:

Szerző: Dojcsák Dániel

2012. szeptember 24. 13:26

Törli a Facebook az arcfelismerő adatait

A Facebook Európában törölni fog minden arcfelismeréssel kapcsolatos adatot, megelőzve az EU-s, illetve írországi adatvédelmi hivatal ajánlásait.Így már nem próbálja egy algoritmus automatikusan kitalálni, hogy kik is szerepelnek a képen.

A Facebook az USA-ban, illetve Európában is kénytelen szembenézni az adatvédelmi hivatalok és személyiségi jogi szervezetek folyamatos vizsgálataival. A világ fejlettebb részén az óriásira nőtt közösségi szolgáltatót állandó auditoknak vetik alá, a kevésbé kifinomult országok egyszerűen betiltják. Az EU-ban a Facebook egy írországi leányvállalat lévén van jelen jogilag, ami azt jelenti, hogy az ottani, ír adatvédelmi biztos (DPC) előírásainak és elvárásainak kell megfelelnie, ha nem akar a közösségi intézmények valamelyikével ujjat húzni.

Nem mindegy, hogyan ismer fel

Az arcfelismerés már megjelenése előtt felkeltette a privát szférát féltők figyelmét, de ennek ellenére a Facebook Európában is aktiválta ezt a funkciót. Most, látva az ellenkezést, inkább meghátrált: az EU országaiban az új regisztrációk esetében már alapból tiltva van az arcfelismerés, a meglévő felhasználók esetében elmentett ideiglenes fájlok, adatok, profilok pedig október 15-ig törlésre kerülnek. Gary Davis, ír adatvédelmi biztos még pénteken jelentette be, hogy a Facebook ugyan nem minden ajánlást vitt véghez, de az arcfelismerés terén tovább is ment annál, amit a hivatal elvárt volna.

Érdekes, hogy az EU-s hivatalok nem az arcfelismerés fogalmától rettegnek, hanem inkább a konkrét esetben történt kivitelezés, az automatikus ajánlások, illetve a személyiségi jogok gyakorlásának korlátozása volt a probléma. Ez a törlés most jelentősen visszavetheti a régióban az arcfelismerés fejlődését, ami egyébként a bűnüldözésben és más területeken is komoly szerepet játszhat, de az Adatvédelmi Hivatal szerint hosszútávon a Facebook számára is előnyös lesz, hogy a szabályoknak és elvárásoknak megfelelően vezeti be ezt a képességet.

A figyelem középpontjában

Amennyiben a Facebook ezt nem lépte volna meg, akkor a hamburgi adatvédelmi és információszabadságért felelős biztos indított volna eljárást a cég ellen az arcfelismeréshez köthető adatok tárolásával és felhasználásával kapcsolatban. A német hivatalnok elismerően nyilatkozott ír kollégájáról, akinek sikerült elérnie, hogy a Facebook átláthatóbbá váljon a felhasználók számára, több lehetőséget adjon a felhasználói beállítások finomhangolására, adatok törlésére. Davis ügyködésének köszönhetően a felhasználók jogai is erősödtek, immár mindenkinek szabad hozzáférése van a saját személyes adataihoz, bármikor letöltheti azokat, rendelkezhet róluk.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Maradtak persze lyukak az adatbiztonsági elvárások teljesítésében, igaz a hiba mindösszesen csak annyi, hogy néhány hét csúszásban van a Facebook az ígért határidőkkel szemben. Egy hónap múlva viszont már a felhasználók edukációja terén is kell lennie előrelépésnek, illetve a külső szolgáltatóknál tárolt adatok törölhetőségét is meg kell oldani, illetve a teljesen azonosított fióktörlésnek is működnie kell.

A figyelem még ekkor sem enyhül, az adatvédelem minden új funkciót és képességet megvizsgál az európai jogrendszer dimenzióin belül is. Amennyiben az egy hónapos határidőből kicsúszik, akkor egy 100 ezer eurós büntetésre számíthat a Facebook.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.