Szerző: Koi Tamás

2012. október 2. 09:48

Windows 8-hoz és Mountain Lionhoz gyúrják az új Operát

Rövidesen elérhetővé válik az Opera Software webböngészőjének legújabb verziója, mely elsősorban a fejlesztők, valamint az újabb operációs rendszerek felhasználói számára kecsegtet újdonságokkal.

Főként a beépülőmodulok fejlesztőinek a munkáját teszi egyszerűbbé, könnyebbé a norvég Opera Software PC-s platformokra fejlesztett webböngészőjének legújabb verziója, melynek bétáját tegnap adat ki a skandináv vállalat. A soron következő 12.10-es verzió három olyan új API-t tartalmaz, mellyel a programozók egyedi, más platformokon nem, vagy nem ebben a formában elérhető funkciókat integrálhatnak a böngészőkiegészítőkbe.

Az új API-k közül az első, a Context Menu API segítségével a a böngészőbeépülő integrálódhat a böngésző context menüjébe, így például olyan funkciók válhatnak elérhetővé a megfelelő beépülőmodulok segítségével, mint a szövegkijelölés alapján végzett fordítás. A Screenshots API-n keresztül értelemszerűen képernyőmentés- és megosztás funkciót építhet be a fejlesztő a beépülőmodulba, a Resoure Loader API révén pedig a CSS és JavaScript tartalmak könnyű manipulálása (például betűkészletek lecserélése stb.) válik elérhetővé.

A fejlesztőket célzó újításokon túl az Opera integrálta a legújabb böngészőverzióba a HTTP protokollt kiegészítő, a weboldalak még gyorsabb betöltődését célzó SPDY protokollt, mely több weboldal, így elsősorban a különböző Google-szolgáltatások oldalai esetében segíti a tartalom gyorsabb betöltését. Az új verzióban az SPDY protokoll-kezelés alapesetben be van kapcsolva és automatikusan működésbe lép azoknál a weboldalaknál, melyek támogatják ezt a rendszert.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Az új Opera tesztverzió a felhasználói interfész-integrációt tekintve is továbbfejlődött a korábbi kiadásokhoz képest. Az Opera 12.10 így támogatja a Mountain Lion Mac OS X verzió, valamint a Windows 8 felhasználói felületének több újítását: előbbi esetében teljes Notification Center-támogatást nyújt, valamint a grafikus elemek immár a Retina Display kijelzőkön is jól mutatnak, utóbbinál pedig az érintőkijelzős felületekkel kapcsolatos fejlesztések kerültek a programba.

Az Opera 12.10 letölthető az Opera Next projekt weboldaláról, a végleges verzió megjelenése a következő hetekben várható.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról