Szerző: Gálffy Csaba

2012. november 21. 13:44

Fogadja a független játékokat a PlayStation Mobile

Egy éves béta fázis után letölthető a Playstation Mobile fejlesztőkészlete, amellyel PlayStation minősítésű okostelefonokra és a PlayStation Vita konzolra lehet alkalmazásokat fejleszteni. A belépési küszöb alacsony, évi száz dollárért akárhány alkalmazást publikálhatunk a PSM rendszerében.

Elrajtolt a Sony PlayStation Mobile fejlesztői programja, ezzel egy időben pedig letölthetővé vált a szoftverfejlesztői környezet végleges verziója is. A Sony közleménye szerint az SDK béta állapotú változatával fejlesztett félkész alkalmazások és játékok gyorsan, zökkenőmentesen migrálhatóak az új környezetbe, a PSM rendszer csak ezeket, a végleges verzióval fejlesztett alkalmazásokat fogja majd fogadni.

A PSM-fejlesztővé minden Sony Entertainment Network fiókkal rendelkező felhasználó válhat, vagyis hozzáfér a fejlesztői környezethez és elkezdheti álmai játékának kifejlesztését. A terjesztéshez azonban Publisher Licence-re van szükség, ezt egyelőre csak néhány ország számára nyitotta meg a Sony, e listán pedig Magyarország nem szerepel, rajta van viszont Japán, az Egyesült Államok, Kanada, Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és Ausztrália, következő körben pedig Hong Kong és Tajvan felé nyílik meg a rendszer. A licencért fizetni is kell, egységesen mintegy 100 dollárnak megfelelő valutát. A feltöltött alkalmazások nem lesznek globálisan elérhetőek, csak a már fent említett országok felhasználói vásárolhatják meg azokat.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az üzleti modellben ugyanakkor teljesen elválik egymástól a fejlesztő által a Sony felé meghatározott ár és a Sony által a végfelhasználók felé meghatározott ár. Míg a nagyobb alkalmazásboltok a fejlesztőre bízzák az ár meghatározását és ennek jellemzően 30 százalékára tartanak igényt, a Sony esetében a fejlesztő valódi kiadóként üzemel és saját hatáskörben tartja az ár meghatározásának vagy promóciók indításának jogát. A Sony oldalán publikált információk szerint a PSM rendszerben csak fizetős és freemium játékok és alkalmazások lesznek elérhetőek, a teljesen ingyenes appokat kizárják.

A rendszerbe regisztrált, fizető fejlesztők számára a Sony a 100 dollárnak illetve 80 eurónak megfelelő értékhatár elérése után utalja az eladásokból származó bevételt - ilyen limittel egyébként minden alkalmazásbolt rendelkezik.

PlayStation Mobile

A PSM a Sony új stratégiájának meghatározó eleme. Jelenleg PSM minősítéssel a Sony néhány Xperia telefonja rendelkezik, és a HTC három androidos készüléke. A programhoz csatlakozott az ASUS és az egyelőre kevéssé ismert Wikipad is. Ebből látható, hogy a japán vállalat nem elsősorban készülékgyártóként, hanem tartalomdisztribútorként működtetné a rendszert - ehhez azonban hatalmas elérést kell szerezniük, ez indokolja a más gyártókkal való együttműködést.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról