Szerző: Koi Tamás

2012. szeptember 25. 12:50

Kis szolgáltatókat veszélyeztet a digitális átállás

Egyáltalán nem érinti az analóg kábeltévés előfizetéseket a legkésőbb 2014-ben esedékes digitális átállás, bármit is állítanak egyes üzletkötők - hívja fel a figyelmet a korrekt tájékoztatás szükségességére a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség.

A lakosság körében a digitális átállási folyamattal kapcsolatban tapasztalható tévhitekre, félretájékoztatásra hívja fel a figyelmet közleményében a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség (MKSZ). A szervezet tegnap tartotta éves közgyűlését, ahol az átállási folyamattal kapcsolatos egyik legnagyobb kihívás is szóba került, mely leginkább a kisebb, lokális kábelszolgáltatókat érinti. Ezek a cégek túlnyomó részt ma is analóg technológiával szolgáltatnak, a digitális átállási folyamat azonban a kábeles platformot egyáltalán nem érinti.

Az MKSZ közel 180 tagja nagyjából 2,5 millió háztartást lát el tévés szolgáltatással (nem kizárólagosan kábelen), a szervezet tagja több regionális, vagy akár csak egy-egy lakóparkot kiszolgáló kábelszolgáltató éppúgy, mint a több megyényi területet lefedő inkumbensek. Az MKSZ közleménye szerint a szolgáltatók aggodalommal tapasztalják, hogy a lakosság jelentős része nincs tisztában azzal, hogy a digitális átállás valójában csak a jelenleg egyszerű antennával, előfizetés nélkül fogható analóg földfelszíni tévés műsorszórás lekapcsolását jelenti.

Ezt a bizonytalanságot kihasználva egyes üzletkötők több településen is megpróbálják a hagyományos analóg kábeltévés előfizetőket átcsábítani, elhitetve velük, hogy hamarosan mindenkinek kötelező lesz átállni digitális vételre, és hogy az analóg szolgáltatást nyújtó cégek megszűnnek. A tapasztalatok szerint nem egyértelmű a ma még földi analóg vételű antennával tévézők számára az sem, hogy a lekapcsolás után hogyan tévézhetnek tovább. Sokakban él az a téves elképzelés, hogy csak a digitális földfelszíni műsorszórás szintén antennás vételét választhatják, holott a jogszabály szerint a kábeltelevíziós szolgáltatásokhoz is igényelhetnek majd támogatást a rászorulók - hívja fel a figyelmet az MKSZ.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A szövetség nem véletlenül fektet most különös hangsúlyt a korrekt kommunikációra, hiszen a várakozások, illetve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) korábbi közlése szerint néhány hónapon belül megkezdődhet a digitális átállással kapcsolatos országos kommunikációs kampány. Az átállási folyamat ezt követően várhatóan szigetszerűen, több lépcsőben megy végbe legkésőbb 2014. végéig, ezt követően a felszabaduló frekvenciákat digitális földfelszíni műsorszórásra és mobiladat-szolgáltatásra osztja ki a hatóság.

A magyar háztartások digitálistévé-ellátottsága lassan de biztosan folyamatosan nő, tavaly júliusban a 11 legnagyobb magyarországi kábelszolgáltató hálózatában 56,4 százalékos volt a digitális tévé-előfizetések aránya, idén nyár közepén ez 61,4 százalékra nőtt. A technológiák szerinti lebontásban hazánkban még mindig az analóg kábeltévé az elsődleges tévés platform, ezt követi a vezeték nélküli (műholdas, mikró stb.) elérés, majd a digitális kábeltévé/IPTV.

a címlapról