Szerző: Gálffy Csaba

2012. október 16. 17:27

Durva lett a Padfone 2

Nem volt elhibázott ötlet a tabletbe dokkolható okostelefon - állítja az ASUS. Ennek megfelelően az eredeti Padfone fejlesztése nem állt le, bemutatkozott a második, javított kiadás. Csúcstelefon, sajnos csúcsáron.

A Transformer Pad sorozat mellett az ASUS másik nagy androidos vállalkozása a Padfone volt, mindkettő a hagyományos kialakítások állóvizébe dobott méretes követ. Az akkus billentyűzetbe dokkolható tablet ötletét folyamatosan finomítja a tajvani gyártó, de szerencsére a tabletbe dokkolható okostelefon fejlesztése sem állt le. Annyira nem, hogy a Padfone 2-t világméretű, összehangolt eseményen jelentették be egyszerre Tajpejben és Milánóban - mi ez utóbbi helyszínre kaptunk meghívást.

Jonney Shih ASUS-elnök, a büszke atya

Valódi csúcs

A Padfone 2 az előzetesen kiszivárgott információknak megfelelően valódi monstrum lett, az okostelefon specifikációi minden tekintetben hozzák a ma elérhető maximumot. A termék lelke egy négymagos Qualcomm Snapdragon S4 Pro rendszerlapka, 1,5 GHz maximális órajellel és az első generációs (nem Pro) Snapdragon S4-hez képest mintegy kétszeres gyorsulást hozó Adreno 320 GPU-val. A lapka pontos típusa 8064, mellette szintén a Qualcomm terméke, a 9215m jelű baseband chip teljesít szolgálatot, amlely LTE kapcsolatra képes 800, 1800 és 2600 MHz-es frekvencián is, így műszakilag a magyarországi LTE-hálózatokkal is kompatibilis.

A rendszerlapka mellett 2 gigabájt LPDDR2 memória dolgozik, a kombinációnak köszönhetően mind telefonként, mind tabletként rendkívül gyors lett a Padfone 2, sem az alkalmazások közti váltás, sem az indítóképernyőhöz való visszatérés nem mutatott késleltetést a tapasztalataink szerint. Ebben nagy szerepe van a RAM méretének, a rendszer nagyobb része maradhat a memóriában, ami sokat tesz a felhasználói élményért.

A Padfone 2 az LTE-n túl is minden kurrens adatkommunikációs szabványt támogat a Bluetooth 4.0-tól az NFC-ig, a 802.11n szabványú Wi-Fit is beleértve. A háttértár nem bővíthető külön, a 16, 32 vagy 64 gigabájtos kiszerelés azonban a legtöbb felhasználói réteget képes lesz lefedni. Érdemes megjegyezni, hogy a telefon microSIM kártyákat fogad.

A telefon kijelzője szubjektív véleményünk szerint a világ egyik legjobbja. Az 550 nit fényerejű panel a Sharp IGZO gyártástechnológiájával készülő, IPS-rendszerű darab, felbontása 1280x720 pixel, mérete 4,7 hüvelyk, a panel védelméről pedig a Corning új, Fit elnevezésű üvege gondoskodik. A kijelző képe egyszerűen fantasztikus, szabad ég alatt is lenyűgözően nézett ki. A kameramodult és a hozzá tartozó optikát a Sony szállítja, a 13 megapixeles szenzor másodpercenként akár 6 fotót is képes készíteni - akár 100 fotós sorozatban.

Kézbe véve

A telefon nagyon jól kézbe áll, a 4,7 hüvelykes kijelző ellenére az eszköz mindössze 135 gramm. A kijelző alumínium keretet kapott, a hátlap azonban az ASUS újabb csúcskategóriás hardvereitől eltérően nem szálcsiszolt alumínium, hanem műanyag (valószínűleg az NFC miatt), a körkörös barázdák pedig jóval mélyebbek, mint a Zenbook és Transformer gépek csiszolásán. A telefon ettől függetlenül nagyon masszív, prémium hatást kelt, a visszafogott hátlap és az előlapot uraló lenyűgöző kijelző pedig rásegít az élményre. A házat egyébként nem cifrázza sok nyílás, a microsSIM fiókja diszkréten belesimul az alumínium keretbe, a kombinált dokkoló-microUSB-MHD csatlakozó pedig alul található.

A tablet kialakításánál is elsőrendű szempont volt a vékonyság és a tömeg leszorítása, ennek megfelelően mindössze 514 grammot nyom a dokkoló. A tablet annyira vékony, hogy dokkolva a telefon messze kidudororik belőle középen, a hátlapjára tett tablet tehát ezen nyugszik. A tablet előlapja faltól-falig üveg, a hátlapra pedig selymes tapintású műanyag került, sajnos nem a prémium verzió, hanem egy olcsóbb, bár valószínűleg ellenállóbb anyagra esett a gyártó választása.

A szubjektív sebességérzet egészen elképesztő, mind a görgetés, mind az alkalmazásváltás vagy -indítás, fantasztikusan gyorsan történik. Jellemzően a legtöbb, a késleltetést eltakarni hivatott áttűnéses effektus tizedmásodpercek alatt lejátszódik, mivel a Padfone esetében nem nagyon van mit eltakarni. Az ASUS (illetve a Qualcomm) becsületére szóljon, hogy mindezt Android 4.0.4 alatt, tehát a lagot kiiktatni hivatott 4.1-es frissítés nélkül, tisztán nyers erőből sikerült megoldani. A Padfone 2 egyébként már várhatóan heteken belül megkapja a legfrissebb Androidot, így az európai piacra már az új rendszerrel kerül a termék.

Szoftveres sallangok

Az ASUS jó szokásához híven nem készített egyedi felületet a Google Androidhoz, csupán néhány alkalmazással és egy-két egyedi megoldással turbózta fel az okostelefon-tabletet. Az előtelepített alkalmazások között találjuk az ASUS felhős szolgáltatásainak klienseit és néhány egyéb, viszonylag kevés hozzáadott értéket képviselő alkalmazást. A gyári böngésző például képes a kijelölt szöveget automatikusan fordítani - de a felhasználók valószínűleg Chrome-ot vagy egyéb alternatív böngészőt használnak majd, a funkció pedig más alkalmazásban nem érhető el.
Hasonlóan korlátozott hasznú az ASUS saját jegyzetelős alkalmazása, a Supernote - sajnos az érintőpanel nem kezel ceruzás bemenetet, ujjal írni pedig eléggé kényelmetlen hosszabb szöveget.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az eredeti Padfone esetében az ASUS számára hosszú ideig gondot okozott a tablet és a telefon állapot közti váltás, a sorozatban érkező szoftverfrissítések pedig csak fokozatosan küszöbölték ki a problémát. A Padfone 2 esetében nagy hangsúlyt fektetett a gyártó arra, hogy ez az átmenet minél kellemesebb és zökkenőmentesebb legyen, így a gyári alkalmazások már nagyon gyorsan váltanak és állapotukat is teljes mértékben megőrzik a váltáskor. Sajnos a tablet-telefon váltást továbbra is külön kezelniük kell a külső alkalmazásoknak, e támogatás hiányában a Padfone 2 is újraindítja az appokat dokkolás létrehozásakor vagy megszüntetésekor.

iPhone-árban

A Padfone 2 egyelőre két verzióban, 32 és 64 gigabájtos tárhellyel lesz elérhető, 800 és 900 eurós végfelhasználói áron, a harmadik, 16 gigabájtos modell a különösen árérzékeny piacokon lesz elérhető, egyelőre nem nyilvános összegért. Az árban természetesen benne foglaltatik a tablet is, ettől függetlenül ezt az árazást erősen túlzónak találjuk, ennyiért ma egy csúcskategóriás telefont és egy iPadet vagy egy Nexus 7-et is meg lehet vásárolni. A Padfone 2 egyébként önállóan, a tablet-dokkoló nélkül is megvásárolható lesz majd, az ajánlott árakat azonban az ASUS az iPhone 5 árához igazítja majd.

Az ASUS hazai illetékesei igyekeztek leszögezni, hogy a telefon-tablet kombó végfelhasználói ára még magyarországi viszonylatban sem haladja meg ezt a mintegy 224 000 forintos árat, sőt, igyekeznek azt hazánkban kifejezetten "jóárasítva" piacra dobni a modellt. A magyarországi fogadtatáson segíthet, hogy az ASUS bizonyos szolgáltatókkal együttműködik, így várhatóan szerződéses konstrukcióban is elérhető lesz majd a Padfone 2. Az ASUS ígérete szerint a termék két színben, feketében és fehérben még karácsony előtt a boltok polcaira kerül majd nálunk is - a forgalmazás december folyamán indulhat.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról