Szerző: Dojcsák Dániel

2012. szeptember 26. 14:27

Bárki lehet fizetett YouTube-sztár

A Google megtanítja a magyar lakosság számára is a "monetizálni" szót, legalábbis néhány napja már itthon is bárki számára elérhető a YouTube partner program, amin keresztül a felhasználó által feltöltött videók mellé sorolt hirdetések bevételén a készítő és a Google, mint kiadó osztozik.

Néhány nappal ezelőtt bizonyára mindenki észlelte, hogy a YouTube-fiókjához kötött e-mail címre érkezett egy levél, ami kissé spamszerűen közölte, hogy a feltöltött videóik elég népszerűek lettek és itt az ideje pénzt csinálni belőle. Talán a Google Magyarország hazai marketingfelelősének volt egy gyenge pillanata, hogy a tipikus átverős, hoax-sallangokkal tűzdelt nyelvezetű e-mailt küldött ki mindenkinek, de a várt hatás bizonyára nem maradt el.

Eddig kizárólag a nagy forgalmú, főként professzionális tartalmakat sugárzó kiadók, tévécsatornák, tartalomtulajdonosok, illetve zenészek és hírességek élhettek azzal a lehetőséggel, hogy Magyarországról regisztrált YouTube-fiókot hirdetésekkel díszítsék fel és a bevételmegosztás révén a reklámpénzekből részesüljenek. Aki követte az ezzel kapcsolatos bejelentéseket, annak a mostani fordulat nem tartogat lényeges újdonságokat, mindössze annyi történt, hogy a partnerprogram immár bárki számára nyitott: mindössze egy népszerű videó kell és máris csenghet a kassza, persze csak akkor, ha megfelelő mennyiségű nézőt sikerül vonzani.

Monetizáld, monetizáld, a videóból a minőséget monetizáld!

A videókezelő felület hasonló az eddig ismert felülethez, csak a beállítási lehetőségek kiegészülnek a “monetize” menüvel, ami azt jelenti, hogy a videóinkhoz a YouTube párosít reklámokat, s amennyiben azok bevételt termelnek, abból a feltöltő is részesedik. A Google egy ésszerű megállapodást ajánl a felhasználóknak: csak akkor keres pénzt a videókon, ha annak készítője is részesül belőle. Aki nem akar bevételt szerezni filmjeiből, annak a videóiban nem lesz hirdetés és azon a videón a Google sem keres.

A partnerprogramba belépéshet mindenképp szükség van egy YouTube-csatorna létrehozására, ami feltételezhetően a legtöbb olyan felhasználónál, aki már valaha töltött fel videót, megtörtént. Ezt követően engedélyezni kell a hirdetések megjelenítését, majd a rendszer szépen sorban elkezdi átvizsgálni a videókat, hogy alkalmasak-e a pénzcsinálásra. Amennyiben valamilyen licencköteles tartalmat töltöttünk fel, például a videónk aláfestő zenéje valamelyik kiadó jogos tulajdona, vagy ha gyanús, hogy nem rendelkezünk kereskedelmi jogokkal a videó felett, vagy ha privát (a széles közönségtől elzárt) a videó, akkor nem kerülhetnek bele reklámok és nem tehetünk szert kifizetésre.

Az algoritmus által kifogásolt videókhoz csatolhatunk bizonyítékot arról, hogy a tartalom mégis a miénk, ekkor már feltételezhetően emberi munkások veszik kezükbe a döntést. Ha a bírálat pozitív, akkor a videóba bekerül a reklám, és előfordulhat, hogy a következő nézők valamelyike éppen egy kampány célcsoportja lesz és a videó lejátszása előtt kap is hirdetést. Az olyan reklámtermékeknél, mint a TrueView, viszont csak akkor fizet a hirdető és akkor kap jutalékot a feltöltő, ha a felhasználó végignézte a reklámot, ha átugrotta, akkor a nézés ingyen volt.

Itthon is elterjed az "Iratkozz fel!"

Sajnos hiába aktiváltuk egy negyedmilliós megtekintésszámmal rendelkező fiókban egy hete a partnerprogramot, egyelőre nem látszanak statisztikák, a felület az adatbázis egy másik verzióra való átállására hivatkozik, amikor lekérdezéseket indítunk. Nyilván ne várja senki azt, hogy holnaptól dől a pénz a Google-től, viszont aki képes komoly energiákat, erőforrásokat beletenni egy működő csatorna felépítésébe, vagy éppenséggel már rendelkezik egy rajongótáborral, követőkkel, akkor méltán számíthat bevételekre.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Lehet próbálkozni vicces videókkal, beszélgetésekkel, monológokkal, videós újságírással, szórakoztató műfajokkal vagy tanácsadással is akár. A magyar nyelv bizonyos szempontból korlát, hiszen kicsi a célcsoport, de még a kínálati oldal is elég szegényes, jó minőségű, YouTube-exkluzív tartalmakból kevés van. Aki viszont nagyban játszik, annak érdemes egyből angol nyelven publikálnia, a komoly százmilliós nézettségek a globális porondon születnek. Sőt, maga a felület is angol nyelvű, a szöveges kommunikációt a YouTube egyelőre csak angolul bonyolítja, ha valakinek problémája van, akkor nem írhat magyarul az ügyfélszolgálatnak.

Megélni a magyar piacból kizárólag a YouTube-on keresztül biztosan nem lehet, senki ne áltassa magát, hogy egyszerűen sztár lehet. Azoknak a közszereplőknek viszont, akik már egyébként is helye van a médiumokban, azoknak kiváló lehetőség, hogy az eddig csak népszerűsítésre használható YouTube végre valódi bevételt generáljon. Ha valaki úgy érzi okosabb, ügyesebb, szebb vagy szórakoztatóbb, mint a többiek, akkor hajrá, mostantól bárki megmérettetheti magát piaci alapokon is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról