:

Szerző: Dojcsák Dániel

2012. október 5. 12:02

Exkluzív appok Galaxy-tulajoknak októbertől

A Samsung bejelentette, hogy 15 helyi, többé-kevésbé exkluzív alkalmazást kínál a Samsung Apps-on belül elérhető App Mix keretrendszeren belül. A listában szereplő programok mind ingyenesen letölthetőek és használhatóak, de elvileg csak a Samsung felhasználóknak.

Október közepén jelenik meg az új, illetve a korábbi androidos Samsung mobilokra és tabletekre az App Mix fantázianevű válogatás, ami már induláskor 11, év végéig 15 magyar nyelvű és magyar fejlesztésű, helyi érdekeltségű alkalmazást tartalmaz. A lista várhatóan később tovább bővül, a Samsung helyi képviseletének kezdeményezése akár több tucat új alkalmazást hozhat.

Hiába sok az app, mégis kevés

A projekt alapötlete, hogy a kisebb országokban, ugyan jelentős mértékben megnőtt az okostelefonfelhasználók száma, és ma már nem csak a technológiai érdeklődésű emberek, de szinte mindenki ilyen eszközöket használ. A felhasználói szám, illetve az aktivitás minősége és mennyisége továbbra sem garantálja azt a fejlesztők számára, hogy a helyi piacra szánt, egyedi alkalmazásuk valaha is megtérül. Ennek eredménye az, hogy a már mainstreambe tartozó magyar felhasználói rétegnek is a főként angol nyelvű, amerikai vagy nyugat-európai piacra szánt alkalmazásokból kell szemezgetnie, akkor is ha ez nyelvi nehézségekhez vezet, vagy éppen helyi szinten nem relevánsak a szolgáltatások.

A játékok esetében többnyire nem korlátoz sem a nyelv, sem a határok, de a felhasználói alkalmazásoknál, például egy bevásárló appnál, már nem mindegy, hogy a német, brit és francia boltok kínálata benne van, a magyar pedig nyilván nincs. Így a 675 ezer Google Play alkalmazás jelentős része nem csak azért használhatatlan, mert gyenge minőségű szoftver, hanem azért is, mert egyszerűen értelmezhetetlen a tartalma itthon.

Az okostelefon gyártók mindegyike igyekszik különböző módon exkluzív tartalmakkal csábítóvá tenni saját készülékeit, amire szükségük is van, hiszen a nagyjából azonos hardveres és szoftveres képességek mellett nehéz a laikusok számára értelmezhető különbséget tenni a különböző gyártók modelljei közt. A Samsung mostani kínálata meglepően átgondolt és jó minőségű, nem egy egyszerű “tessék-lássék” marketingakció, hanem tényleg használható érdekes alkalmazások. A közös bennük az, hogy fizetős appként biztosan jelentősen kisebb közönséget érnének el, hirdetéses modellben pedig kétséges, hogy a fejlesztési költségek valaha is megtérülnek-e a csak magyar és azon belül is tovább szegmentált célcsoportban.

Rétegigények értékelhetően

A kínálatban ismerős név lehet a PocketGuide, ami egy egyszerű licencelés: a Samsung mobilokra ingyenesen letölthető appból elérhető minden magyar városnéző túraprogram, illetve egy szabadon választott várost is megszerezhetnek ingyen a felhasználók egy éven belül. A másik érdekesség a VinCe Bor és VinCe Gasztro programok (az azonos nevű nyomtatott magazin mobilos spin-off projektjei), amik igényes borkatalógust, keresőt, valódi szakértői ajánlásokat, teszteket, az ételek esetében pedig ínyenc recepteket, azokból automatikusan bevásárló listát generáló funkciót kínálnak. Ennek az appnak a közönsége eleve egy szűk réteg, a 600 tesztelt bor és a 200 válogatott recept és menüsor értékes tartalom, de önállóan gyenge lenne üzletileg mobil-appban indítva.

A Port.hu is beszállt az App Mix-be egy specializált kiállítás, múzeum ajánló appal, ami egy egész sorozat első eleme. A Port.hu Kiállítás egy ideig biztosan csak az App Mix-ben elérhető, míg a később megjelenő hasonló TV-s, mozis, színházas alkalmazások már a Google Play-ben debütálnak.

A listában találunk még családi alkalmazásokat is, amiből fontos kiemelni a magyar nyelvű mesekönyv appokat, színészi narrációval, vagy éppen a 0-14 éves korú gyermekeknek szánt programokat aggregáló Kincs Gyermekmagazint, ami 250 helyszín folyamatosan frissített kínálatát nyújtja tematikus bontásban. Találunk még sport- és divatmagazint is, ami már kevésbé különleges tartalom, de magyar nyelven ritkán találkozunk teljesen kidolgozott tartalmi appokkal.

WC-lokátor

A listában természetesen vannak funkcionális alkalmazások, amik néhány ember számára biztosan érdekesek, de a mögé rakható üzleti modellek szempontjából valóban csak a márkázott megjelenés vagy az ehhez hasonló dotáció marad. Van például olyan app, amivel Budapesten kereshetünk publikus illemhelyeket, akár a saját lokációnkhoz képest a legközelebbit is. Egy másik alkalmazás a tudatos fotózásra nevel és unalmas szövegek helyett látványos módon tanítja meg mit jelentenek a rekesz, fókusztávolság, mélységélesség és hasonló misztikus szavak. Nem utolsó sorban pedig van egy információs aggregátor, ami az országos légszennyezettségi adatokat jeleníti meg valós időben az összes elérhető helyszínről. Nem kell a nagy kereszteződésekben elhelyezett kijelzőkig elmenni, hogy tudjuk, ma túlteng a nitrogén-dioxid vagy a szálló por.

A még készülő alkalmazások közt pedig van esküvő-menedzser szoftver, ami segít a feladatokat listába rendezni és a bonyolult folyamaton végigvezeti az ifjú okostelefonhasználó párt. Ha ezen túlvannak, akkor ennek a folytatása a babanapló-app, amiben a gyerek súlyát, táplálkozási szokásait és minden fontos adatát rögzíteni, illetve már a terhesség alatti események naplózására is alkalmas lesz.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Amennyiben a Samsung hosszabb távon is elkötelezi magát az alkalmazások támogatásában, azzal a felhasználók és a fejlesztők is nyerhetnek. A helyi alkalmazások még hasznosabbá, értékesebbé teszik az okostelefont az emberek számára, a fejlesztőknek pedig eggyel több perspektívája lesz az üzleti modell tekintetében. A jó és hasznos ötleteknek nem kell a fiók mélyén hevernie azért, mert csak egy részpiacot célozna meg, ami nem hozná vissza az árat. A modell kissé hasonlít ahhoz, amikor a kábelszolgáltató cégek tévéműsorokat vagy csatornákat finanszíroznak azért, hogy az alapszolgáltatásuk vonzóbb legyen előfizetőik számára.

Ugyan a vásárlók közül biztosan nagyon kevesen lesznek, akiknél sorsfordító jelentőségű lesz az App Mix megléte, de a vásárlás utáni elégedettséget nagyban javíthatják az ilyen hasznos niche-appok, ami egy következő vásárlásnál viszont már szempont is lehet akár. Az App Mix keretrendszer október közepétől az újonnan vásárolt mobilokon már előretelepítve megtalálható lesz, a készülékkel már rendelkezők pedig a Samsung Apps-ból érik azt el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.