Szerző: Bodnár Ádám

2012. szeptember 19. 14:17

Mindent kibíró hálózati adattár: ioSafe N2

A "katasztrófabiztos" hardverekben utazó ioSafe bemutatta N2 nevű hálózti adattárolóját, amelyet nem mindennapi igényekre fejlesztettek: abban különbözik a piacon elérhető versenytársaktól, hogy szinte mindent kibír, tüzet, vizet is.

Érdekes termékkel állt elő a strapabíró adattárolókkal foglalkozó ioSafe: az N2 valójában nem több egy két merevlemezes hálózati adattárolónál, amely gigabites Ethernet-interfészen csatlakozik a hálózatra, de USB-porttal és memóriakártya-olvasóval is ellátták. A rendszer lelke egy 2 GHz-es Marvell processzor és 512 megabájt RAM, az adatok tárolása üzem közben cserélhető SATA diszkeken történik, amelyeket RAID 0 vagy 1 tömbbe képes szervezni az N2. A jelenleg megvásárolható legnagyobb  meghajtókat használva 8 terabájt lehet az N2 maximális kapacitása.

Az egység az ilyen eszközökről elvárható funkcionalitást nyújtja, amiben a Synology DiskStation Manager van a segítségére: a rajta tárolt állományok megoszthatók változatos protokollokon a helyi hálózaton, elérhetők weben és FTP-n is, az N2 használható nyomtatószerverként, médiaszerverként és letöltőgépként is, mivel torrentklienst is tartalmaz. A hasonló kétdiszkes otthoni és kisirodai NAS-okhoz képest jóval magasabb árat az indokolja, hogy az ioSafe többi termékéhez hasonlóan az N2 is katasztrófatűrő. A vállalat állítása szerint a NAS fél óráig garantáltan ellenáll akár 800 Celsius fokos hőmérsékletnek is, de 3 napot is kibír 3 méterrel a víz alatt - utóbbi lehet édesvíz vagy tenger egyaránt.

A strapabíró kialakítás érdekében nem hétköznapi anyagokat és saját technológiákat is bevet az ioSafe: a készülék háza például acélból készült, ennek köszönhetően az N2 tömege megközelíti a 13 kilogrammot. Az legnagyobb kihívást az jelenti, hogyan lehet megoldani a diszkek hűtését anélkül, hogy a szellőzőnyílásokon bejusson a víz, a por vagy a forró levegő és tönkretegye az egységet - ezért a hűtőlevegő egy "HydroSafe" fantázianevű rétegen áramlik át. A tervezők a diszkeket tartalmazó belső ház és a külső burkolat közti szigetelőréteget vegyileg kötött vízmolekulákat tartalmazó anyagból készítették, ami normális használat mellett nem szárad ki, de ha az N2-t extrém hő éri, segíti a diszkek hűtését.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Hogy az ioSafe mennyire bízik a termékében, azt jól mutatja, hogy 1 évig ingyen, ezt követően pedig terabájtonként 99 centért adat-visszaállítási szolgáltatást is ad hozzá: bármilyen okból (hardverhiba, leejtés, vírus, véletlen törlés, tűzkár, vízkár, stb.) történt adatvesztés esetén elég az eszközt az ioSafe részére visszaküldeni, a cég szakértői pedig megmentik a rajta tárolt adatokat és egy másik vagy javított N2-n visszajuttatják a tulajdonosnak. Amennyiben az ioSafe nem boldogul az adatok visszaállításával, az erre szakosodott DriveSavers lép színre, akik felé az ioSafe 2500 dollárig állja a helyreállítási költséget.

Akik kényesek adataik biztonságára és olyan helyen tárolják hálózati adattárolójukat, amely tűz vagy árvíz kockázatának van kitéve, az ioSafe oldalán már előrendelhetik az N2-t, amely diszk nélküli kialakításban 599 dollárba kerül, két 4 terabájtos merevlemezzel együtt azonban már 1999 dollárt kell érte fizetni. A szállítások januárban kezdődnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról