:

Szerző: Koi Tamás

2012. október 24. 15:18

Nőhetnek a távközlési szektor adóterhei

A távközlési szektor adóterheinek további növelését tervezi a kormányzat, amennyiben helytálló az a lapértesülés, mely szerint a nyáron bevezetett telefonadó összege nőni fog rövidesen. A vezetékes távközlési cégek emellett közműdíjat fizethetnek a fővárosban.

A távközlési szolgáltatókat érintően további adóterhek kivetését, illetve meglévő adók emelését tervezi a kormányzat a Népszabadság hétvégi értesülései szerint. A lap úgy tudja, a telefonadó összege emelkedhet, ezt ráadásul már kénytelenek lesznek teljes mértékben lenyelni az operátorok, feltéve, hogy elfogadják az Elektronikus Hírközlési Törvény (EHT) október elején benyújtott módosítását.

A legrosszabbra kell számítani

A baloldali napilap úgy értesült, hogy a júliusban bevezetett telefonadó összegének növelésével kapcsolatos szándékát már közölte is a kormányzat a távközlési cégekkel, vagy azok egy részével, konkrét összegek azonban az első, informális megbeszéléseken egyelőre nem hangzottak el. A lap írásában azt állítja, az adónem által leginkább érintett mobilcégek a "legrosszabbra" kell készüljenek, igaz, vélhetően ez mindössze annyit jelent, hogy a telefonadót, illetve a megemelt összeget már nem tudják áthárítani a társaságok az előfizetőkre.

A kormányzat cáfol

A Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-n keresztül időközben határozottan cáfolta, hogy a tárca a telefonadó megemelését tervezné. A kabinet tagadja, hogy ezzel kapcsolatosan bármilyen üzenetet küldött volna a szolgáltatóknak - áll az MTI jelentésében.

Minderről az EHT módosítása fog gondoskodni záros időn belül, mely egyebek mellett kimondja, hogy a jövőben a határozott idejű szerződések esetén a szolgáltatók nem emelhetnének árat a körülményekben bekövetkező jelentős változásokra hivatkozva abban az esetben, ha a jogszabály olyan adó-, és illetékfizetési kötelezettséget ír elő, melynek adóalanya az érintett szolgáltató. Ez a módosítás egyértelműen a júliusban bevezetett telefonadóval kapcsolatos szolgáltatói gyakorlatot helyezi kvázi törvényen kívül. A nyár közepe óta élő új adónemet szabályozó törvény ugyanis határozottan a távközlési szolgáltatót teszi meg adóalanynak - a három mobilszolgáltató közül kettő deklaráltan az ezzel járó többletterhekre hivatkozva emelte meg árait a nyáron, emellett a vezetékes szolgáltatók közül is módosított tarifáin vagy díjcsomagjainak havi díján a UPC és a DIGI.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A telefonadó mellett a vezetékes cégeket sújthatja egy másik új adónem, melynek bevezetését eredetileg még a Fővárosi Önkormányzat kezdeményezte. A szakmában csak közműadónak hívott adónem ötletét a HWSW információi szerint az eredeti formájában elvetették, később azonban újra napirendre került, igaz nem az eredeti céllal (a BKV veszteségeinek finanszírozására, kvázi a dugódíj helyett, vagy azt kiegészítve).

Kábellel sem egyszerűbb az élet

A közműadóval kapcsolatban egyelőre szintén csak találgatnak az érintettek, egy a HWSW által megkérdezett, a fővárosban jelentős ügyfélbázissal rendelkező szolgáltató képviselője szerint nem tisztázott sem az összeg, sem az, hogy pontosan mi alapján és kinek kell fizetni (kábelek métere, illetve csak útburkolat alatt, közműcsatornában elhelyezett vezetékek, vagy légvezetékek után is). Forrásunk szerint egy ilyen adónem több, kisebb ügyfélbázissal rendelkező, magyar tulajdonú vállalkozásnak is komoly nehézségeket okozhatna, igaz, ez esetben is mentesülhetnek azok a cégek, melyek árbevétele nem ér el éves szinten egy bizonyos szintet.

Új helyzetet teremthet, illetve a kormány részéről kompenzációs lépéseket feltételez, ha az Európai Bíróság a múlt héten indult kötelezettségszegési eljárásban elmeszeli a 2010-ben a távközlési szektorra kivetett ágazati különadót - ez egycsapásra 150-200 milliárd forintnyi lyukat üthetne a költségvetésbe. Ez az összeg elvileg visszakerülne az érintett távközlési cégekhez, melyek közül egyértelműen a Vodafone Magyarországot érintette a leginkább hátrányosan a különadó: a cég az elmúlt két üzleti évben veszteséges volt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.