:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. október 17. 13:43

Cloudalapú tárolásban utazó céget vett a Microsoft

A Microsoft megállapodott a StorSimple felvásárlásáról. A 2009-ben alapított, kockázatitőke-befektetők kezében levő startup olyan vállalati adattárolókat fejleszt, amelyekhez a biztonsági hátteret publikus cloudszolgáltatások adják.

A korábbi Cisco- és Brocade-vezetők által létrehozott StorSimple termékeinek koncepciója egyszerű: olyan elsődleges vállalati tárolórendszerekről van szó, amelyek automatikus adatrétegezést valósítanak meg, vagyis az információkat az elérési gyakoriságuk alapján mozgatják a különböző teljesítményű és elérésű tárolórétegekre. Lehetőség van azonban a cloudot adattároló rétegként használni, ide készülhetnek a mentések és archívumok, amelyek költségtakarékosan tárolhatók a nagy cloudszolgáltatók felhőjében, természetesen titkosítva. A vállalat a legtöbb szolgáltatóval (Microsoft, Amazon, Google, EMC, RackSpace, HP, stb.) partneri megállapodást kötött.

Helyi és távoli adattárolás, vegyesen

A StorSimple tárolók képesek snapshotot készíteni és helyben tárolni, de az mehet a felhőbe is (SSL kapcsolaton, AES256 titkosítással), ahonnan aztán bármikor és bárhonnan visszaállítható ugyanarra vagy egy másik StorSimple eszközre. Akinek ez sem elég, használhatja a Cloud Clone funkciót, ekkor a tárolt adatok két eltérő földrajzi régióban levő cloud adatközpontba is felkerülnek, így a cloudszolgáltató problémáitól is védve vannak. Hogy minél több adat maradhasson lokálisan és minél kevesebbet kelljen a felhőbe mozgatni, a StorSimple eszközök automatikusan tömörítenek és deduplikálnak.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

StorSimple tárolóból jelenleg négy modell érhető el, amelyek natív helyi kapacitása kiviteltől függően 2 és 20 terabájt közé esik, de az automatikus tömörítés és deduplikáció miatt 4-40 terabájt hasznos kapacitást ad meg rájuk a vállalat. A fizikai kapacitásnak modelltől függően 10-20 százalékát adják SSD-k, okos rétegezéssel ez már elegendő egy nagyságrendbeli teljesítménynövekedéshez a tisztán merevlemezes felépítéshez képest. Maguk a tárolók is redundáns felépítésűek, üzem közben cserélhető tápegységeik és ventilátoraik vannak és két kontrollerük, amelyek "aktív/standby" módban működnek együtt, hiba esetén automatikus átterhelődéssel.

Passzol a Microsofthoz

A kaliforniai StorSimple ügyfelei közé tartozik számos amerikai bank, oktatási intézmény, olajipari vállalat, egészségügyi szolgáltató és gyártócég, amelyek a tárolókon keresztül tették meg az első első lépéseiket a publikus cloudok felé. A cég most a Microsoft tulajdonába kerül egy nem nyilvános összegért. "A StorSimple termékei és megoldásai szorosan összefüggenek a stratégiánkkal és azzal, amit mi úgy hívunk, Cloud OS. Ez egy hibrid cloud" - mondta a felvásárlásról Mike Schutz, a Microsoft szerverekkel és tárolókkal foglalkozó üzletágának egyik vezetője. Egyelőre nem tudni, a StorSimple miként olvad be a cégbe, továbbra is önálló entitásként működik tovább. "Még csak a szerződést írtuk alá. Az ügylet nem zárult le, további részleteket később osztunk meg."

A StorSimple rendszerei a Microsoft VSS (Volume Shadow Services) szolgáltatását használva készítenek snapshotokat a redmondi alkalmazásokról (pl. Exchange, Sharepoint) és a Windows fájlrendszerekről, de nem kizárólag Windowszal működnek együtt, VMware (ESX 4.1, vSphere 5) minősítéssel is rendelkeznek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.