Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 7. 09:25

Lefelé terjeszti ki Storwize tárolócsaládját az IBM

Kistestvért kapott a rendkívül sikeres középkategóriás IBM Storwize V7000 tároló. A V3700 típusjellel forgalomba kerülő kistestvért elsősorban kis- és középvállalatok virtualizált szerverkörnyezetébe ajánlja a vállalat.

2010 őszén érkezett meg az IBM kínálatába a Storwize V7000 tároló, amely azóta gyökerestül felforgatta a piacot: a SAN Volume Controller kódbázisára épülő, automatikus rétegezéssel, virtualizációval, thin provisioninggel és átlátható grafikus felülettel ellátott rendszer generált bevétel tekintetében már a második a Nagy Kék portfóliójában a csúcskategóriás DS8000 sorozat tagjai mögött.

Ennek a tárolónak most egy kisebb és olcsóbb verzióját dobta piacra a vállalat, kimondottan a kis- és középvállalatokra gondolva. Az olcsót pedig szó szerint kell érteni, 11 ezer dollár körüli induló árával a Stowize V3700 az egyik legalacsonyabb árú tároló a Nagy Kék kínálatában. Lássuk, mit kapunk ezért a pénzért! A V3700 egy 2U magas kétkontrolleres felépítésű "fej", amelyhez 4 bővítőkeretben összesen 120 darab 2,5" vagy 60 darab 3,5" diszket lehet csatlakoztatni, ami 3 terabájtos lemezekkel 180 terabájt maximális nyers kapacitást jelent.

A lemezek lehetnek 3,5" és 2,5" kivitelűek egyaránt, SATA és NL-SAS interfészűek, valamint lehetőség van 200 és 400 gigabájtos SSD-k beépítésére is. A diszkeket RAID 0, 1, 5, 6 és 10 tömbökbe tudja szervezni a V3700. Az eltérő sebességű rétegek között a (feláras) Easy Tier automatikusan képes mozgatni az adatokat attól függően, hogy a nagy teljesítmény vagy az alacsony költség a fontosabb szempont a tárolásuknál. Az IBM becslései szerint ha a kapacitásnak már 6 százalékát SSD-k adják, a teljesítmény két-háromszorosára emelkedhet egy pusztán diszkes kiépítéshez képest.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A V3700 alapáron kínál belső virtualizációt, thin provisioninget, valamint FlashCopyt, illetve az SVC funkcionalitása révén képes a már megvett tárolókról közvetlenül magára migrálni az adatokat, a költözéshez nem kell mentés-visszaállítást végezni. A V3700-at a megcélzott piac igényeihez és lehetőségeihez árban és teljesítményben leginkább passzoló GbE iSCSI interfészen át lehet elérni, de lehetőség van felárért 10 GbE FCoE vagy 8 Gbps FC portok beépítésére is, illetve a kontrollerek 4 gigabájtos cache memóriáját 8 gigabájtra lehet bővíteni.

A terméket leginkább olyan kis- és középvállalatoknak ajánlja az IBM, amelyek most kaptak rá a virtualizációra és infrastruktúrájukon szükségük van egy nagy teljesítményű, rugalmasan konfigurálható, könnyen kezelhető megosztott tárolóra.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról