Szerző: Gálffy Csaba

2012. szeptember 17. 15:25

Canon és Olympus újdonságok a Photokinán

Új fényképezők özönét hozta a jelenleg futó Photokina nemzetközi kiállítás. Ma a Canon, az Olympus és a Panasonic termékeiből csemegéztünk.

Canon

A Canon a Nikonnal gyakorlatilag egy időben mutatta be saját, elérhető árú full frame tükörreflexes fényképezőgépét, a D600 ellenfeleként értelmezhető 6D-t. A két gép pontosan ugyanazt a réteget célozza, a professzionális képminőséget és képességeket megfizethető áron keresőket, a réteget, amely már bőven kinőtte a belépő szintű tükörreflexes gépeket és akár pénzt is tud keresni fotóival. A 6D természetesen nem ér fel az 5D Mark III szintjére, a Canon azonban új fejlesztésekkel tette elfogadhatóbbá a 2100 dolláros árat. Ennek megfelelően a 6D beépített W-iFivel és GPS-modullal rendelkezik - ezek hiányoznak a nagy testvérből.

A Canon 6D vadonatúj 20,2 megapixeles, full frame szenzort kapott, a jelfeldolgozásért DIGIC 5+ processzor felel, ez utóbbi dolgozik az 5D Mark III-ban is. A kamera 100-25600 ISO értékeket támogat teljes mértékben, de speciális esetekre beállítható 50 vagy épp 102400 érték is. Ugyan az autofókusz mindössze 11 pontos, a Canon szerint ez a legérzékenyebb AF-érzékelő, amit valaha alkottak és különösen gyenge fényviszonyok között teljesít jobban. A nagyobb testvértől elsősorban a szerényebb minőségű készülékház, illetve a visszavágott videós képességek különböztetik meg, ez utóbbiak inkább az 5D Mark II-vel vannak egy szinten, nem pedig az újabb zászlóshajóval. A 6D december folyamán lesz kapható, a váz 2100 dollárért, 24-105-ös kitobjektívvel pedig 2900 dollárért.

A japán vállalat megújította az PowerShot S100-at is, az utód kiszámítható módon az S110 nevet kapta. A csúcskompakt WiFi-támogatást és érintőkijelzőt kapott, és immár támogatja a Canon Camera Window mobilalkalmazásait is. A többi jellemző maradt, így az optika illetve a szenzor felbontása is azonos az elődmodellével, 24-120 ekvivalens fókusztávolságú, f/2.0 legnagyobb nyílású integrált objektív és 12,1 megapixeles, 1/1,7 hüvelykes érzékelő kapott helyet a gépben.

Az azonos szenzort használó új PowerShot G15 újdonsága az új optika, amelynek maximális nyílása már f/1,8, így gyenge fényviszonyok között is jó képeket tud készíteni. Ezzel összhangban a Canon immár a 12800-as ISO értéket is vállalhatónak tartja, ez is beállítható rajta. A kijelző is javult, 922 ezer képpontból áll, azonban rögzített, nem elforgatható kialakítást kapott. Ezzel a Canon szerint egyébként igen jelentős adagot, 8,2 millimétert sikerült lefaragni a kamera vastagságából.

Olympus

A viharos időket élő japán cég hányattatásai a termékvonalon nem éreztetik hatásukat, az Olympus mind a kompakt családjának zászlóshajóját, mind mikronégyharmados portfólióját megújította. A kompaktok között a Stylus XZ-1-et váltja az XZ-2. Az új kamera megörökölte az előd f/1,8-2,5 28-112 mm (egyenértékű) fókusztávolságú optikáját, változtak azonban a kezelőszervek, megjelent a multifunkciós kameragyűrű, amellyel zoomolni, manuális fókuszt, illetve fényerőt is lehet állítani. Az XZ-1 dönthető érintőképernyőt, cserélhető markolatot és vadonatúj 12 megapixeles érzékelőt is kapott, ez utóbbi 12 800-as ISO értéken is elfogadható képeket csinál a vállalat szerint.

A PEN-sorozat úgy tűnik, két tagúra zsugorodott:  bejelentették az E-PL3-t váltó E-PL5-öt (a 4-es szám Japánban szerencsétlen, azt kihagyták), illetve a PEN Mini új változatát, az E-PM2-t, a kategóriát gyakorlatilag beindító E-P3 azonban nem kapott utódot. A cég egyelőre a helyzetről nem nyilatkozik, de elképzelhető, hogy az E-P3 pozíciója megszűnik a portfólióban, miután megjelent a valamivel drágább és komolyabb OM-D E-M5.

Az E-PL5 és az E-PM2 egyébként ez utóbbi kamera szenzorát kapta meg, az osztatlan elismerést kiváltó érzékelő 16 megapixel felbontású, 25600-as ISO-értéket is elvisel, mellé pedig jár a TruePic VI képfeldolgozó processzor is. A gépek immár markolatot is kaptak, így külsőre is erőteljesen az E-Px sorozat örökébe léptek. Mindkét kamera érintőkijelzős lett, a kijelző pedig elsütőként is használható, az adott képrészletre koppantva a gép fókuszál és exponál. A két modell 700, illetve 600 eurós áron lesz elérhető októbertől, az árban a kitobjektív is benne foglaltatik.

Panasonic

A professzionális felhasználás irányba tolja a DMC-GHx sorozatot a Panasonic. A sorozat új tagja, a GH3 nagyobb, komolyabb gép lett, ennek megfelelő képességekkel és funkcionalitással. A DMC-GH3 megőrzi az előd 16 megapixeles felbontását, a Panasonic szerint azonban az érzékelő vadonatúj fejlesztés, a GH2-höz viszonyítva pedig mindenben előrelépést mutat, javult az autofókusz teljesítménye és immár a 25 600 ISO-értéket is támogatja.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A megcélzott vásárlói réteg igényeinek megfelelően a készülékházat teljesen áttervezte a gyártó, a magnéziumötvözetből készült váz csepp- és porálló, ezzel egyedülálló a Panasonic mikronégyharmados kínálatában. A kihajtható képernyő OLED technológiát használ, azonban mindössze 614 ezer képponttal rendelkezik. Akinek ez kevés, használhatja az elektronikus képkeresőt, amely teljes képfedéssel és 1,744 millió képpontos felbontással rendelkezik. A legújabb divatnak megfelelően a GH3 is kapott WiFi-hozzáférést, az elkészült fotókat a gép közvetíteni tudja a számítógépünkre vagy az okostelefonunkra, a Panasonic iOS-t és Androidot támogató alkalmazásaival pedig irányíthatjuk is a kamerát.

A profi és félprofi videósok között népszerű GH2 utódjaként a GH3 számos olyan fejlesztést kapott, amely direkt e rétegnek kíván kedveskedni. Így megjelent például a Time Code támogatás, a 3,5 mm-es audiobemenet és -kimenet. A kamera képes 1080p felbontású tartalmat rögzíteni 60 fps sebességgel, egészen elképesztő, 70 megabites bitrátával is, számos kódolással illetve akár Dolby Digital hanggal is. Az autofókuszt szintén a videós felhasználáshoz optimalizálta a gyártó.

A DMC-GH3 ezekkel a fejlesztésekkel elsősorban online és a szakboltok polcain lesz elérhető, az ajánlott fogyasztói ár valamivel 2000 dollár alatt lesz, leghamarabb az ünnepi szezon előtt lesz megvásárolható.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról