Szerző: Dojcsák Dániel

2012. szeptember 26. 14:27

Bárki lehet fizetett YouTube-sztár

A Google megtanítja a magyar lakosság számára is a "monetizálni" szót, legalábbis néhány napja már itthon is bárki számára elérhető a YouTube partner program, amin keresztül a felhasználó által feltöltött videók mellé sorolt hirdetések bevételén a készítő és a Google, mint kiadó osztozik.

Néhány nappal ezelőtt bizonyára mindenki észlelte, hogy a YouTube-fiókjához kötött e-mail címre érkezett egy levél, ami kissé spamszerűen közölte, hogy a feltöltött videóik elég népszerűek lettek és itt az ideje pénzt csinálni belőle. Talán a Google Magyarország hazai marketingfelelősének volt egy gyenge pillanata, hogy a tipikus átverős, hoax-sallangokkal tűzdelt nyelvezetű e-mailt küldött ki mindenkinek, de a várt hatás bizonyára nem maradt el.

Eddig kizárólag a nagy forgalmú, főként professzionális tartalmakat sugárzó kiadók, tévécsatornák, tartalomtulajdonosok, illetve zenészek és hírességek élhettek azzal a lehetőséggel, hogy Magyarországról regisztrált YouTube-fiókot hirdetésekkel díszítsék fel és a bevételmegosztás révén a reklámpénzekből részesüljenek. Aki követte az ezzel kapcsolatos bejelentéseket, annak a mostani fordulat nem tartogat lényeges újdonságokat, mindössze annyi történt, hogy a partnerprogram immár bárki számára nyitott: mindössze egy népszerű videó kell és máris csenghet a kassza, persze csak akkor, ha megfelelő mennyiségű nézőt sikerül vonzani.

Monetizáld, monetizáld, a videóból a minőséget monetizáld!

A videókezelő felület hasonló az eddig ismert felülethez, csak a beállítási lehetőségek kiegészülnek a “monetize” menüvel, ami azt jelenti, hogy a videóinkhoz a YouTube párosít reklámokat, s amennyiben azok bevételt termelnek, abból a feltöltő is részesedik. A Google egy ésszerű megállapodást ajánl a felhasználóknak: csak akkor keres pénzt a videókon, ha annak készítője is részesül belőle. Aki nem akar bevételt szerezni filmjeiből, annak a videóiban nem lesz hirdetés és azon a videón a Google sem keres.

A partnerprogramba belépéshet mindenképp szükség van egy YouTube-csatorna létrehozására, ami feltételezhetően a legtöbb olyan felhasználónál, aki már valaha töltött fel videót, megtörtént. Ezt követően engedélyezni kell a hirdetések megjelenítését, majd a rendszer szépen sorban elkezdi átvizsgálni a videókat, hogy alkalmasak-e a pénzcsinálásra. Amennyiben valamilyen licencköteles tartalmat töltöttünk fel, például a videónk aláfestő zenéje valamelyik kiadó jogos tulajdona, vagy ha gyanús, hogy nem rendelkezünk kereskedelmi jogokkal a videó felett, vagy ha privát (a széles közönségtől elzárt) a videó, akkor nem kerülhetnek bele reklámok és nem tehetünk szert kifizetésre.

Az algoritmus által kifogásolt videókhoz csatolhatunk bizonyítékot arról, hogy a tartalom mégis a miénk, ekkor már feltételezhetően emberi munkások veszik kezükbe a döntést. Ha a bírálat pozitív, akkor a videóba bekerül a reklám, és előfordulhat, hogy a következő nézők valamelyike éppen egy kampány célcsoportja lesz és a videó lejátszása előtt kap is hirdetést. Az olyan reklámtermékeknél, mint a TrueView, viszont csak akkor fizet a hirdető és akkor kap jutalékot a feltöltő, ha a felhasználó végignézte a reklámot, ha átugrotta, akkor a nézés ingyen volt.

Itthon is elterjed az "Iratkozz fel!"

Sajnos hiába aktiváltuk egy negyedmilliós megtekintésszámmal rendelkező fiókban egy hete a partnerprogramot, egyelőre nem látszanak statisztikák, a felület az adatbázis egy másik verzióra való átállására hivatkozik, amikor lekérdezéseket indítunk. Nyilván ne várja senki azt, hogy holnaptól dől a pénz a Google-től, viszont aki képes komoly energiákat, erőforrásokat beletenni egy működő csatorna felépítésébe, vagy éppenséggel már rendelkezik egy rajongótáborral, követőkkel, akkor méltán számíthat bevételekre.

Lehet próbálkozni vicces videókkal, beszélgetésekkel, monológokkal, videós újságírással, szórakoztató műfajokkal vagy tanácsadással is akár. A magyar nyelv bizonyos szempontból korlát, hiszen kicsi a célcsoport, de még a kínálati oldal is elég szegényes, jó minőségű, YouTube-exkluzív tartalmakból kevés van. Aki viszont nagyban játszik, annak érdemes egyből angol nyelven publikálnia, a komoly százmilliós nézettségek a globális porondon születnek. Sőt, maga a felület is angol nyelvű, a szöveges kommunikációt a YouTube egyelőre csak angolul bonyolítja, ha valakinek problémája van, akkor nem írhat magyarul az ügyfélszolgálatnak.

Megélni a magyar piacból kizárólag a YouTube-on keresztül biztosan nem lehet, senki ne áltassa magát, hogy egyszerűen sztár lehet. Azoknak a közszereplőknek viszont, akik már egyébként is helye van a médiumokban, azoknak kiváló lehetőség, hogy az eddig csak népszerűsítésre használható YouTube végre valódi bevételt generáljon. Ha valaki úgy érzi okosabb, ügyesebb, szebb vagy szórakoztatóbb, mint a többiek, akkor hajrá, mostantól bárki megmérettetheti magát piaci alapokon is.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról