Szerző: Bodnár Ádám

2012. október 4. 09:59

Bővül az Oracle felhőszolgáltatásainak kínálata

Az Oracle a tavalyi OpenWorldön jelentette be szolgáltatástként is kínált Fusion alkalmazásait, valamint saját publikus felhőjét, amely a vállalati Java alkalmazások számára kívánt platformot nyújtani. A cég folyamatosan bővíti a portfólióját, az OpenWorld 2012 alkalmával nem kevesebb mint hét új felhőszolgáltatást indított, amelyek egyelőre előzetesként működnek.

Az Oracle szoftverszolgáltatásai indulásuk óta komoly népszerűségre tettek szert, mondta el Thomas Kurian, a vállalat fejlesztési igazgatója. Az olyan üzleti funkciókat mint az ERP, CRM, és a HCM már világszerte 10 ezer ügyfél és 25 millió felhasználó veszi igénybe az Oracle felhőjéből, előfizetéses konstrukcióban. A vállalat egyre több üzleti alkalmazást kínál szolgáltatásként, a mai bejelentés szerint tesztüzemben igénybe vehető már pénzügyi tervezés és előrejelzés (financial budgeting), pénzügyi jelentéskészítés (financial reporting), valamint az év végéig indul az üzleti analitika szoftverszolgáltatás, illetve egy csoportmunkát támogató megoldás, ami a SharePoint online versenytársa lehet.

Hamarosan éles üzembe áll az Oracle platformfelhője is, ahonnan adatbázist és Java alkalmazások futtatására alkalmas szervert lehet "bérelni". A platform ugyanazokra a hardverekre és szoftverekre épül, amelyeket az Oracle az ügyfelei számára egyébként is elérhetővé tesz, a publikus felhő Exadata és Exalytics rendszereken fut, az adatbázis-szolgáltatás Oracle Database 11g R2-n fut, a Java EE futtatókörnyezet pedig Oracle WebLogic Server.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ezeket a szolgáltatásokat tavalyi OpenWorld óta tesztüzemben lehetett használni, mostanra azonban már megjelentek az árak is a vállalat weboldalán és rövidesen elindul a kereskedelmi üzem, hangzott el ma. A platform új komponensekkel is bővült, technikai előzetesként elérhető a storage, vagyis az objektumtároló, illetve a "Developer service", amely szoftveréletciklus-menedzsment eszközöket (pl. Hudson, Maven, Git, dokumentációkezelő) kínál a felhőből - az elkészült alkalmazás közvetlen publikálható az Oracle platformjára vagy saját infrastruktúrára is. A platformfelhő harmadik új komponense a "Messaging", amely szoftverek integrációjára szolgáló üzenettovábbító rendszer - egyelőre ez is csak előzetesként működik, technikai korlátokkal és mindenféle garancia nélkül.

A publikus felhő kiszolgálásához már négy észak-amerikai adatközpontot állított csatasorba az Oracle, azonban ahogy az a cég cloudszolgáltatásokért felelős vezetője, Abhay Parasnis egy beszélgetésen elmondta, gyorsan halad a globális lefedettség kiépítése. Hamarosan beindul két Oracle Cloud adatközpont Európában is, további kettő pedig Ázsiában, a rövid távú cél a világon 10 ilyen központ létrehozása, hogy a várhatóan megnövekedő ügyféligényeket ki tudja szolgálni a cég.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról