:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. október 18. 09:36

Jövőre érkeznek az NVIDIA virtualizált GPU-i

Az NVIDIA még májusban jelentette be VGX technológiáját, amellyel a GPU-i virtualizálhatóvá válnak és alkalmasak egyszerre több felhasználó kiszolgálására. Most nyilvánosságra hozták az első két termék,a VGX K1 és K2 specifikációit

A VGX több felhasználó között meg tudja osztani egy GPU erőforrásait, ezzel virtualizált desktop (VDI) környezetekben is lehetővé teszi nagy grafikus teljesítményt igénylő alkalmazások futtatását. A hypervisor feladata, hogy leválassza az eddig közvetlenül a GPU-hoz csatlakozó megjelenítőt és lehetővé tegye a grafikus processzor erőforrásainak szétosztását. Az egy GPU-t akár 256 virtuális grafikus chippé "szeletelő" VGX hypervisor mellett a több felhasználó egyidejű kiszolgálásához szükséges egy alacsony késleltetésű tömörítési technológia is: a VGX-képes Kepler GPU-k több párhuzamos H.264 folyamot képesek kipumpálni magukból hardveres enkódolás segítségével.

Most megjelent a piacon az első két VGX kártya specifikációja, amelyek a K1 és K2 nevet kapták az NVIDIA-tól. A K1-et elsősorban olyan virtualizált desktop környezetekbe szánja a vállalat, ahol sok a felhasználó, de nincs szükségük olyan nagy grafikus teljesítményre. Ezen a kártyán négy darab "belépő szintű Kepler" (GK107) chip található, amelyek összesen 768 CUDA magot vonultatnak fel és 16 gigabájt GDDR3 memórián osztoznak. A központosított, szerverteremben konszolidált, távolról elérhető asztali környezeteknek számos előnye van a vastagkliens architektúrával szemben, eddig a legnagyobb hátrányt a teljesítmény jelentette, főleg a grafikát intenzíven használó feladatok alatt. Az NVIDIA szerint VGX révén ez többé nem probléma, egy VDI környezetet kiszolgáló szerverbe épített négychipes, 16 gigabájtos VGX kártya akár 100 felhasználót is ki tud szolgálni.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A másik új termék a VGX K2, amelyet akkor érdemes választani, ha kevesebb felhasználót kell kiszolgálni, de azok nagy grafikus teljesítményt igénylő alkalmazásokat futtatnak - az NVIDIA szerint ezek közé tartoznak például az Adobe grafikus szoftverei. A VGX K2-ben két darab nagy teljesítményű Kepler GPU (GK104) dolgozik, összesen 3072 CUDA magot csatasorba állítva. A memória "csak" 8 gigabájt ezen a kártyán, viszont GDDR5 szabványú, derül ki a cég által nyilvánosságra hozott specifikációkból, amely szerint egy ilyen kártya 64 virtualizált asztal tud meghajtani. A VGX K2 maximális fogyasztása 225 watt, a K1 beéri 150 wattal is - mindkét kártya passzív hűtésű, PCI Express x16 foglalatba illeszkedik és szüksége van kiegészítő tápcsatlakozásra.

A vállalat tájékoztatása szerint a VGX K2 rendelkezik a Citrix HDX 3D Pro, Xen Desktop 5.6 FP1 és Xen Server 6 minősítéssel és mindkét új kártya támogatja a Microsoft RemoteFX technológiáját is - a VMware minősítések megszerzése folyamatban van. A termékek specifikációi ugyan már nyilvánosak, de kereskedelmi forgalomba csak jövőre kerülnek. A VGX K1 és K2 kártyák a nagy szervergyártók kínálatában lesznek megtalálhatók mint amilyen a HP, Dell, IBM, Cisco és Supermicro, közölte az NVIDIA.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 03:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.