Szerző: Dojcsák Dániel

2012. október 19. 14:19

Kim Dotcom visszatér

Hiába a razzia és az üldöztetés, a Megaupload földbe döngölése után sem adja fel az alapító Kim Dotcom. A hírhedt vállalkozó egy új, titkosított online fájltároló terveit dédelgeti.

Kim Dotcom továbbra is kiadatási eljárás alatt áll, az Egyesült Államok nagyon szeretné megkapni és szerzői jogok megsértéséért bíróság elé állítani a Megaupload alapítóját. Korábban úgy tűnt, hogy Dotcom kifutott a pénzből és akár az is elképzelhetőnek tűnt, hogy bizonyos feltételek mellett aláveti magát az amerikai jogi eljárásnak. Túl sokat kért azonban, a hatóságok nem alkudoztak vele.

A mostani fordulat viszont egészen meglepő, az alapító egy egészen új szolgáltatásról kezdett beszélni, amit egyszerűen csak “Mega” névvel illet. A megoldás lényege, hogy egy olyan fájlfeltöltési felületet nyújt a felhasználóinak és a külső alkalmazások fejlesztőinek, ahol a fiókokhoz egyedi kulcsok tartoznak, s a feltöltések már eleve titkosítva érkeznek a szerverekre, a tartalmat így a szolgáltató egyáltalán nem képes ellenőrizni. Kizárólag a fájlok tulajdonosai rendelkezhetnek az adatok felett, ők oszthatják meg a kulcsot bárkivel.

Ha a szervereket lefoglalná valaki, vagy a kormányzat bejelentkezik az adatokért, ha bárki betörne a szerverre és adatokat lopna ki, akkor sem történne semmi - mondta Dotcom egy interjúban a Wired magazinnak az új szolgáltatással kapcsolatban. Bármi kerül feltöltésre, az privát marad a kulcs birtoklása nélkül.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A tervekben szerepel az is, hogy minden adat legalább két példányban létezik majd szervereken, s ezek egymástól távol, különböző országokban lesznek, így még akkor is biztonságban vannak, ha a hatóságok az egyik országban rajtaütnek az adatközponton. Dotcom szerint több ezer szervertermet használnak majd világszerte.

A Mega tervei jól hangzanak és abban is biztos lehet mindenki, hogy amennyiben megvalósul, akkor az újra a warez és az illegális tartalmak melegágya lesz. Viszont nem érdemes biztosra venni az ígéretet, Kim Dotcom a Megaupload felszámolása óta már sok dolgot beharangozott, beszélt például egy zenei fájlcserélőről, amit Megaboxnak keresztelt el. Annak júniusban kellett volna indulnia, de még most sincs nyoma sehol.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról