:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. szeptember 26. 11:20

3D játékokra gyúr a Chrome

A Chrome új verziójában ugyanolyan jól lehet egérrel irányítani a belsőnézetű játékokat mint a telepített szoftverekben. A vállalat szerint a Pointer Lock API támogatása a böngészőben futó modellezőszoftverek és vizualizációs alkalmazások térnyerését is segítheti.

Csendben megjelent a Chrome 22, amelynek kapcsán a Google blogbejegyzése a Pointer Lock API támogatását emelte ki. A Pointer Lock (más néven MouseLock) JavaScript API lehetővé teszi, hogy például 3D játékokat irányíthassunk a böngészőablakban az egérrel anélkül, hogy a mutató elhagyná az ablakot vagy beleütközne a képernyő szélébe és ezzel megszűnne vagy megakadna az irányítás. Lényegében ugyanolyan érzést is irányítást biztosít, amint a belsőnézetes (FPS) játékokban korábban megszoktunk.

A Google a Pointer Lock API lehetőségeinek demonstrálására a Bananabread nevű 3D first person shooter játékot ajánlja, amelyet egyébként a Mozilla fejlesztett WebGL és JavaScript felhasználásával. A vállalat szerint persze nem csak 3D játékokban jöhet jól a technológia, hanem bármilyen alkalmazási területen, ahol 3D megjelenítésre van szükség, ilyen lehet a mérnöki vagy tudományos vizualizáció, a modellezés vagy akár az orvosi képalkotás is.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Chrome 22 újdonságai nem merülnek ki a Mouse Lock API támogatásában. A megjelenés kapcsán írt blogbejegyzés szerint a fejlesztők nem kevesebb mint 24 biztonsági rést is befoltoztak a böngészőben, ezek közül 1 kritikus besorolású, távoli kódfuttatásra lehetőséget adó hiba, emellett további 8 magas és 6 közepes besorolású sérülékenységet is kijavítottak a Chrome-ban - ezekről bővebben itt lehet olvasni.

A blogbejegyzés kiemeli, hogy a Chrome 22 fejlesztéseinek köszönhetően a program jobban működik Windows 8 alatt, de hogy ez pontosan mit jelent, azt nem részletezte a Google, mint ahogy azt sem, hogy az új MacBook Pro "retina" felbontású megjelenítőjének jobb támogatása mit jelent. Amint az ismert, a 15" MacBook Próban 2880x1800 pixeles felbontású megjelenítő kapott helyet, az extra felbontás pedig gyakran inkább átok, ugyanis több szoftver egyszerűen nem tud mit kezdeni a megnövekedett pixelszámmal. A Chrome 22 újdonságairól részletesebben az SVN Revision History ad tájékoztatást.

Ahogy az lenni szokott, a böngésző frissítéséhez a felhasználóknak nem kell semmit tennie, a legújabb változat automatikusan, értesítés nélkül települ - a szoftver újraindítása után a legújabb verzión van mindenki.

 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 06:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.