Szerző: Bodnár Ádám

2012. október 17. 13:43

Cloudalapú tárolásban utazó céget vett a Microsoft

A Microsoft megállapodott a StorSimple felvásárlásáról. A 2009-ben alapított, kockázatitőke-befektetők kezében levő startup olyan vállalati adattárolókat fejleszt, amelyekhez a biztonsági hátteret publikus cloudszolgáltatások adják.

A korábbi Cisco- és Brocade-vezetők által létrehozott StorSimple termékeinek koncepciója egyszerű: olyan elsődleges vállalati tárolórendszerekről van szó, amelyek automatikus adatrétegezést valósítanak meg, vagyis az információkat az elérési gyakoriságuk alapján mozgatják a különböző teljesítményű és elérésű tárolórétegekre. Lehetőség van azonban a cloudot adattároló rétegként használni, ide készülhetnek a mentések és archívumok, amelyek költségtakarékosan tárolhatók a nagy cloudszolgáltatók felhőjében, természetesen titkosítva. A vállalat a legtöbb szolgáltatóval (Microsoft, Amazon, Google, EMC, RackSpace, HP, stb.) partneri megállapodást kötött.

Helyi és távoli adattárolás, vegyesen

A StorSimple tárolók képesek snapshotot készíteni és helyben tárolni, de az mehet a felhőbe is (SSL kapcsolaton, AES256 titkosítással), ahonnan aztán bármikor és bárhonnan visszaállítható ugyanarra vagy egy másik StorSimple eszközre. Akinek ez sem elég, használhatja a Cloud Clone funkciót, ekkor a tárolt adatok két eltérő földrajzi régióban levő cloud adatközpontba is felkerülnek, így a cloudszolgáltató problémáitól is védve vannak. Hogy minél több adat maradhasson lokálisan és minél kevesebbet kelljen a felhőbe mozgatni, a StorSimple eszközök automatikusan tömörítenek és deduplikálnak.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

StorSimple tárolóból jelenleg négy modell érhető el, amelyek natív helyi kapacitása kiviteltől függően 2 és 20 terabájt közé esik, de az automatikus tömörítés és deduplikáció miatt 4-40 terabájt hasznos kapacitást ad meg rájuk a vállalat. A fizikai kapacitásnak modelltől függően 10-20 százalékát adják SSD-k, okos rétegezéssel ez már elegendő egy nagyságrendbeli teljesítménynövekedéshez a tisztán merevlemezes felépítéshez képest. Maguk a tárolók is redundáns felépítésűek, üzem közben cserélhető tápegységeik és ventilátoraik vannak és két kontrollerük, amelyek "aktív/standby" módban működnek együtt, hiba esetén automatikus átterhelődéssel.

Passzol a Microsofthoz

A kaliforniai StorSimple ügyfelei közé tartozik számos amerikai bank, oktatási intézmény, olajipari vállalat, egészségügyi szolgáltató és gyártócég, amelyek a tárolókon keresztül tették meg az első első lépéseiket a publikus cloudok felé. A cég most a Microsoft tulajdonába kerül egy nem nyilvános összegért. "A StorSimple termékei és megoldásai szorosan összefüggenek a stratégiánkkal és azzal, amit mi úgy hívunk, Cloud OS. Ez egy hibrid cloud" - mondta a felvásárlásról Mike Schutz, a Microsoft szerverekkel és tárolókkal foglalkozó üzletágának egyik vezetője. Egyelőre nem tudni, a StorSimple miként olvad be a cégbe, továbbra is önálló entitásként működik tovább. "Még csak a szerződést írtuk alá. Az ügylet nem zárult le, további részleteket később osztunk meg."

A StorSimple rendszerei a Microsoft VSS (Volume Shadow Services) szolgáltatását használva készítenek snapshotokat a redmondi alkalmazásokról (pl. Exchange, Sharepoint) és a Windows fájlrendszerekről, de nem kizárólag Windowszal működnek együtt, VMware (ESX 4.1, vSphere 5) minősítéssel is rendelkeznek.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról