Szerző: Koi Tamás

2012. október 27. 12:57

Több hazai távközlési vállalat is leépítés elé néz

Az egész távközlési szolgáltatói piacon végigsöpörhet az év végére, illetve a jövő év elejére időzített leépítési hullám, melynek részleteiről eddig hivatalosan csak a Magyar Telekom nyilatkozott, de megválik munkavállalóinak egy részétől az Invitel is.

Több magyarországi távközlési céget is érinthet az az év végére, illetve jövő év elejére időzített leépítési hullám, mely a társaságok indoklása szerint a hatékonyabb működést célzó átstrukturálás velejárója. A nagyok közül eddig a Magyar Telekom közölte, hogy az elmúlt évek legnagyobb csoportos létszámleépítésére készül, de a lakossági és üzleti vezetékes szolgáltatások piacán meghatározó szereplőnek számító Invitel is leépít.

A Mid Europe Partners tulajdonában álló, jelenleg 1300 munkavállalót foglalkoztató vállalatnál lapunk megkeresésére elmondták, a cég jelentős átalakulási folyamaton megy keresztül, melynek célja, hogy versenyképesebb kínálattal tudjanak jelen lenni a szolgáltatási piacon, egyben hatékonyabban működhessenek. Az idei évben egyébként jelentős technológiai modernizációs munkálatokat végző Invitelnél mindez szervezeti átalakításokkal és ezzel együtt leépítésekkel jár majd, a vállalat rövid időn belül megválik mintegy 150 munkavállalójától.

A Magyar Telekom, a hazai távközlési piac legnagyobb szereplője október elején ismertette a létszámleépítésekkel kapcsolatos terveit: A cég közleménye szerint a 2013-as leépítési programban 500 munkavállaló (köztük több középvezető) távozhat a cégtől - nagy részük még idén. Ez az elmúlt évek legnagyobb leépítési csomagja a Telekomnál, melyet ez esetben is belső, strukturális átalakulás kísér: a Magyar Telekom még júniusban jelentette be, hogy a jelenlegi értékesítési és szolgáltatási vezérigazgató-helyettesi pozíció átalakul és jövő januártól lakossági szolgáltatások vezérigazgató-helyettesi pozícióként működik majd.

Alapozó Go fejlesztői képzést indítunk (x)

November 9-én 10 alkalmas, 30 órás, online formátumú Go képzést indít a HWSW.

Alapozó Go fejlesztői képzést indítunk (x) November 9-én 10 alkalmas, 30 órás, online formátumú Go képzést indít a HWSW.

Belsős, iparági források szerint a leépítési hullám további cégekre is kiterjedhet a távközlési szektorban, ezzel kapcsolatban ugyanakkor egyik potenciálisan érintett cég sem nyilatkozott lapunknak. Szűcs László, a UPC Magyarország kommunikációs igazgatója a HWSW-vel közölte, a távközlési cégnél nem lesz leépítés, éppen ellenkezőleg, több, korábban külsős munkatársat is belső állományba vesznek jövőre.

A távközlési vállalatok által tervezett átstrukturálások és leépítések részben az általános gazdasági recessziónak, részben pedig a szektort sújtó extra adóterheknek köszönhetők. A legnagyobb haza távközlési cégeket két adónem is sújtja idén év közepétől, az ágazati különadó mellett a telefonadót is fizetniük kell a cégeknek, valamint küszöbön áll egy közműadó bevezetése is. A telefonadó bevezetése után szinte mindegyik piaci szereplő korrigálta árait, kivéve az Invitelt.

A HackerRank 2020-as, 116.000 fejlesztő válaszaiból készült kutatása szerint a legtöbbjük a Go-t szeretné megtanulni következőleg, amely eredménynek az okait most ebben a cikkben szedtük össze.

a címlapról