Szerző: Dojcsák Dániel

2012. október 5. 12:02

Exkluzív appok Galaxy-tulajoknak októbertől

A Samsung bejelentette, hogy 15 helyi, többé-kevésbé exkluzív alkalmazást kínál a Samsung Apps-on belül elérhető App Mix keretrendszeren belül. A listában szereplő programok mind ingyenesen letölthetőek és használhatóak, de elvileg csak a Samsung felhasználóknak.

Október közepén jelenik meg az új, illetve a korábbi androidos Samsung mobilokra és tabletekre az App Mix fantázianevű válogatás, ami már induláskor 11, év végéig 15 magyar nyelvű és magyar fejlesztésű, helyi érdekeltségű alkalmazást tartalmaz. A lista várhatóan később tovább bővül, a Samsung helyi képviseletének kezdeményezése akár több tucat új alkalmazást hozhat.

Hiába sok az app, mégis kevés

A projekt alapötlete, hogy a kisebb országokban, ugyan jelentős mértékben megnőtt az okostelefonfelhasználók száma, és ma már nem csak a technológiai érdeklődésű emberek, de szinte mindenki ilyen eszközöket használ. A felhasználói szám, illetve az aktivitás minősége és mennyisége továbbra sem garantálja azt a fejlesztők számára, hogy a helyi piacra szánt, egyedi alkalmazásuk valaha is megtérül. Ennek eredménye az, hogy a már mainstreambe tartozó magyar felhasználói rétegnek is a főként angol nyelvű, amerikai vagy nyugat-európai piacra szánt alkalmazásokból kell szemezgetnie, akkor is ha ez nyelvi nehézségekhez vezet, vagy éppen helyi szinten nem relevánsak a szolgáltatások.

A játékok esetében többnyire nem korlátoz sem a nyelv, sem a határok, de a felhasználói alkalmazásoknál, például egy bevásárló appnál, már nem mindegy, hogy a német, brit és francia boltok kínálata benne van, a magyar pedig nyilván nincs. Így a 675 ezer Google Play alkalmazás jelentős része nem csak azért használhatatlan, mert gyenge minőségű szoftver, hanem azért is, mert egyszerűen értelmezhetetlen a tartalma itthon.

Az okostelefon gyártók mindegyike igyekszik különböző módon exkluzív tartalmakkal csábítóvá tenni saját készülékeit, amire szükségük is van, hiszen a nagyjából azonos hardveres és szoftveres képességek mellett nehéz a laikusok számára értelmezhető különbséget tenni a különböző gyártók modelljei közt. A Samsung mostani kínálata meglepően átgondolt és jó minőségű, nem egy egyszerű “tessék-lássék” marketingakció, hanem tényleg használható érdekes alkalmazások. A közös bennük az, hogy fizetős appként biztosan jelentősen kisebb közönséget érnének el, hirdetéses modellben pedig kétséges, hogy a fejlesztési költségek valaha is megtérülnek-e a csak magyar és azon belül is tovább szegmentált célcsoportban.

Rétegigények értékelhetően

A kínálatban ismerős név lehet a PocketGuide, ami egy egyszerű licencelés: a Samsung mobilokra ingyenesen letölthető appból elérhető minden magyar városnéző túraprogram, illetve egy szabadon választott várost is megszerezhetnek ingyen a felhasználók egy éven belül. A másik érdekesség a VinCe Bor és VinCe Gasztro programok (az azonos nevű nyomtatott magazin mobilos spin-off projektjei), amik igényes borkatalógust, keresőt, valódi szakértői ajánlásokat, teszteket, az ételek esetében pedig ínyenc recepteket, azokból automatikusan bevásárló listát generáló funkciót kínálnak. Ennek az appnak a közönsége eleve egy szűk réteg, a 600 tesztelt bor és a 200 válogatott recept és menüsor értékes tartalom, de önállóan gyenge lenne üzletileg mobil-appban indítva.

A Port.hu is beszállt az App Mix-be egy specializált kiállítás, múzeum ajánló appal, ami egy egész sorozat első eleme. A Port.hu Kiállítás egy ideig biztosan csak az App Mix-ben elérhető, míg a később megjelenő hasonló TV-s, mozis, színházas alkalmazások már a Google Play-ben debütálnak.

A listában találunk még családi alkalmazásokat is, amiből fontos kiemelni a magyar nyelvű mesekönyv appokat, színészi narrációval, vagy éppen a 0-14 éves korú gyermekeknek szánt programokat aggregáló Kincs Gyermekmagazint, ami 250 helyszín folyamatosan frissített kínálatát nyújtja tematikus bontásban. Találunk még sport- és divatmagazint is, ami már kevésbé különleges tartalom, de magyar nyelven ritkán találkozunk teljesen kidolgozott tartalmi appokkal.

WC-lokátor

A listában természetesen vannak funkcionális alkalmazások, amik néhány ember számára biztosan érdekesek, de a mögé rakható üzleti modellek szempontjából valóban csak a márkázott megjelenés vagy az ehhez hasonló dotáció marad. Van például olyan app, amivel Budapesten kereshetünk publikus illemhelyeket, akár a saját lokációnkhoz képest a legközelebbit is. Egy másik alkalmazás a tudatos fotózásra nevel és unalmas szövegek helyett látványos módon tanítja meg mit jelentenek a rekesz, fókusztávolság, mélységélesség és hasonló misztikus szavak. Nem utolsó sorban pedig van egy információs aggregátor, ami az országos légszennyezettségi adatokat jeleníti meg valós időben az összes elérhető helyszínről. Nem kell a nagy kereszteződésekben elhelyezett kijelzőkig elmenni, hogy tudjuk, ma túlteng a nitrogén-dioxid vagy a szálló por.

A még készülő alkalmazások közt pedig van esküvő-menedzser szoftver, ami segít a feladatokat listába rendezni és a bonyolult folyamaton végigvezeti az ifjú okostelefonhasználó párt. Ha ezen túlvannak, akkor ennek a folytatása a babanapló-app, amiben a gyerek súlyát, táplálkozási szokásait és minden fontos adatát rögzíteni, illetve már a terhesség alatti események naplózására is alkalmas lesz.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Amennyiben a Samsung hosszabb távon is elkötelezi magát az alkalmazások támogatásában, azzal a felhasználók és a fejlesztők is nyerhetnek. A helyi alkalmazások még hasznosabbá, értékesebbé teszik az okostelefont az emberek számára, a fejlesztőknek pedig eggyel több perspektívája lesz az üzleti modell tekintetében. A jó és hasznos ötleteknek nem kell a fiók mélyén hevernie azért, mert csak egy részpiacot célozna meg, ami nem hozná vissza az árat. A modell kissé hasonlít ahhoz, amikor a kábelszolgáltató cégek tévéműsorokat vagy csatornákat finanszíroznak azért, hogy az alapszolgáltatásuk vonzóbb legyen előfizetőik számára.

Ugyan a vásárlók közül biztosan nagyon kevesen lesznek, akiknél sorsfordító jelentőségű lesz az App Mix megléte, de a vásárlás utáni elégedettséget nagyban javíthatják az ilyen hasznos niche-appok, ami egy következő vásárlásnál viszont már szempont is lehet akár. Az App Mix keretrendszer október közepétől az újonnan vásárolt mobilokon már előretelepítve megtalálható lesz, a készülékkel már rendelkezők pedig a Samsung Apps-ból érik azt el.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról