HWSW

Windows 8-as hibrid PC-ket mutatott be a Lenovo

Nem kevesebb mint négy új PC-t mutatott be a Lenovo, amelyek a Windows 8-cal együtt érkeznek piacra október végén. Az új modellek közül három kimondottan lakossági felhasználására készült, egyikük pedig az üzleti ThinkPad családot erősíti.

Az érintéssel is jól vezérelhető Windows 8-cal együtt számos olyan készülék érkezik a piacra, amelyek érintőképernyővel rendelkeznek, de leválasztható billentyűzet is tartozik hozzájuk. A termékkategória valójában nem új, a tabletkorszak hajnalán, az ezredforuló környékén a HP tc1000 pont ilyen felépítésű volt, azonban a Windows XP Tablet PC Editiont futtató gép nem tudott tömegtermékké válni.

Feltehetően most más lesz a helyzet, ami egyfelől a Windows 8 (RT) kialakításának köszönhető, másrészt pedig annak, hogy az Apple az iPad révén hétköznapivá tette a tableteket, ma már sokkal kevesebb embernek kell megmagyarázni, hogy pontosan mik ezek a készülékek, mire jók és hogyan kell őket használni. A PC-gyártók egymás sarkára taposva fogják piacra dobni windowsos tabletjeiket október végén, ebbe a sorba áll be a Lenovo is.

A vállalat négy új modellt jelentett be tegnap, közülük három az Idea családba tartozik. Az IdeaPad Yoga két kivitelben készül, a 13 hüvelykes változatban Ivy Bridge generációs Core i5 vagy Core i7 processzor található, legfeljebb 8 gigabájt memória és 256 gigabájtos SSD. A 13,3 hüvelykes IPS paneles érintőkijelző felbontása 1600x900 pixel - a megjelenítőt vissza lehet hajtani a billentyűzetre, így a Yogát akár tabletként is lehet használni, bár 16,9 milliméteres vastagsága és 1,5 kilogrammot meghaladó tömege miatt aligha lesz kényelmes sokáig kézben tartani. A vállalat szerint a Yoga 13 egy feltöltéssel 8 órát is működik.

Azok számára, akik többször szeretnék a gépüket tablet formátumban használni, és ezért hajlandóak kompromisszumot kötni a teljesítmény terén, a Yoga 11-et ajánlja a vállalat. Ennek a Windows RT operációs rendszert futtató modellnek az érintőkijelzője 11,6 hüvelykes és1366x768 pixel felbontású, a hardvere pedig NVIDIA Tegra 3 chip köré épül, amelyet 2 gigabájt RAM és 64 gigabájtos flash háttértár egészít ki. A Yoga 11-et már kényelmesebb lesz a billentyűzetre visszahajtott megjelenítővel használni, mivel 15,6 milliméter vastag és 1,26 kilogrammot nyom. A Lenovo azt ígéri, az USB 2.0 porttal és kártyaolvasóval ellátott gép egy feltöltéssel 13 órán keresztül is működik.

xA kétmagos, Clover Trail kódnevű Atomra épül az IdeaTab Lynx, amely egy leválasztható billentyűzetes hibrid tablet. A 11,6 hüvelykes IPS paneles gépben 2 gigabájt RAM és kiviteltől függően 32 vagy 64 gigabájt flash háttértár található, kívül pedig microUSB- és microHDMI-csatlakozó, valamint microSD kártyahely. Az ASUS Transformer gépeihez hasonlóan a billentyűzetben is van akkumulátor, amely a 8 órás működési időt meg tudja duplázni, így akár 16 órát is távol maradhat a konnektortól, aki ezzel a géppel akar dolgozni vagy szórakozni. Maga a tablet 9,5 milliméter vékony és 634 grammot nyom mindössze, a billentyűzet az akkuidővel együtt a tömeget is megduplázza körülbelül. A klaviatúra egyébként a vállalat laptopjain megszokott AccuType típus, amelynek oldalán két teljes értékű USB 2.0 port is helyet kap.

Az üzleti felhasználókat, elsősorban a kisvállalatokat célozza a ThinkPad Edge Twist, amely kivitelében a Yogára hasonlít, méretében pedig a Yoga 13 és Yoga 11 közé illeszkedik. A gép 12,5 hüvelykes IPS érintőpanellel rendelkezik, amelyet vissza lehet hajtani a billentyűzetre ha kell. A Twistben Core i5 vagy i7 processzor lehet, legfeljebb 8 gigabájt RAM és 128 gigabájtos SSD mellett hagyományos merevlemez is elérhető, akár 500 gigabájtos kivitelben is. Hogy mitől vállalati ez a gép? A ThinkPadekre jellemző formavilág mellett rendelkezik teljes értékű Ethernet-csatlakozóval, TPM chippel, mini DisplayPort-kimenettel. Emellett USB 3.0 portok, HDMI-csatlakozó is található rajta, felárért pedig 3G-modemmel is rendelhető. 1,57 kilogrammos tömegével a Twist a kategória nehezebbjei közé tartozik, akkumulátoros üzemideje 7 óra a Lenovo szerint.

A Yoga 13 és az Edge Twist gépek október végén kerülnek a boltokba, a Windows 8 megjelenésével egyszerre, a Yoga 11 és a Lynx pedig decembertől kapható. A Yoga 13 induló ára 1099 dollár lesz, a Yoga 11-ért 799 dollárt kell fizetni. A bemutatott gépek közül a legolcsóbb az IdeaTab Lynx, amely 599 dollárba kerül, ennyiért azonban csak a tabletet kapja meg a vásárló, a beépített akkumulátort tartalmazó, USB-portokkal ellátott dokkoló billentyűzet további 149 dollárral terheli meg a családi kasszát. A ThinkPad Edge Twist ára 849 dollártól kezdődik majd.

A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/49181/lenovo-windows-8-tablet-pc-ideatab-lynx-yoga-thinkpad-edge-twist.html
Író: Bodnár Ádám (bodnar.adam kukac hwsw.hu)
Dátum: 2012. október 10. 10:11
Rovat: digitális otthon