Szerző: Bodnár Ádám

2012. október 16. 10:26

Leveleinkben és fájljainkban is keres a Google

A Google még a nyáron tette lehetővé a tesztelők számára, hogy a Google kereső a leveleik között is kutakodjon. A felhasználói vélemények pozitívak voltak, a cég ezért most kibővíti a tesztet.

A bővítés nem csak a tesztelők számára vonatkozik, hanem a funkcionalitásra is. Aki részt vesz a "kísérletben", és a Google keresőoldalán kutakodik információk után, az a leveleiből érkező találatok mellett a Google Drive-on levő állományokban levőekkel is szembesülhet, persze csak ha be van jelentkezve a Google-fiókjába. Aki pedig a Gmailben keres, annak pedig nem csak a levelezéséből, hanem a naptárjából és a Google Drive-on tárolt fájlokból is mutat találatokat a keresőmotor. A programban részt vevő felhasználók a Gmailben keresve a Google Instanthoz hasonló módon, már a kifejezés első betűinek begépelésekor folyamatosan kapják a találatokat a leveleikből.

A Google egyes levelek tartalmát "érti" is, így ha például valaki a "my flights" kifejezést írja be a keresőmezőbe, a keresőmotor kiválasztja a légitársaságoktól vagy utazási irodáktól érkezett, repülőjegy-foglalást megerősítő leveleket és a szükséges információkat (járatszám, dátum, induló és célállomás) strukturáltan jeleníti meg. A vállalat tájékoztatása szerint a jövőben további hasznos "okos" keresések megjelenése várható.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A programhoz való csatlakozásra ezen a weboldalon van lehetősége mindenkinek. Mivel a funkció privát adatokban is keres, ezért kifejezetten jelezni kell a csatlakozási szándékot, nem aktiválja a szolgáltatást senkinek sem a Google. A tesztelők száma egyelőre korlátozott, így nem biztos hogy mindenki bekerül a programba, aki szeretne. Érdemes tudni, hogy a levelekben és fájlokban történő keresést csak az angol nyelvű https://www.google.com oldal biztosítja és csak a @gmail.com fiókok működnek együtt a funkcióval. A Google minden jelentkezőnek emailt küld a teendőkkel.

Az augusztusi tesztre érkező visszajelzések szerint a felhasználók értékelik, hogy egyetlen keresőmezőbe írva a kifejezést több helyről érkeznek a találatok, ez lerövidíti az információk megtalálásához szükséges időt a számukra. "Ha keresel valamit, egyszerűen és gyorsan meg kell tudnod találni anélkül, hogy azon gondolkodnál, hol is lehet, a leveleidben vagy a nyilvános weben" - írja a szolgáltatást bemutató bejegyzésben a hivatalos Google Search blogban Bram Moolenaar, a cég szoftverfejlesztő mérnöke.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról