:

Szerző: Koi Tamás

2012. november 7. 16:20

Egyre nő a gyors internetelőfizetések hazai aránya

Miközben a magyarországi háztartások internetellátottsága szinte stagnál, a vezetékes szélessávú kapcsolatok egyre gyorsulnak. A technológiában még így is sok a kihasználatlan lehetőség, de a szolgáltatók is elkezdték emelni a lécet.

A magyarországi háztartások vezetékes szélessávú internet-ellátottsága az elmúlt időszakban nagyságrendjét tekintve szinte stagnált, a különböző kábeles technológiákra is kiterjedő hálózatmodernizációnak köszönhetően ugyanakkor egyre több az olyan végpont, mely a korábbiaknál lényegesen gyorsabb le- és feltöltési sávszélességet biztosít. A kapacitás jó része ugyanakkor itt is kihasználatlan, legfőképpen azért, mert továbbra is lassan jelenik meg az előfizetői igény a szupergyors kapcsolatokra.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vezetékes internetkapcsolatokra vonatkozó szeptemberi gyorsjelentéséből kiderül, hogy az év kilencedik hónapjában összesen 525 ezer, 30 Mbps vagy annál nagyobb letöltési sávszélesség elérésére alkalmas internetes végpontot tartottak nyilván a legnagyobb magyarországi szolgáltatók. A gyors kapcsolatok közül technológiai lebontásban továbbra is többségben van az FTTx, vagyis a végpontig, vagy épületig üvegszálas elérést használó rendszer.


Forrás: NMHH

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A statisztikák alapján az 525 ezer, 30 Mbps, vagy annál nagyobb letöltési sebesség elérésére képes végpont közül 306 ezer üvegszál-alapú, míg a fennmaradó 206 ezer végponton EuroDOCSIS 3.0 technológiával biztosít gyors elérést a szolgáltató. A hatóság szerint a DOCSIS 3.0-alapú kábelhálózatokon ennél jóval több, még mintegy további 400 ezer olyan végpont létezik, ahol a végberendezést (modemet) egyelőre nem cserélték le, feltételezhetően azért, mert az ügyfél által igényelt kapcsolat sávszélessége nem érte el az elavultabb technológia teljesítőképességét.

A gyors internet-hozzáférések penetrációját nagy mértékben meghatározza a vezetékes szolgáltatók portfóliójának összetétele. A piacot vezető három szolgáltatónál (Magyar Telekom, UPC, DIGI) ma már nem lehet elérni 10 Mbps letöltési sávszélességnél lassabb kapcsolatot biztosító vezetékes internetelérést, miközben néhány évvel ezelőtt - leginkább az xDSL területeken - számos szolgáltatónál 1 Mbps volt az alsó határ.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról