Szerző: Bodnár Ádám

2012. október 24. 09:35

Csiszolta a Bulldozert az AMD, itt az új FX-generáció

Az AMD piacra dobta új generációs asztali processzorait: a Vishera kódnéven fejlesztett lapkák a Trinity sorozatbó már ismerős magokat kapták, de itt nem tartozik hozzájuk integrált grafikus vezérlő, a rendelkezésre álló tranzisztorbüdzsét a minél több mag integrálására fordították a mérnökök.

Nagyjából egy éve, hogy az AMD piacra dobta a régóta várt, Bulldozer generációs asztali processzorait, amelyeket néhány héttel később követtek a szerverváltozatok is. A gyártástechnológia hátrány ledolgozása érdekében meghozott döntéseket az idő nem igazolta, a Bulldozerek mind asztali, mind pedig szerverváltozatban versenyképtelennek bizonyultak az Intel kínálatával szemben: sem teljesítményben, sem fogyasztásban, miközben energiahatékonyságban is jelentősen elmaradtak.

Bulldozer, kozmetikázva

Most itt a következő iteráció, immár enyhén továbbfejlesztett mikroarchitektúrával. A Piledriver magok azonban nem különböznek jelentősen a Bulldozertől, az AMD a begyűjtött tapasztalatok alapján próbálta meg továbbfejleszteni őket. Erősebbek lettek a fixpontos és lebegőpontos végrehajtóegységek, a mérnökök javítottak az elágazásbecslésen és a prefetchelésen is. A magok tehát viszonylag érintetlenek maradtak, és nem változtak az előző generációhoz képest a cache méretek sem. Hogy milyen kicsik a módosítások, azt az is jól mutatja, hogy a nyolcmagos, Bulldozer-generációs Zambezi, és a nyolcmagos, Piledriver-generációs Vishera tranzisztorszámának egyaránt 1,2 milliárdot ad meg az AMD, és mindkét chip 315 mm2 alapterületű.

A legfontosabb változás az elektronikai implementációban jelentkezik, az AMD még inkább hozzáigazította a designt a Globalfoundries 32 nanométeres gyártástechnológiájához, aminek az eredménye észrevehető fogyasztáscsökkenés lett. Erre az első generációs Bulldozer processzorok esetében feltehetően időszűke miatt nem került sor. Az optimalizációnak köszönhetően a Piledriver magos Vishera némileg kevesebbet fogyaszt, így az AMD meg tudta növelni a chipek órajeleit: a Vishera generáció legerősebb tagja, az FX-8350 névleges órajele 4 GHz, ez turbóval 4,2 GHz-re is felkúszhat akár, miközben a termikus keret továbbra is 125 watt - az előző generáció csúcsa 3,6 GHz-en volt.

Mit mutatnak a számok?

Az AMD mérnökei jól dolgoztak, bár az is igaz, a Vishera teljesítményét volt honnan javítani. Az Ananadtech tesztjei alapján az új, 4 GHz-es FX-8350 csúcsmodell átlagosan 18 százalékkal hoz nagyobb számítási teljesítményt az előző csúcsváltozatnál, a 3,6 GH-es FX-8150-nél. A mérések alapján az előnynek csak egy része származik a magasabb órajelből, a Piledriver még némileg alacsonyabb órajelen is gyorsabb a Bulldozernél, az amerikai lap által citált teszteredmények szerint az FX-8150-et a 3,5 GHz-es FX-8320 is lepipálja, mégpedig átlagosan 8 százalékkal - mindezt azonos fogyasztási keretből, ráadásul némileg alacsonyabb áron.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Összesen négy Vishera generációs FX-sorozatú processzor rajtolt el, amelyek nyolc, hat vagy négy aktív maggal rendelkeznek, ezekhez egyenként 1 megabájt L2 cache tartozik és 8 megabájt harmadszintű tár, kivéve a négymagos FX-4300 modellt, ahol az L3 tárat megfelezte az AMD. A csúcsmodell listaára 195 dollár, de a legolcsóbb, négymagos, 3,8 GHz-es verzió már 122 dollárért megkapható.

Az új csúcsmodell, az AMD FX-8350 listaára 195 dollár, ami az Intel Core i5-3570K modellel teszi egy szintre. Az Ivy Bridge generációs, 3,4 GHz névleges órajelű négymagos lapka átlagos teljesítményelőnye a referenciaként használt FX-8150-höz képest 29 százalék az Anandtech számai alapján, az FX-8350-nel összehasonlítva pedig szűk 10 százalék, alacsonyabb órajele és kevesebb magja ellenére ennyivel gyorsabb az Intel terméke. Ehhez a teljesítménykülönbséghez viszont hatalmas előny társul fogyasztás terén, a 22 nanométeres technológiával gyártott Intel processzor TDP értéke ugyanis 77 watt mindössze.

A Vishera generációs AMD FX chipek forgalmazása a héten kezdődik világszerte, a vállalat továbbra is a csúcsteljesítményre vágyó gamereket, illetve a munkaállomások felhasználóit célozza velük. A lapkák Socket AM3+ foglalatba illeszkednek, vagyis a korábban megvásárolt alaplapokat egy BIOS frissítés után lehet velük használni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról