Szerző: Bodnár Ádám

2012. szeptember 21. 09:05

Vegyes eredmények az Oracle-nél

Közzétette augusztus 31-én véget ért első pénzügyi negyedévének eredményeit az Oracle. A vállalat bevétele az árfolyamváltozás miatt csökkent, de a profitja így is egészségesen emelkedett. Az október eleji OpenWorld konferencián nagy bejelentések várhatók.

Az augusztus végén zárult pénzügyi negyedévben vegyes eredményeket ért el az Oracle. A vállalat bevétele éves összehasonlításban 2 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest, azonban ez a dollár erősödésének tudható be - változatlan árfolyamon számolva 3 százalékos növekedésről beszélhetünk. A cég eredményeiből jól látszik, Európa gazdasági helyzete mennyire bizonytalan: Amerikában és Ázsiában is kétszámjegyű százalékos bevételnövekedést ért el az Oracle, eközben Európában csupán 1 százalékkal tudta növelni forgalmát.

A társaság eredményessége tovább javult, a bevételcsökkenés ellenére az üzemi eredmény 7 százalékkal 2,78 milliárd dollárra emelkedett, a nettó profit pedig 2 milliárd dollárt tett ki, ami 11 százalékkal múlja felül a tavalyi negyedik pénzügyi negyedév mutatóját. Változatlan árfolyamon 15 és 19 százalékos profitbővülést könyvelhetett volna el a cég. Az egy részvényegységre jutó eredmény az általánosan elfogadott számviteli alapelvek (GAAP) szerint 41 cent volt, ami 15 százalékos növekedésnek felel meg.

Sok pénzt hoz a cloud már

A piaci változásokra való tekintettel az Oracle hosszú idő után először nem részletezi külön a technológia- (middleware) és az alkalmazás-értékesítés számait, megadja ugyanakkor a cloudszolgáltatásokon elért bevételt, amelyek előfizetési díjakból folynak be. Az új szoftverek eladásából és a cloudszolgáltatások előfizetési díjából 1,57 milliárd dollár folyt be ebben a negyedévben, ebből 222 millió dollárt termelek a cloudszolgáltatások. A szoftver (és cloud) árbevétel éves összehasonlításban 5 százalékkal növekedett mindössze, a licenckövetés és  támogatás 4,14 milliárd dollárt hoztak a konyhára, 3 százalékkal többet mint tavaly.

Az elemzők részére rendezett konferenciahíváson kiderült, az Oracle legnépszerűbb cloudszolgáltatása a felhős humántőke-menedzsment és ellátásilánc-menedzsment. A vállalat olyan ügyfeleket tudott eddig megszerezni ezeken a területeken mint az Accenture, Adobe,  Barnes & Noble, Cisco, Colgate-Palmolive, Kraft Foods, Macy's, NVIDIA, Proctor & Gamble és a Schneider Electric. Larry Ellison, a vállalat elnök-vezérigazgatója a tájékoztatón elmondta, a felhős HCM és CRM iránt rendkívül nagy érdeklődést tapasztal az Oracle.

Még nem érte el a mélypontot a hardverrészleg

Továbbra is zsugorodik a hardverrészleg, ahol a kis haszonnal értékesíthető tömegszerverek piacáról kivonulóban van az Oracle, az árbevétel csökkenését azonban egyelőre nem ellensúlyozzák az integrált "Exa" rendszerek, hiába növekedik bevételük 100 százalék felett minden negyedévben. A most lezárt időszakban a Sun Microsystems megszerzésével létrejött hardverüzletág forgalma 19 százalékkal zuhant éves összehasonlításban, elsősorban az új hardvereladások csökkenése miatt, ahol 24 százalékos volt a visszaesés, de a támogatási szolgáltatások terén is csak 11 százalékkal kevesebb bevételt folyt be mint tavaly. Mark Hurd, az Oracle társelnöke azonban továbbra is bizakodó hangot ütött meg és számos nagyvállalatot sorolt fel az Exa rendszereket vásárlók között: Exadatát állított üzembe a Verizon, Nissan, Petrobras, Bank of America, GlaxoSmithKline, Exalogic-ügyfél az  Accenture, Hutchison Global, Agilent, a tavaly őszel bemutatkozott Exalyticset pedig többek között a Macy's és a Toshiba vette meg.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Safra Catz pénzügyi vezérigazgató szerint a következő negyedévben az új szoftverlicencek és cloudszolgáltatások árbevétele 4-14 százalékkal emelkedik majd, a hardverrészlegnél azonban továbbra is csökkenés várható, az Oracle vezetése 8-18 százalékos visszaesésre számít. Ez összességében azt eredményezi, hogy az Oracle árbevétele 0-4 százalék közötti tartományban emelkedik - a dollár árfolyamának változása továbbra is hátrányosan fogja érinteni a pénzügyi eredményeket. Az egy részvényegységre jutó eredménye 45 és 49 cent közé várja az Oracle - tavaly 43 cent volt.

Év végén jön az Oracle Database 12c

A vállalat október elején tartja szokásos éves konferenciáját, az OpenWorldöt, ahol nagy bejelentések várhatók. Larry Ellison a negyedéves tájékoztatón elmondta, ezen az eseményen mutatkozik be hivatalosan az Oracle következő generációs adatbázisa, a 12c, amely a következő hónapok során kereskedelmi forgalomban is hozzáférhető lesz - Ellison 2012 legvégét vagy 2013 első hónapjait jelölte meg a piaci rajt lehetséges időpontjaként. A tavalyi OpenWorldön bejelentett, jelenleg előzetesként hozzáférhető Oracle Cloud is bővül, a cég a szoftverszolgáltatások és platformszolgáltatások mellé felveszi az infrastruktúraszolgáltatást is a kínálatba, ennek részleteit szintén az OpenWorldön jelenti majd be.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról