Szerző: Bodnár Ádám

2012. szeptember 25. 13:48

Nem lesz moduláris a Java 8

A Java modularizálását célzó Jigsaw projekt eredményei nem kerülnek bele a Java 8-ba, csak a 2015-re várható Java 9-be.

A Java Platform Group műszaki vezetője, Mark Reinhold a blogjában adta hírül, hogy a Java modularizálását célzó, Jigsaw kódnéven futó projekt már nem része a Java 8-nak, azt a legkorábban 2015-ben várható Java 9-re tolták el.

A javaslatot vegyesen fogadta a Java-közösség: egyes vélemények szerint a Java 8 megjelenését el kellett volna tolni annak érdekében, hogy a platform modularizálásra tett erőfeszítések célt érjenek, de legalább ennyien mondták azt, hogy a Jigsaw eredményeinek beépítését a Java 9-re kellene halasztani. A végső döntést végülis a Java SE 8 Expert Group mondta ki, ahol többségi döntés született az ügyről. "A Jigsaw elhalasztása a Java 9-re semmiképp nem egy kellemes döntés, de még mindig ez tűnik a legjobbnak" - írja a blogjában Reinhold.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Java modularizálása látszólag nagy falat: az eredeti tervek szerint a Jigsaw projektnek már a tavaly kiadott Java SE 7-re el kellett volna készülnie. A munka a mostani döntés ellenére nem áll le, sőt, létrejött egy új projekt (JEP 162), amelynek célja olyan változtatások végrehajtása a Java 8-ban, amelyek már a modulokra áttérést készítik elő - ehhez érkeznek különböző fejlesztői segédeszközök is, amelyekkel a programozók ellenőrizhetik a függőségeket. A programozási nyelv karbantartói emellett kilátásba helyezték olyan API-elemek eltávolítását is, amelyek komolyan gátolják a modularizációs törekvéseket.

A Jigsaw projektről mélyebben itt lehet olvasni, a modularizációt a Java 8-ban előkészítő JEP 162 projekt weboldala pedig itt tekinthető meg. A Java SE 8 megjelenését jelenleg 2013 nyarára ígérik, a Java 9 pedig két évvel később, 2015-ben várható. A Jigsaw elhalasztásáról magyarul bővebben a Javaforumon lehet olvasni.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.