Szerző: Koi Tamás

2012. szeptember 28. 12:34

Nem lesz olcsó a Nokia új nagyágyúja

Novemberben a boltokba kerülhet Nyugat-Európában a Nokia új csúcskategóriás Window Phone 8 alapú okostelefonja, a Lumia 920, illetve kisebb testvére, a Lumia 820. A gyártó az Egyesült Államokban lemaradhat a karácsonyi bevásárlási szezonról.

Hosszú hetek hallgatását követően a Nokia tegnap nyilvánosságra hozta a Windows Phone 8 operációs rendszert futtató új Lumia termékvonal bevezetésével kapcsolatos első információkat. A társaság ezek szerint novemberben hozza forgalomba a fontosabb nyugat-európai piacon a Lumia 920 és 820 típusú okostelefonokat, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a többi piacon, így az Egyesült Államokban és a kisebb európai országokban - köztük Magyarországon - lemaradhat az idei karácsonyi bevásárlási szezonról.

Az okostelefon-kínálat két legújabb tagját szeptember elején, a Nokia World keretén belül leplezte le a gyártó, az elemzők és a szakma akkor egyöntetűen azt kifogásolta, hogy a cég semmilyen információval nem szolgált a megjelenési időt és az árakat illetően. A novemberi megjelenés mellett ugyanakkor most már az árakról is képet lehet alkotni, így a Nokia Lumia 920 Olaszországban bruttó 600 euróba, Németországban 650 euróba kerülhet, a szerényebb tudású 820-t pedig Olaszországban 500 euróért árulják majd a márkaboltok.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x)

Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

Ilyen egy rendkívül kompakt és rugalmas ipari PC (x) Új ultra kompakt taggal bővült a Beckhoff ipari PC-kből álló termékcsaládja.

A készülékek természetesen a szolgáltatók kínálatában is megjelennek majd, a készüléktámogatás révén díjcsomagtól függően ennél bizonyára olcsóbban. A Nokia számára a szolgáltatókkal való hatékony együttműködés most minden eddiginél fontosabbá válhat, az eddigi windowsos Lumiákkal ugyanis nem sikerült komoly áttörést elérnie a gyártónak, sem a tengerentúlon, sem az európai piacokon, negyedévente mindössze néhány millió darab fogy belőlük.

A finn gyártó reményei szerint az új, Windows Phone 8-ra épülő Lumiákkal fordulhat a kocka, az új Lumia 920 pedig technológiai szempontból megjelenése idején csakugyan az egyik legfejlettebb okostelefon a piacon. Az egyedi formatervezésű készülék egyik legnagyobb erőssége a kamera, valamint a ragyogó képet adó kijelző, emellett a gyártó a korábbi modellekkel kapcsolatos összes hiányosságot bepótolta ennél a típusnál. A Lumia 920 egy a jelenlegi mezőnyben egyedülállónak vagy ritkaságnak számító extrával is el lesz látva: a készülék akkumulátorát gyári vezeték nélküli töltővel is lehet majd tölteni.

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról