószínűleg reménytelen a zenei katalógus kibővülése a két másik nagy kiadóház, a Warner és a Sony kínálatával - az UMG által nemrég felvásárolt EMI előadói azonban elérhetőek lesznek. Amennyiben a Connected Music havidíjas előfizetéses szolgáltatássá alakul át, ez fontos versenyhátrányt jelent majd a hazánkban szintén működő Deezerrel vagy más versenytársakkal szemben, amely az összes nagyobb kiadó kínálatát egyszerre teszi hozzáférhetővé.

Böngészőt nyit a csempe.

A fejlesztésben több hatalmas lehetőséget is kihagyott a HP, a Connected Musichoz például egyelőre nincs natív kliens. A zenehallgatás kizárólag böngészőből működik, sem metrós, sem asztali alkalmazás nem készült hozzá és mobilos program sincs még. Ennek fényében különösen értelmezhetetlen, hogy miért kötötte a Windows 8 rajtjához a rajtot a gyártó, az új operációs rendszer lehetőségeit semmilyen módon nem használja ki. A szolgáltatást fejlesztő Meridian Audio szerint ugyanakkor a Connected Music az eredeti tervek szerint egy kiváló natív alkalmazást is tartalmazott volna - ez a szoftver azonban egyelőre elérhetetlen, a HP pedig nem tudta megerősíteni, hogy egyáltalán valaha lesz ilyen.

Merre tovább, HP?

A HP a bemutatón mintegy mellékesen beszélt az őszi PC-kollekcióról is. Az alaposan áttervezett termékcsaládok ipari formatervére a gyártó roppant büszke, attól függetlenül, hogy talán mindenkinél szemtelenebbül nyúlja az Apple designidentitását. Ennek fényében különösen poénosnak éreztünk Jean-Pierre Le Calvez, a HP PC-két felelős európai marketingigazgatójának elszólását, miszerint "az új HP gépek formatervének atyja Steve, izé, Stacy Wolff". A HP új ipari formatervét egyébként a legfelsőbb szinteken is követelték, Meg Whitman elnök-vezérigazgató egy korábbi elemzői konferenciahíváson elmondta, hogy ő is szóvá tette az illetékeseknek az egy évvel ezelőtti modellek visszamaradott designját. Sajnos az újratervezés során a csapat nem állt elő valóban különleges öletekkel - pedig az Envy 133 annak idején megmutatta, hogy van innovatív kapacitás és tervezői tehetség a HP háza táján.

Egyedi, különleges formaterv?

A HP történetének valószínűleg legsúlyosabb válságát éli. A gyártó számára átgondolt és jól kivitelezett oldalvágások hozhatnának kitörést és emelhetnék a márka presztízsét a felhasználók körében. A Connected Music, bár kifejezetten ígéretes koncepciónak látszik első pillantásra, egyelőre sem átgondoltnak, sem jól kivitelezettnek nem tűnik.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.