:

Szerző: Folyó Gergely

2012. október 25. 14:49

Alulmúlta a várakozásokat a Nintendo

Rosszabbul sikerült a Nintendo pénzügyi évének első fele, mint arra Kiotóban számítottak, a vállalat ezért az éves várakozásain is módosított. A Nintendo 3DS Japánon kívül még mindig nem teljesít jól, közben a Wii U gyártási költségei és az erős jen is lefelé húzzák a számokat.

A Nintendo közzétette legfrissebb pénzügyi beszámolóját, a helyzetjelentés a 2013-as pénzügyi év szeptemberben véget ért első felét foglalja össze. Általánosságban elmondható, hogy a veszteségét ugyan sikerült mérsékelnie a cégnek, az eredmények várakozáson aluliak, amiért az év végi előrejelzésén is változtatnia kellett. A Nintendo megint a karácsonyi szezonban, illetve a Wii U sikeres rajtjában bízhat.

Noha 230 milliárd jen bevételre számított, a pénzügyi év első felére 200 milliárd jent könyvelhetett el a vállalat, miközben az üzemi vesztesége 25 milliárd helyett 29 milliárd, a nettó vesztesége 20 milliárd helyett közel 28 milliárd jen volt. A számok ugyan nem érték el a korábbi célkitűzéseket, összességében a Nintendónak van oka örülni is, elvégre tavaly, ugyanebben az időszakban 215 millárd jenes forgalomra 70 milliárd jenes mínusz jutott, tehát a javulás megkérdőjelezhetetlen.

Nem fogy eléggé a 3DS

A vállalat szerint az eltérésekért elsősorban a Nintendo 3DS tehető felelőssé. A konzol, bár Japánban rendre az eladási toplisták élén szerepel, külföldön még mindig nem hozza a várt értékesítési számokat: az eddig eladott 22,1 millió darab 3DS-ből a legtöbbet a szigetországban adták el; a 7,94 millió japán 3DS-re például mindössze 7,38 millió gép jut a jóval nagyobb amerikai piacon. A forgalmát 63,3 százalékban külföldön lebonyolító céget ezen kívül a jen árfolyama is visszafogta, a valuta erősödése 23,2 milliárd jennel rövidítette meg, miközben az új generációs Wii U szeptemberben megkezdődött gyártása is további költségekkel terheli.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az elmúlt félévben 5,06 millió darab 3DS-t adtak el világszerte, ebből 2,1 millió példányt tett ki az új 3DS XL modell, ami 90 százalékkal nagyobb kijelzővel csábítja a vásárlókat. Az újonnan megjelent New Super Mario Bros. 2-re 3 millióan voltak kíváncsiak, miközben továbbra is népszerű a Super Mario 3D Land és a Mario Kart 7. A kézikonzolra elérhető játékokból 19,03 millió talált gazdára az elmúlt hat hónapban. A DS hardver- és szoftvereladásai rendre 980 ezer és 17,3 millió darabra rúgtak, a Wii-ből és játékaiból 1,32 millió, illetve23,74 millió példányt értékesítettek; az előző generációs kézikonzol legnépszerűbb játéka az új Pokémon volt, a Wii-n pedig a Mario Party 9 hódított.

Rosszabbak az éves kilátások

Mindennek tükrében a 2013. március 31-én véget érő pénzügyi évre vonatkozó előrejelzés is módosult. A Nintendo 820 milliárd helyett 810 milliárd jen árbevételre számít, és hajszálvékony nyereséget remél: 20 milliárd jenes várakozásait ezen a ponton 70 százalékkal, 6 milliárd jenre csökkentette. A Nintendo az év végére a korábban tervezettnél 1 millióval kevesebb, 17,5 millió 3DS-en adna túl, míg az Európában november 30-án rajtoló Wii U-ból 5,5 millió darabot szeretne értékesíteni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.