:

Szerzők: Bodnár Ádám, Folyó Gergely

2012. szeptember 28. 14:45

Halványodik a World of Warcraft sikere

Elemzők szerint kiábrándítóan nyitott a World of Warcraft legújabb kiegészítője, a Mists of Pandaria. Becslések alapján 60 százalékos lehet a csökkenés a Cataclysm kezdőeladásaihoz képest. Ennyire vészesen apadna a játékostábor?

Szeptember 25-én, kedden jelent meg a boltok polcain a World of Warcraft negyedik kiegészítőlemeze, a Mists of Pandaria. A távol-keleti hangulatot és az úgynevezett pandaren fajt középpontba állító bővítmény premierjét a már megszokott csinnadratta övezte: óriási marketingkampány és számos, a boltokba kerülést ünneplő parti előzte meg a játék érkezését; Magyarországon is több üzletben rendeztek ilyet.

Kevesen voltak kíváncsiak a pandarenekre

Úgy fest, a kígyózó sorok mögött most nincs igazi vásárlóerő, a Lazard Capital Markets elemzése alapján a World of Warcraft: Mists of Pandariából mindössze 600-700 ezer példányt adhattak el a megjelenése óta eltelt napokban. Ugyan a számok nem tartalmazzák az online értékesítéseket, a szakértők úgy vélik, azok sem mentik meg a pandarenek rajtját: az előző kiegészítő, a 2010 decemberében debütált Cataclysm az online kópiákkal együtt 3,3 millió eladott példánnyal büszkélkedhetett már az első 24 óra után, amitől az új rész 60 százalékkal marad el. Az Index videója szerint Magyarországon sem kísérte akkora érdeklődés a rajtot mint korábban.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Miért? A Mists of Pandaria relatív gyenge rajtjára magyarázat lehet az is, hogy a többi kiegészítőtől eltérően ez nem az ünnepi szezon előtt, november-decemberben jelent meg, hanem szeptember végén. Egy másik lehetséges ok, hogy az új kiegészítőt nem feltétlen kell megvásárolnia a játékosoknak ahhoz, hogy a pandákra hasonlító új fajjal játszhassanak, csak az új területekre történő belépéshez kell a Mists of Pandaria küldetéslemez. A legvalószínűbb azonban az, hogy a multiplayer online szerepjáték már nem érdekel annyi embert mint korábban.

Unalomig ismételt közhely, hogy a World of Warcraft lassan elveszíti a régi fényét, az előfizetői bázis pedig folyamatosan apad. Ezen a területen kétségtelen gyorsulás volt tapasztalható az elmúlt hónapokban: a június végén záruló pénzügyi negyedévben több mint 1 millióan hagyták ott a játékot, a felhasználói tábor így 10,2 millióról 9,1 millió fősre csökkent. A Blizzard a Diablo III megjelenésével védekezett, és már akkor kijátszotta a kötelező kártyát: az új World of Warcraft-kiegészítők megjelenése előtt a játékosok jellemzően kivárnak, és csak a premierrel párhuzamosan térnek vissza.

Utolsókat rúgja a WoW?

A számok tükrében viszont aligha állja meg a helyét ez az érv, és elképzelhető, hogy az ok ennél jóval prózaibb: a World of Warcraft egyszerűen az utolsókat rúgja. Az MMORPG idén novemberben lesz nyolc éves, azóta ez a negyedik kiegészítő. Ezen a szinten a játék a régi rajongóknak unalmassá válhatott (és valószínűleg őket a Kung Fu Pandára hajazó tematika sem vonzza igazán), újoncokat, fiatalokat pedig nehéz találni, mert számukra már eleve érthetetlen, hogy érhetett el ez a cím ekkora sikert. Mindezzel együtt meg kell említeni a free-to-play MMO-k piacát: hiába csapnivaló a legtöbbjük, apránként azért el tudják szipkázni a fizetőképes játékosokat is.

Akárhogy is, az Activision Blizzard soron következő pénzügyi jelentése tanulságos lehet, ha a Lazard által közölt számok beigazolódnak, és fény derül a játékostábor elmúlt háromhavi létszámváltozására. Az MMORPG hanyatlásával párhuzamosan ugyanis a kiadó is fontos kérdésre lesz kénytelen válaszolni: mi történik, ha egyszer az árbevételének a 25, az üzemi eredményének pedig az 50 százalékát adó World of Warcraft eltűnik?

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.