Szerző: Gálffy Csaba

2012. október 30. 15:42

Egészséges negyedévet zárt az ASUS

A zsugorodó PC- piac ellenére nőttek az ASUS eladásai, a tabletek sikere pedig ellensúlyozni tudta a netbookok rohamosan eltűnő piacát. Az eredmény: négy éve nem látott magasságban a profit és kiváló kilátások a karácsonyi szezonra.

Közzétette negyedéves beszámolóját az ASUS, eszerint a cég kifejezetten jó negyedévet zárt, annak ellenére, hogy a PC-eladások érezhetően csökkentek. Az okosan a tabletekre (is) fogadó ASUS bevételét 9 százalékkal, nyereségét pedig 43 százalékkal tudta növelni, a bevétel így 3,8 milliárd amerikai dollárnak megfelelő tajvani dollár, a nyereség pedig 229 millió amerikai dollár lett. Az ASUS egyébként mindkét nagy piackutató szerint az ötödik legnagyobb PC-gyártónak számít, a 8,3-8,6 százalékkal zsugorodó piacon 10-11,8 százalékkal tudta növelni eladásaikat, ezzel részesedése már eléri 7,3 százalékot világszinten.

A többi PC-gyártótól eltérően az ASUS tableteladásai látványosan megugrottak, szekvenciálisan 800 ezerről 2,3 millió darabra, a negyedik negyedévre pedig 2,6 millió tablet eladásával számolnak Tajvanon. A mennyiség jelentős részét, sejtésünk szerint mintegy másfél millió darabot a harmadik negyedévben a Nexus 7 tette ki, vagyis nagyjából ennyi fogyhatott a Google-ASUS együttműködés igen jól árazott termékéből. Persze nem érdemes elfelejteni, hogy az iPadből összesen mintegy tízszer ennyi, 14 millió darab kelt el azonos idő alatt, a Nexus 7 sikerét tehát érdemes kontextusában kezelni.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Ezzel ellentétben a netbookok forgalma látványosan elolvadt, az Eee PC brand alá tartozó termékek eladásai 2011 harmadik negyedévéhez képest 1,3 millióról 0,8 millióra estek és mindössze félmillió darabra számít az ASUS az év végén. A noteszgépek eladásai szépen nőttek, az előző év hasonló időszakához képest 4,3 millióról öt millióra. Nem teljesített ilyen jól a kártyákkal és alaplapokkal foglalkozó üzletág, 6,3 millió egységről 5,8 millió egységre estek a szállítások, amivel az ASUS e részlege a PC-piac zsugorodásánál is gyorsabban ment össze.

A tajvani gyártó a negyedik negyedévre vonatkozóan is igen pozitív előrejelzéssel bír, a várakozások szerint a PC-k eladásai 4,5 millióról 5 millióra fognak növekedni, a tableteké pedig 0,6 millióról 2,6 millióra emelkedik majd az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról