Szerző: Bodnár Ádám

2012. október 27. 11:04

Infrastruktúrafelhőt indított az Invitel

Elindult az InviCloud, a hazai távközlési szolgáltató infrastruktúrafelhője. A vállalat abban bízik, a magyar felület és magyar ügyfélszolgálat vonzóbbá teszi a külföldi versenytársaknál. Kipróbálni viszont csak a szerencséseknek lehet.

Elindította infrastruktúraszolgáltatását az Invitel, amellyel a hazai kis- és középvállalatokat célozza. Az ügyfelek néhány lépésben kiválaszthatják a cég weboldalán, milyen erőforrásokat szeretnének használni, bankkártyás fizetés választása esetén néhány perc alatt ezek rendelkezésre is állnak. Az infrastruktúraszolgáltatás keretében az Invitel teljesen átvállalja a szerverek fizikai üzemetetését, a szoftver azonban már teljesen a felhasználó kezében van, a működtetésről, frissítésről neki kell gondoskodnia.

Az InviCloudnak hívott felhőben, egy egyszerű grafikus felületen megadható a virtuális gép által használt processzorok (Xeon E5) száma, a memória mennyisége és a háttértár kapacitása. A gépekre saját rendszerképet telepíthet a felhasználó, vagy választhat az Invitel által felajánlott Microsoft szervertermékek közül (Windows Server, Exchange, SharePoint, SQL Server), persze felárért. Az Invitel "háromkilences", azaz 99,9 százalékos rendelkezésre állást vállal a felhőjében, ami évente alig több mint 8 óra nem tervezett kiesést takar. A vállalat tájékoztatása szerint a fizetés napi elszámolással történik, vagyis a használt erőforrások módosítása, például processzorok hozzáadása vagy új gépek létrehozása esetén ilyen lépésekben változtatja az árat a vállalat.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A szolgáltatás egyik nagy előnye sok globális versenytárssal szemben, hogy magyar nyelvű, mint ahogy a hozzá kapcsolódó támogatás és a helpdesk is - állítja az Invitel. Kérdés, kinek ér meg a magyar nyelv ekkora felárat például a 99,95 százalékos rendelkezésre állást vállaló Amazon EC2-höz képest, amelynek szolgáltatása a HWSW számításai szerint jóval olcsóbb az Invitelénél. Az Amazonnál az alapértelmezett "small instance" ára havonta 80 dollárra jön ki az írországi adatközpontban futtatva, egy hasonló méretű gépért az Invitel 25 ezer forintnál is többet számláz például.

Az InviCloudot ráadásul érthetetlen módon csak az 50 első érdeklődő tudja ingyenesen kipróbálni, és ők is csak egy kis konfigurációt (1 processzor, 2 gigabájt memória, 40 gigabájt háttértár) tesztelhetnek, mindössze egy hétig, ami váratlanul rövid időszak. A nemzetközi cloudszolgáltatóknál a tesztidőszak legalább egy hónapig ingyenes, az Amazon például havi 750 óra gépidőt ad egy 613 megabájt memóriát, 30 gigabájt tárhelyet és "Micro instance"-en egy éven keresztül anélkül, hogy egy centet is fizetni kellene az ügyfélnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról