:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 7. 09:25

Lefelé terjeszti ki Storwize tárolócsaládját az IBM

Kistestvért kapott a rendkívül sikeres középkategóriás IBM Storwize V7000 tároló. A V3700 típusjellel forgalomba kerülő kistestvért elsősorban kis- és középvállalatok virtualizált szerverkörnyezetébe ajánlja a vállalat.

2010 őszén érkezett meg az IBM kínálatába a Storwize V7000 tároló, amely azóta gyökerestül felforgatta a piacot: a SAN Volume Controller kódbázisára épülő, automatikus rétegezéssel, virtualizációval, thin provisioninggel és átlátható grafikus felülettel ellátott rendszer generált bevétel tekintetében már a második a Nagy Kék portfóliójában a csúcskategóriás DS8000 sorozat tagjai mögött.

Ennek a tárolónak most egy kisebb és olcsóbb verzióját dobta piacra a vállalat, kimondottan a kis- és középvállalatokra gondolva. Az olcsót pedig szó szerint kell érteni, 11 ezer dollár körüli induló árával a Stowize V3700 az egyik legalacsonyabb árú tároló a Nagy Kék kínálatában. Lássuk, mit kapunk ezért a pénzért! A V3700 egy 2U magas kétkontrolleres felépítésű "fej", amelyhez 4 bővítőkeretben összesen 120 darab 2,5" vagy 60 darab 3,5" diszket lehet csatlakoztatni, ami 3 terabájtos lemezekkel 180 terabájt maximális nyers kapacitást jelent.

A lemezek lehetnek 3,5" és 2,5" kivitelűek egyaránt, SATA és NL-SAS interfészűek, valamint lehetőség van 200 és 400 gigabájtos SSD-k beépítésére is. A diszkeket RAID 0, 1, 5, 6 és 10 tömbökbe tudja szervezni a V3700. Az eltérő sebességű rétegek között a (feláras) Easy Tier automatikusan képes mozgatni az adatokat attól függően, hogy a nagy teljesítmény vagy az alacsony költség a fontosabb szempont a tárolásuknál. Az IBM becslései szerint ha a kapacitásnak már 6 százalékát SSD-k adják, a teljesítmény két-háromszorosára emelkedhet egy pusztán diszkes kiépítéshez képest.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A V3700 alapáron kínál belső virtualizációt, thin provisioninget, valamint FlashCopyt, illetve az SVC funkcionalitása révén képes a már megvett tárolókról közvetlenül magára migrálni az adatokat, a költözéshez nem kell mentés-visszaállítást végezni. A V3700-at a megcélzott piac igényeihez és lehetőségeihez árban és teljesítményben leginkább passzoló GbE iSCSI interfészen át lehet elérni, de lehetőség van felárért 10 GbE FCoE vagy 8 Gbps FC portok beépítésére is, illetve a kontrollerek 4 gigabájtos cache memóriáját 8 gigabájtra lehet bővíteni.

A terméket leginkább olyan kis- és középvállalatoknak ajánlja az IBM, amelyek most kaptak rá a virtualizációra és infrastruktúrájukon szükségük van egy nagy teljesítményű, rugalmasan konfigurálható, könnyen kezelhető megosztott tárolóra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.