Szerző: Koi Tamás

2012. november 6. 10:42

Jobb böngészőkiegészítőkkel erősít az Opera

A szokásos nyílt tesztfázist követően új verzió érkezett az Opera Software böngészőjének PC-s kiadásából. A frissítés ezúttal elsősorban a böngészőkiegészítők hatékonyabbá tételére összpontosít.

Ismét új verzióhoz érkezett a norvég Opera Software webböngészőjének PC-s változata: az Opera 12.10 elsősorban a böngészőkiegészítők kezelésében és mélyebb integrációjában mutat újat, a fejlesztők emellett új szabványok és protokollok kezelésére is megtanították a programot. A legfontosabb újítás, hogy bizonyos böngészőkiegészítőket mostantól össze lehet kapcsolni az Opera gyorshívó (speed dial) nyitólapjával, így a felhasználó számára a program indulása után közvetlenül áttekinthetővé válnak az őt érdeklő webes tartalmak.

A fejlesztőcég példaként említi többek közt a Facebook és Twitter hírfolyamok kezelését a gyorshívó eszköztárában, de a Gmailhez és a Google Calendarhoz is készült ilyen kiegészítő. A felületen a már említett funkciók mellett időjárásjelentés vagy hírolvasó is elhelyezhető, a további funkciók az Opera weboldalán, egy külön erre a célra létrehozott gyűjteményből érhetők el.

Az új verzió a fejlesztők számára is kínál új lehetőségeket. A Context Menu API segítségével a a böngészőbeépülő integrálódhat a böngésző context menüjébe, így például olyan funkciók válhatnak elérhetővé a megfelelő beépülőmodulok segítségével, mint a szövegkijelölés alapján végzett fordítás. A Screenshots API-n keresztül értelemszerűen képernyőmentés- és megosztás funkciót építhet be a fejlesztő a beépülőmodulba, a Resoure Loader API révén pedig a CSS és JavaScript tartalmak könnyű manipulálása (például betűkészletek lecserélése) válik elérhetővé.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A fejlesztőket célzó újításokon túl az Opera integrálta a legújabb böngészőverzióba a HTTP protokollt kiegészítő, a weboldalak még gyorsabb betöltődését célzó SPDY protokollt, mely több weboldal, így elsősorban a különböző Google-szolgáltatások oldalai esetében segíti a tartalom gyorsabb betöltését. Az új verzióban az SPDY protokoll-kezelés alapesetben be van kapcsolva és automatikusan működésbe lép azoknál a weboldalaknál, melyek támogatják ezt a rendszert.

Az új Opera a felhasználói interfész-integrációt tekintve is továbbfejlődött a korábbi kiadásokhoz képest. Az Opera 12.10 így támogatja a Mountain Lion Mac OS X verzió, valamint a Windows 8 felhasználói felületének több újítását: előbbi esetében teljes Notification Center-támogatást nyújt, valamint a grafikus elemek immár a Retina Display kijelzőkön is jól mutatnak, utóbbinál pedig az érintőkijelzős felületekkel kapcsolatos fejlesztések kerültek a programba.

A böngésző legújabb verziója elérhető az Opera Software weboldaláról.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról